Cele două fețe ale zborurilor low cost

Prima mea călătorie cu avionul a fost la finalul anului III de facultate. Urma să petrec două luni la un internship în Italia, iar compania se ocupase de transport. Cluj-Bologna era traseul ce aveam să-l parcurg. Doar că politica companiei respective era să nu colaboreze deloc cu companii aeriene low cost, așa că în loc să fac aproximativ 2h din Cluj în Bologna, am făcut 12h și am schimbat 3 avioane.

Doar în cele două luni am fost de 12 ori cu avionul. De atunci s-au tot adunat zboruri; câte zeci am la activ? Nu mai știu! Dar știu că am călătorit cu multe companii: Alitalia, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Air Mauritius, Air France, British Airways, Lufthansa, Tarom și astea-s doar companiile de linie. Cu cele low cost am cele mai multe zboruri la activ: Wizz Air, Ryanair, Blue Air și Vueling Airlines.

Despre cele din urmă vreau să povestim azi – despre zborurile low cost, beneficiile lor dar și surprizele mai puțin plăcute cu care pot să vină la pachet. Hai, dă play piesei și să începem!

Lumea zborurilor low cost

Tot în studenție am învățat să călătoresc pe bani puțini (și foarte puțini). Am mers cu trenul, cu autostopul și cred că de acolo mi se trage și vânarea ofertelor on a budget când vine vorba de zboruri, chiar dacă asta implică să călătoresc cu companii low cost. M-am și obișnuit cu politicile lor, am văzut aeroporturi de pe trei continente și a sosit momentul să împărtășesc cu voi ce am învățat.

Pro zboruri low cost

Prețuri rezonabile

Doar se numesc low cost dintr-un motiv bine întemeiat. Iată câteva exemple, toate fiind zboruri achiziționate și locuri în care am fost ulterior:
– București – Marrakech (și retur) – 4 avioane, sub 100e/persoană
– Cluj – Paris Bauvais (și retur) – 220 RON/persoană
– Cluj – Basel – 120 RON/persoană
– Cluj -Malmo – 100 RON/ persoană

Promoții frecvente

Fiecare companie low cost are fel și fel de campanii prin care încearcă să își fidelizeze clienții. Fie că vorbim despre carduri de membru prin intermediul cărora se oferă reduceri doar posesorilor sau că ne referim la promoții de sezon, acestea sunt frecvente. Mult mai dese decât la companiile de linie.

Zboară de pe aeroporturi mici

Da, știu – asta e o sabie cu două tăișuri. Pentru mine, care stau în Cluj-Napoca, unde se află un aeroport mic, e perfect să aleg zborurile low cost. Oricum sunt majoritare și zboară spre o mulțime de destinații.
Iar companiile aeriene care rulează zboruri on a budget, vor alege mereu aeroporturile mici (asta și datorită prețurilor). Dezavantajul e când vrem să ajungem în orașe mari cu un astfel de zbor (ex. Londra sau Paris). De aici mai ai de mers cel puțin o oră și jumătate cu o mașină/ un autobus/ un tren până în orașul propriu zis.

Contra zboruri low cost

Cheltuieli adiționale

Ca să fie atât de ieftine zborurile, bineînțeles că se renunță la o mulțime de facilități care la companiile de linie sunt incluse în prețul biletelor.

Bagajele sunt subiectul cel mai controversat probabil. Cele de cală au taxe în plus comparativ cu prețul biletului indiferent de compania aeriană low cost aleasă. Când vine vorba de bagajele de mână (cele pe care le luăm cu noi în avion), e nevoie să fim și mai atenți. Dimensiuni, dimensiuni, dimensiuni – acesta e cuvântul cheie și trebuie să fim tare atenți la ele, altfel putem fi puși în situația de a plăti taxe suplimentare. Că vorbim aici de bagaje de mana Wizz Air, bagaje de mana Ryanair sau orice altă companie low cost, regula se aplică fără greșeală.

Alte taxe suplimentare pot apărea la alegerea locului (dacă optăm pentru locuri preferențiale), loc suplimentar la picioare (dacă optăm pentru un loc la ieșirea de urgență) sau check-in la ghișeu (deci musai să faceți check in-ul online!).

404 – WiFi not found

Fără alte introduceri, zborurile ieftine nu vin la pachet cu WiFi. Asta înseamnă că ne uităm la serialul preferat în timpul zborului doar dacă avem o versiune locală. Și nu, nu vom fi la curent cu noutățile din feed-ul de instagram decât după ce aterizăm.

Zboruri la ore nefavorabile

Avioanele companiilor low-cost sunt rulate aproape non stop. Asta înseamnă că sunt șanse mari să ai zboruri la 6 dimineața sau la 12 noaptea. În traducere liberă, te vei trezi cu noaptea în cap să prinzi zborul sau vei ajunge să dormi dimineața devreme, dacă pornești dintr-o anumită destinație la miezul nopții.

Oameni fel și fel

Aceste tipuri de zboruri pot fi alese de călătorii frecvenți, care vor să economisească și să călătorească cât mai mult. Pe de altă parte, la bordul acestor avioane am întâlnit fel și fel de persoane:
– părinți care-și ceartă copiii în mijlocul avionului și se aude până în ultimul rând
– persoane care ascultă muzică la volum maxim sau se uită la filme în aceeași manieră
– domni și doamne care sunt surprinși că trebuie să își plătească băutura și sandwichul achizitionate la bord (exprimându-și nemulțumirea față de toată lumea)
Și așa mai departe – am o listă lungă aici, dar ai prins ideea.

Tips & tricks pentru a le face zborurile low cost mai agreabile

După zeci de zboruri on a budget, am învățat câteva lecții pe care cred că-i timpul să le pun în online. Sper să-ți fie de folos!

zboruri low cos

★ Ia un sandwich și un fruct/ baton proteic de acasă. Nu vei fi nevoit să achiziționezi mâncare de la bord. Apa o poți lua cel mult din terminal, căci nu poți trece de controlul de securitate cu ea.
★ Asigură-te că bagajele tale au dimensiunea cerută de compania cu care zbori. Bagajul care se potrivește la Wizz e diferit față de cel cerut de Ryanair!
Cântărește-ți bagajul acasă! Din nou, vei fi scutit de o mulțime de bătăi de cap, ținând cont că orice e peste limita impusă în bilet se plătește în plus.
Încalță-te confortabil. Mai ales în aeroporturile mari, companiile low cost au poarta de îmbarcare la capătul terminalului și poți merge chiar și 25 de minute pe jos.
Cartea preferată/ bateria externă pentru telefon/ perna îți sunt tovarăși de nădejde în timpul zborului. Nu-i lăsa acasă!

All in all, aveți aici un fan zboruri low cost!
Ce trucuri aveți când vine vorba de a călători pe bani puțini?

Articol înscris în competiția SuperBlog. Sursă fotografii: unsplash.com.

Share: