Strasbourg – o zi în Alsacia

N-am putut rata orașul Strasbourg când am fost în Basel. Așa că am luat bilete de tren și ne-am pornit de dimineață spre gară. Cum am fugit după tren, am mâncat mâncare alsaciană și am gustat prăjituri franțuzești, afli mai jos.

Cu trenul spre Strasbourg

Bilete de tren costă între 10-50 euro, în funcție de perioada în care îl cumperi. Cu cât îl cumperi mai din timp, cu atât ai șansa să îl găsești mai ieftin. Distanța dintre cele două orașe este puțin peste 100km pe care îi faci într-o oră și 20 de minute. Pe ceas! Adică trenul e extrem de punctual.

Am ajuns noi în gară cu ~15 minute mai devreme, dar până ne-am învârtit să găsim peronul de la care pleca trenul, ne mai rămăseseră 5 minute înainte de plecare. Ne-am dus la informații și am aflat că trenurile internaționale pleacă de la un peron extern cumva. Așa că am alergat până acolo și am ajuns – la fix! Am urcat în tren și am pornit spre Franța unde am ajuns exact la ora care era indicată pe bilet. Așa călătorii cu trenul să tot fie!

Ce vizitezi în Strasbourg?

Mai jos găsești o listă aleatorie a obiectivelor pe care le-am bifat în ziua în care am fost prin oraș:

  • Gara. Era inevitabil să nu o vedem, doar am călătorit cu trenul. Dar chiar merită vizitată. Un amalgam plăcut de vechi și nou, împletit cu forfota plecărilor și a sosirilor. Iar în fața acesteia te întâmpină un platou pe care se află toate drapelurile Uniunii Europene.
strasbourg - platou din fata garii - drapeluri tari uniunea europeana
  • Catedrala din Strasbourg. Pentru mai bine de 200 de ani, până în a doua jumătate a secolului XIX, aceasta a fost cea mai înaltă clădire din lume. DIN LUME! Și rămâne în continuare cea mai înaltă structură ce a fost construită în întregime în perioada medievală. În plus, are un ceas astronomic superb, ce datează din prima jumătate a secolului XIX. Acesta, pe lângă că indică ora, are un calendar, indică poziția soarelui și a lunii, precum și eclipsele de soare și de lună. Deci pune-o repede pe musai list dacă mergi în Strasbourg. Deși, e cam greu să o ratezi dacă te îndrepți spre centru.
catedrala strasbourg franta
  • La Petite France (Mica Franță). E zona cu clădiri specifice Alsaciei ce datează de la finalului Evului Mediu. Superbă de-a dreptul, cu case conservate incredibil de frumos. Eu una când mă gândesc la Strasbourg, asociez întreaga imagine cu acest cartier.
micul paris - strasbourg - franta - madalina pintea blog
  • Barajul Vauban. Acesta e un pod fortificat construit pe la 1600, iar dacă te îndrepți dinspre gară spre centru îl vei găsi ușor.
  • Palatul Rohan. Acesta se află chiar lângă Catedrala Strasbourg. Construit la începutul secolului XVIII de Robert de Cote – arhitectul principal al lui Ludovic al XV-lea – e, palatul o clădire opluentă și extrem de frumoasă. Găzduiește muzee în încăperile sale, însă le-am ratat cu brio pentru că am avut puțin timp la dispoziție.
  • Parlamentul European. Pentru acesta am dedicat un articol întreb pe blog, așa că te invit să descoperi mai multe despre ce face această instituție Europeană și cum o poți vizita.

Ce mâncăm în Strasbourg?

Răspunsul pe scurt e: mâncare alsaciană (a se traduce prin multă), stropită cu bere artizanală. Noi am poposit la Au Brasseur și nu am fost dezamagiți. Nici de calitatea preparatelor și nici de dimensiunea porțiilor.

Iar pentru ceva dulce/o cafea, ne-am oprit la cofetăria Christian, unde bineînțeles că n-am ratat un millefeuille delicios.

Dacă ai fost în Strasbourg, spune-mi într-un comentariu ce n-ai ratat. Poți considera că întreb pentru un prieten, sau să știu pe unde să ajungem data viitoare. Iar dacă nu ai fost, ce ți-ai dori să vizitezi?

Share: