Tort Sacher – rețeta fără zahăr

Îmi place să încerc mâncăruri din fel și fel de colțuri ale lumii și nu mă dau în lături de a le găti acasă sau de a le adapta. Am primit recent un colet cu bunătăți de la Sweeteria – îi cunoașteți deja, am mai făcut dulciuri cu zahărul lor verde – și deja mă gândeam: Oare ce să preparăm de data aceasta? În colet era și un borcan de gem de caise, așa că mi-am dorit o prăjitură care să mă ducă cu gândul la o livadă plină de caiși. Și după o scurtă cercetare, am descoperit tortul Sacher – o minunăție de prăjitură de origine austriacă, preparată cu ciocolată și gem de caise. Nu aveam cum să dau greș, așa că m-am pus pe treabă!

Povestea tortului Sacher

Înainte de a-l prepara, aș vrea să poposim puțin asupra poveștii tortului. Această prăjitură este vestită ăn Austria și se spune că a fost creată în Viena, în anul 1832 de către Franz Sacher, de unde îi vine și numele.

Istorioara potrivit căreia această prăjitură a fost cerută pentru o masă specială la care aveau să participe înalți demnitari și diplomați ai vremii, a fost spună mai târziu de fiul lui Frnaz, Eduard. Tot Eduard este cel care a deschis un hotel în Viena, unde se poate servi și azi acest tip de tort, făcut după rețeta secretă a lui Franz. Am pus locul pe to see list pentru când mai ajung în Viena.

Ingrediente tort Sacher

În simplitatea lui, pot spune că e un tort delicios. Iar pentru a-l prepara, avem nevoie de următoarele ingrediente

Blatul este compus din:

  • 125g unt
  • 5 ouă și 4 albușuri (sau 7 ouă)
  • 150g ciocolată (fără zahăr)
  • 100g îndulcitor din stevie (folosit în loc de zahăr)
  • 150g făină
  • un praf de sare

Umplutură:

Exterior & ornat/servire:

  • 200g greentella (cremă de ciocolată fără zahăr)
  • 50ml de apă
  • 200ml frișcă neîndulcită
tort sacher fara zahar - reteta - lifestyle de poveste

Modalitate de preparare

Începem cu blatul. Luăm untul înmuiat la temperatura camerei și îl amestecăm cu 40g de îndulcitor. Apoi, în timp ce amestecăm continuu, adăugăm gălbenușurile rând pe rând. Se pot folosi 7 ouă întregi; eu aveam niște albușuri pe care nu am vrut să le arunc, așa că am folosit doar 5 ouă și 4 albușuri.

Punem ciocolata la topit pe bain-marie (la abur). Am folosit 100g ciocolată neagră cu 70% cacao și 50g ciocolată cu lapte, cu 40% cacao – ambele fără zahăr adăugat. Apoi încorporăm ciocolata topită în amestecul la care am lucrat anterior, până obținem o compoziție omogenă.

mod de preparare tort sacher - lifestyle de poveste

Într-un alt bol, punem albușurile, un praf de sare și începem să le mixăm până când obținem o bezea tare. Apoi adăugăm treptat cele 50g de îndulcitor rămase.

La final amestecăm treptat, cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon, compoziția de ciocolată cu albușul care-l punem rând pe rând și cu făina. Pro tip – cerne făina cu o sită, pentru a se încorpora mai ușor.

Punem blatul într-o tavă rotundă (23 cm diametru), tapetată cu hârtie de copt și lăsăm prăjitura la cuptor pentru 35 de minute, la 180C. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, ne asigurăm că a trecut testul scobitorii.

Asamblare tort Sacher

După ce am scos blatul din cuptor și s-a răcit, îl crăpăm în jumătate. Punem pe blat jumătate din gemul de caise și îl întindem uniform. Pro tip: pentru a obține un gem fin, îl dăm și pe acesta prin sită, amestecând continuu, în așa fel încât să treacă prin ea și pulpa fructelor, mărunțită complet.

Punem cealaltă jumătate de blat și acoperim totul cu gemul de caise rămas, folosind aceeași metodă. Punem gem și pe laterale și îl dăm la congelator până ne ocupăm de glazură.

Pentru glazură am folosit greentella, pe care am pus-o pe foc împreună cu 50ml de apă, pentru a se subția. Când s-a omogenizat amestecul, am luat glazura de pe foc, am scos tortul din congelator și l-am îmbrăcat în ciocolată.

La final am bătut 200ml de frișcă și am ornat tortul. Frișca rămasă poate fi folosită la servit, pentru cei care doresc extra. Pro tip: am lăsat peste noapte tortul Sacher în frigider, pentru a se întrepătrunde aromele.

Poftă bună!

tort sacher fara zahar
Share: