Weekend pe munte – cum ne pregătim?
Mi-am dorit mult să merg pe munte, în România. În adevăratul sens al cuvântului. Așa că în weekend fix cu asta ne-am ocupat! Am fost în Munții Făgăraș pentru 2 zile, iar azi vreau să vă dau mai multe detalii despre această experiență, să vă arăt fotografii și bineînțeles să vă spun ce e musai să ai cu tine într-o astfel de călătorie.
Experiența în sine am pregătit-o de prin mai; ne-a prins jumătatea lui iulie pe noi și pe Cosmin (dentistul nostru) să găsim un weekend liber și potrivit pentru a ajunge pe munte. Am început cu a face necesarul pentru această experiență. Bine, Cosmin ne-a zis ce să ne cumpărăm, că altfel nu mergem pe munte. Punct. Opțiuni pentru traseu erau două – spre Vf. Moldoveanu, via Podragu sau la Sâmbăta, în funcție de vreme.
Ce găsești în articol?
Urcarea spre Cabana Podragu
Creasta a fost senină, așa că am ales prima variantă de traseu. Am urcat Transfăgărășeanul cu o mașină și apoi am pornit înainte de 8 dimineața de la Bâlea Lac. Până acolo a binevoit să ne ducă tatăl lui Cosmin pe toți patru (că eram cei 4 care: au speriat centrul, munții, etc). Dar dacă ai nevoie să ajungi în această destinație, există mereu posibilitatea de a închiria o mașină. Pentru noi, de la Bâlea Lac a început distracția.
Lacul Bâlea – Șaua caprei – Lacul caprei – Fereastra zmeilor – Portița Arpașului – Căldarea pietroasă – Muchia Frunții – Căldarea Vârtopului – Strunga Podrăgel – Lacul Podrăgel – Muchia Podragului – Lacul Podragu. Pe traseu am văzut capre negre, marmote, acvile de munte, bujori de munte și fel și fel de flori multicolore.
A fost dificil pentru mine. Mi-au fost testate nu doar limitele fizice, ci și ce e dincolo de acestea. Traseul prin soare, zăpadă și ploaie și frica de înălțime și-au spus cuvântul. Nu vreau să spun că e un traseu extrem de dificil, ci doar că pentru începători (ca mine!) e cu multe, multe, multe provocări. Când m-am văzut la Cabana Podragu am răsuflat ușurată. Reușisem. Da, și până acolo era o super reușită, chit că n-am ajuns pe Vf. Moldoveanu (de data asta!).
La cabană am rezervat paturile pentru noaptea de sâmbătă spre duminică și am luat o masă caldă. Am fost 20 în cameră – majoritatea dintre cei cazați erau turiști din afara țării – stăteam cu toții în paturi militărești, etajate.
Am stat puțin pe lângă lacul glaciar Podragu, în care sunt și păstrăvi. Ne-am jucat puțin cu măgarii ce aduc alimente la cabană. Da! totul se aduce acolo cu măgarii, pe un traseu ce durează ore întregi. Ne-am bucurat puțin de soarele de munte, am băut ciocolată caldă și ne-am pus hainele și bocancii la soare – în speranța că se vor usca. Apoi ne-am pus la somn. Eu una am dormit până dimineață. 🙂
Coborârea pe la cabana Turnuri
A doua zi ne-am trezit fără ceas. Erau forfotă prin jur pentru că fiecare dorea să-și continue călătoria de cum se crăpase de ziuă. Noi trebuia să ajungem înapoi în orașul Victoria pentru a porni spre Cluj.
Am luat micul dejun: ochiuri, pâine cu unt și câte un pahar de ceai de bujori de munte. Apoi am stabilit traseul: urma să coborâm pe la Turnuri (traseul triunghi roșu) spre cabana Turnuri. Acela e și drumul pe care-l parcurg măgarii pentru a a junge la cabană de fapt.
Înainte de 8 dimineața eram din nou pe drum. De la 2136m unde eram la Podragu, am ajuns în aproximativ 2h la Cabana Turnuri – 1520m. De acolo, traseul continuă să coboare prin pădure până la o barieră (în apropiere de Cătun Sumerna). Încă vreo 4 ore și am ajuns. Restul e poveste!
De ce echipament ai nevoie pentru a merge pe munte?
De toate cele din imagine! Bine, bine – lista e mai jos. Și surprinzător, chiar am avut nevoie de absolut toate chestiile astea la noi!
- Bocanci de mers pe munte
- Geacă de vară impermeabilă (foiță)
- Hanorac/bluză cu mânecă lungă (2)
- Pantaloni impermabili
- Tricouri (2/3 pe zi)
- Șosete (2/3 pe zi)
- Prosop, lenjerie, pijama (aka haine groase de dormit)
- Rucsac
- Sac de dormit
- Saci menajeri 60L sau husă impermeabilă pentru rucsac
- Lanternă
- Bidon apă (2L, faci refill la izvoare)
- Mâncare/batoane proteice
- Trusă medicală și medicamente (musai fașă elastică!)
- Ochelari de soare/ cremă de soare
- Bani de cazare sau cort
Bine de știut înainte s-o iei la pas pe munte
Dacă ai antrenament nu e greu deloc și te încadrezi în numărul de ore sugerate pentru a finaliza traseul. Altfel, totul durează mai mult.
P.S. Eu n-am avut antrenament deloc.
N-aș mânca dimineața înainte să pornesc pe traseu. Nu se pupă la mine efortul cu un mic dejun copios, așa că mi s-a făcut rău.
Ca la o cabană de munte. Sau ca într-un hostel din anii 50. Paturi etajate. Câte o baie pentru fete/băieți. Turcească. Chiuvete ca să te poți spăla pe dinți. Șlapi (primiți de la cabană, dar nu din aceeia albi, de unică folosință) în cazul în care n-ai încălțăminte de schimb. Mâncare (pe principiul: o să mănânci ce este și o să-ți placă!) – mie mi-a plăcut și supă mâncată seara și pâinea cu unt/ceaiul de a doua zi.
În loc de încheiere: mulțumesc Ionel, Cosmin și Dana pentru tot ajutorul și suportul oferit în cele două zile. N-aș fi reușit fără voi!
Ai fost la munte în România? Cum te-ai pregătit și mai ales de ce întâmplări ai avut parte? Ce recomandări pentru destinații viitoare ai?
@momondo #owtraveleres #admomondo
Asta chiar nu am făcut niciodată. Nu știu de ce deși am ceva rezistenta, nu am avut niciodată curiozitatea de a urca pe munte. Ce sa zic, probabil sunt o fire mai comoda
Și pentru mine a fost pentru prima dată când am făcut un traseu atât de lung. Mi-am demonstrat că se poate și mi-am împins mult limitele.
Stau la munte și urcăm Rarăul des. Tot timpul avem grijă să avem papuci potriviți, apă și batoane dulci.
Am fost la munte in zona Bucovinei impreuna cu finii mei, partea mai grea am parcurs-o cu masina, dar am facut si plimbari pe jos pentru a ne bucura de plimbare, natura, peisaje.
imi plac aceste aventuri, nu prea mai gasesc cu cine sa le fac si nici conditie fizica nu prea mai am! spor in continuare, nu este usor!
Nu sunt pentru mine aceste urcări pe munte dar peisajele într-adevăr îți taie respirația ❤️
Tare faine pozele din vacanta!! 😍😍 Ma bucur ca ati facut o drumetie frumoasa!
Frumoase pozele, se vede totul atât de viu! Eu stau la munte într-o zonă foarte frumoasă. Îți recomand Sinaia 🙂
Sper să ajungem și acolo curând. Este ceva traseu din zona Siana cu care ne recomanzi să începem?
Abia astept si eu urmatoarea excursie la munte!
Ce peisaj de vis! A trecut ceva timp de cand nu am mai facut o astfel de drumetie!
Cât de frumos! Peisajele sunt de vis! Mi-ar placea si mie sa fac o escapada la munte de doua zile.
Foarte util ca ai menționat de echipament, habar nu aveam de ce am nevoie, dar acum știu.
Am fost pe Bucegi acum cativa ani si ne dorim sa repetam experienta, asa ca sfaturile tale ne prind bine.
Articolul tau e super util! Iar pozele sunt superbe! Imi place ca au adaugat si partea cu echipamentul 😉
Eu un traseu pe care am vrea sa il parcurgem si noi. sper sa ajungem anul acesta.
Sunt niste peisaje de vis si ai ajuns in niste locuri superbe
[…] din Ținutul Secuiesc. Încă n-am fost acolo, dar îmi doresc tare mult! Am descoperit astfel un loc genial în această regiune: Cabana Nagy Lak II aflată în apropierea barajului Zetea. Un loc de vis, nu […]
[…] pentru a urca muntele. Planul era Vf. Moldoveanu din Făgăraș, însă am ajuns doar până la Cabana Podragu. Povestea pe larg e în articolul de pe blog, inclusiv detalii despre cum ne pregătim pentru un […]