Weekend pe munte – cum ne pregătim?

Mi-am dorit mult să merg pe munte, în România. În adevăratul sens al cuvântului. Așa că în weekend fix cu asta ne-am ocupat! Am fost în Munții Făgăraș pentru 2 zile, iar azi vreau să vă dau mai multe detalii despre această experiență, să vă arăt fotografii și bineînțeles să vă spun ce e musai să ai cu tine într-o astfel de călătorie. 

Experiența în sine am pregătit-o de prin mai; ne-a prins jumătatea lui iulie pe noi și pe Cosmin (dentistul nostru) să găsim un weekend liber și potrivit pentru a ajunge pe munte. Am început cu a face necesarul pentru această experiență. Bine, Cosmin ne-a zis ce să ne cumpărăm, că altfel nu mergem pe munte. Punct. Opțiuni pentru traseu erau două – spre Vf. Moldoveanu, via Podragu sau la Sâmbăta, în funcție de vreme.

Urcarea spre Cabana Podragu

Creasta a fost senină, așa că am ales prima variantă de traseu. Am urcat Transfăgărășeanul cu o mașină și apoi am pornit înainte de 8 dimineața de la Bâlea Lac. Până acolo a binevoit să ne ducă tatăl lui Cosmin pe toți patru (că eram cei 4 care: au speriat centrul, munții, etc). Dar dacă ai nevoie să ajungi în această destinație, există mereu posibilitatea de a închiria o mașină. Pentru noi, de la Bâlea Lac a început distracția.

Lacul Bâlea – Șaua caprei – Lacul caprei – Fereastra zmeilor – Portița Arpașului – Căldarea pietroasă – Muchia Frunții – Căldarea Vârtopului – Strunga Podrăgel – Lacul Podrăgel – Muchia Podragului – Lacul Podragu. Pe traseu am văzut capre negre, marmote, acvile de munte, bujori de munte și fel și fel de flori multicolore.

A fost dificil pentru mine. Mi-au fost testate nu doar limitele fizice, ci și ce e dincolo de acestea. Traseul prin soare, zăpadă și ploaie și frica de înălțime și-au spus cuvântul. Nu vreau să spun că e un traseu extrem de dificil, ci doar că pentru începători (ca mine!) e cu multe, multe, multe provocări. Când m-am văzut la Cabana Podragu am răsuflat ușurată. Reușisem. Da, și până acolo era o super reușită, chit că n-am ajuns pe Vf. Moldoveanu (de data asta!).

La cabană am rezervat paturile pentru noaptea de sâmbătă spre duminică și am luat o masă caldă. Am fost 20 în cameră – majoritatea dintre cei cazați erau turiști din afara țării – stăteam cu toții în paturi militărești, etajate.

Am stat puțin pe lângă lacul glaciar Podragu, în care sunt și păstrăvi. Ne-am jucat puțin cu măgarii ce aduc alimente la cabană. Da! totul se aduce acolo cu măgarii, pe un traseu ce durează ore întregi. Ne-am bucurat puțin de soarele de munte, am băut ciocolată caldă și ne-am pus hainele și bocancii la soare – în speranța că se vor usca. Apoi ne-am pus la somn. Eu una am dormit până dimineață. 🙂

Coborârea pe la cabana Turnuri

A doua zi ne-am trezit fără ceas. Erau forfotă prin jur pentru că fiecare dorea să-și continue călătoria de cum se crăpase de ziuă. Noi trebuia să ajungem înapoi în orașul Victoria pentru a porni spre Cluj.

Am luat micul dejun: ochiuri, pâine cu unt și câte un pahar de ceai de bujori de munte. Apoi am stabilit traseul: urma să coborâm pe la Turnuri (traseul triunghi roșu) spre cabana Turnuri. Acela e și drumul pe care-l parcurg măgarii pentru a a junge la cabană de fapt.

Înainte de 8 dimineața eram din nou pe drum. De la 2136m unde eram la Podragu, am ajuns în aproximativ 2h la Cabana Turnuri – 1520m. De acolo, traseul continuă să coboare prin pădure până la o barieră (în apropiere de Cătun Sumerna). Încă vreo 4 ore și am ajuns. Restul e poveste!

De ce echipament ai nevoie pentru a merge pe munte?

De toate cele din imagine! Bine, bine – lista e mai jos. Și surprinzător, chiar am avut nevoie de absolut toate chestiile astea la noi!

  • Bocanci de mers pe munte
  • Geacă de vară impermeabilă (foiță)
  • Hanorac/bluză cu mânecă lungă (2)
  • Pantaloni impermabili
  • Tricouri (2/3 pe zi)
  • Șosete (2/3 pe zi)
  • Prosop, lenjerie, pijama (aka haine groase de dormit)
  • Rucsac
  • Sac de dormit
  • Saci menajeri 60L sau husă impermeabilă pentru rucsac
  • Lanternă
  • Bidon apă (2L, faci refill la izvoare)
  • Mâncare/batoane proteice
  • Trusă medicală și medicamente (musai fașă elastică!)
  • Ochelari de soare/ cremă de soare 
  • Bani de cazare sau cort

Bine de știut înainte s-o iei la pas pe munte

E greu să ajungi acolo?

Dacă ai antrenament nu e greu deloc și te încadrezi în numărul de ore sugerate pentru a finaliza traseul. Altfel, totul durează mai mult.
P.S. Eu n-am avut antrenament deloc.

Ce n-aș mai face a doua oară?

N-aș mânca dimineața înainte să pornesc pe traseu. Nu se pupă la mine efortul cu un mic dejun copios, așa că mi s-a făcut rău.

Cum sunt condițiile de la cabana Podragu?

Ca la o cabană de munte. Sau ca într-un hostel din anii 50. Paturi etajate. Câte o baie pentru fete/băieți. Turcească. Chiuvete ca să te poți spăla pe dinți. Șlapi (primiți de la cabană, dar nu din aceeia albi, de unică folosință) în cazul în care n-ai încălțăminte de schimb. Mâncare (pe principiul: o să mănânci ce este și o să-ți placă!) – mie mi-a plăcut și supă mâncată seara și pâinea cu unt/ceaiul de a doua zi.

În loc de încheiere: mulțumesc Ionel, Cosmin și Dana pentru tot ajutorul și suportul oferit în cele două zile. N-aș fi reușit fără voi!

Ai fost la munte în România? Cum te-ai pregătit și mai ales de ce întâmplări ai avut parte? Ce recomandări pentru destinații viitoare ai?

@momondo #owtraveleres #admomondo

Share: