Mauritius – Cum ajungi acolo și ce poți vizita în sud est

Când spune cineva destinații precum: Mauritius, te gândești probabil la ceva extrem, extrem, extrem de scump. Been there! Și totuși, îmi propun să sparg mitul în acest articol.  Cum ar spune un coleg de-al meu irlandez: Are you with me? (promit să nu folosesc întrebarea aceasta tot la a treia propoziție:☺).

Cum ajungi în Mauritius?

Ca locație, se află în estul Africii, fiind o insulă din Oceanul Indian. La est de Madagascar, ca reper. Zboruri directe din România nu sunt până acolo, dar opțiuni există. Noi am zburat București – Paris CDG – Mauritius și retur. Există și varianta cu escală în Istanbul. Aici depinde mult de buget și de timpul pe care vrei să-l petreci în aeroporturi. Noi ne-am dorit să fie minime ambele. Zborul București – Paris a durat ~3 ore, iar Paris – Mauritius a durat 11 ore și jumătate.

Companiile cu care am zburat au fost Air France și Air Mauritius. Recunosc că am fost sceptică atunci când a venit vorba de a doua – nu auzisem nimic despre ea și aveam zborul Mauritius – Paris operat de aceasta. Ca idee, a fost cea mai faină companie aeriană cu care am călătorit (și am fost cu câteva). De la însoțitori de bord extrem de amabili, mereu cu zâmbetul pe buze, la mâncare excelentă inclusiv la econimy class. Și tacâmuri din inox, să ne înțelegem.

Cât costă să ajungi acolo? Dacă verifici constant ponturi de vancață, poți găsi bilete cu aproximativ 500e/persoană dus întors, pentru o săptămână. Dar noi ne-am dorit două spătămâni acolo, așa că hai să vedem ce-i de făcut.

Mauritius – sud est

Am mers pe principiul: nu-i Mauritius Marea Neagră sau Mediteana să știm sigur că mai ajungem acolo curând, așa că am ales să stăm două săptămâni. În plus, deși e relativ mică insula, îți oferă extrem de multe opțiuni pentru activități. Atât spun pentru moment: munte și ocean! Am alegem să mergem pe cont propriu în această vacanță. Nu am folosit agenții de turism și nici n-am stat în resort. La cât e de frumoasă insula, mi se pare o pierdere de timp și bani să stai într-un loc de unde să nu-ți vină să iesi decât la plajă!

Pentru azi, vom poposi în zona de sud-est. Prima cazare am avut-o în Blue Bay, luată de pe booking (ca toate celalte de altfel). Am stat acolo patru nopți, într-o vilă ce închiria camere. Un loc de dormit curat și baie în cameră era suficient pentru noi. Pe lână asta mai era acolo o bucătărie utilată, mașină de spălat și o terasă unde te puteai bucura de serile liniștite. Locația era la 3 minute de plajă. Cât a costat distracția asta? 22e/noapte de persoană. Blue Bay are o plajă frumoasă și niște corali superbi – localnicii spun că-s cei mai frumoși din jurul insulei! Să vă luați echipament de snorkeling și nu veți regreta.

În Blue Bay nu prea sunt magazine sau restaurante, dar este un oraș în apropiere, Mahebourg, unde veți găsi tot ce aveți nevoie. Din Blue Bay este bus care circula de câteva ori pe zi între cele 2 localitați. Fun fact: busul acesta oprește ori de câte ori un cetățean sau turist apasă un buton din interior (indiferent dacă e stație sau nu) și ori de câte ori cine face ”autostopul”. Tariful e diferit pentru localnici față de turiști, dar chiar și așa costă  undeva la 3 lei cursa într-un sens și 3 lei în celalalt.

Plajă, Mahebourg și ocean
    • Plaja BlueBay – recif superb foarte aproape de plajă, apa limpede, turcoise și caldă (noi am fost în Octombrie, care pentru ei e început de vară)
    • Plaja Pointe d’Esny (localitatea dintre Blue Bay și Mahebourg) era relativ pustie, cu excepția kite surferilor. Valuri faine și zmeie colorate
  • În Mahebourg prima dată am fost cu autobusul și am vizitat puțin orașul. Și aici, ca pe întreaga insulă, e un mix impresionant de oameni și de religii. Și toată lumea pare să trăiască în pace. Apoi ne-a închiriat mașină (vă spun mai multe într-un articol viitor) și am mai fost o dată în port la cină.

  • Excursia de pe ocean a fost wow. În prima parte a zilei ne-am plimbat cu o barcă ce vea fundul de sticlă, așa că am putut vedea reciful, peștii, țestoasele și  am putut face snorkling. Apoi am urcat într-o șalupă și am mers până aproape de Ile aux Aigrettes (insula Egretelor) care e o rezervație naturală și am văzut câteva păsări și stele de mare. A urmat apoi Ile de la Passe, unde se văd și azi urmele unor foste fortărețe construite în urmă cu sute de ani. De aici am putut vedea în larg .. balene! Erau superbe cum se jucau în apă. Ultima oprire înainte de a ne întoarce în Blue Bay (printr-o altă zonă unde se putea face snorkling) a fost Ilot Vacoas unde am luat prânzul. Cea mai bună mâncare pe care am mâncat-o în Mauritius a fost acolo. Totul în timp ce unul din membrii echipajului ne cânta la chitară! Excursia am luat-o de la Totof de pe plajă și a costat ~150 RON de persoană.

Dacă vrei să afli și alte detalii despre insula Mauritius, citește și articolul  Mauritius – ce poți face în sud vestul insulei sau articolul Mauritius – ce poți vizita în nordul și estul insulei.

Share: