Soluții noi la probleme vechi – hai să le găsim împreună!

Cred că 2020 e un an care ne-a demonstrat cât de rapid poate întoarce pe dos lumea pe care o știam fiecare dintre noi. Și poate acum, mai mult ca oricând, cuvinte precum vulnerabilitate și adaptare, ajung să fie înțelese cu adevărat. Ca specie, homo sapiens, s-a adaptat încontinuu. Iar 2020 ne dă un prilej să facem asta mai departe, într-un ritm accelerat. Că vrem, că nu vrem, suntem puși față în față cu situații noi, pe care le percepem mai puțin plăcute și suntem nevoiți să găsim soluții în această situație de criză. Dar cum ar fi dacă am fi avut soluții pentru acest an?

Azi vreau să vorbim tocmai despre acest lucru – despre soluții. Problema pe care o propun e veche, soluțiile ține de fiecare să fie noi și potrivite timpurilor! Așa că hai cu mine în călătorie!

De ce e sustenabilitatea o problemă veche?

Zic să ne pregătim pentru fel și fel de scenarii și să începem să acționăm înainte de a ajunge în situații de criză, ce părere ai? Sustenabilitatea nu e un subiect nou. Din contră, schimbările climatice se observă de zeci de ani, iar conceptul de sustenabilitate în sine a apărut cu peste 30 de ani în urmă, în 1987. Totuși, conceptul că resursele planetei se împuținează a fost menționat în 1798 de către Thomas Malthus, în publicația sa: ‘An Essay on the Principle of Population‘ (Un eseu despre Principiul populației). Acum mă crezi când spun să problema e veche?

Și chiar dacă știm de aceste concepte de atâta amar de vreme, încă fie nu o luăm în serios, fie nu o scalăm suficient de repede.

Nu lăuda, nu mustra, ci învață

Noi, ca și civilizație suntem cei care încă mia avem de lucru pentru ca tot noi și cei ce vin după să se poată bucura de planetă. Dar adevărul e că modul în care ne-am comportat până în prezent nu-i nici de mustrat, nici de lăudat. Cred că date fiind circumstanțele, am făcut ce am putut mai bine pentru o planetă verde.

Ce contează cu adevărat este răspunsul la întrebarea: ”Ce putem face de acum înainte?”. Adică ce soluții putem găsi, împreună, pentru a rezolva o problemă atât de complexă? Aici e provocarea! Și vestea bună e că putem învăța fiecare dintre noi.

Soluții pentru o planetă sustenabilă

Da, sunt orientată spre soluții și dacă fiecare am căuta să implementăm măcar una, lumea ar arăta mult diferit în 5 ani. Propunerile mele sunt următoarele, fără a considera lista exhaustivă.

Stil în loc de modă

Am fost șocată când am aflat în urmă cu câțiva ani că una dintre cele mai poluante industrii este cea a modei. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani se lansau câte 2 colecții pe an de către marile case de design, azi avem branduri ce lansează colecții săptămânal și încurajează schimbarea garderobei într-un ritm alarmant. Și ce se întâmplă cu hainele pe care nu le mai purtăm/folosim? Așa e, de cele mai multe ori le aruncăm. SOS – ce-i de făcut?

  • investește în stil, nu în modă! Alege haine clasice, de calitate, care să treacă bariera timpului și să le poți folosi o perioadă îndelungată.
  • alege materiale naturale
  • alege producători locali
  • donează/restaurează hainele pe care nu le mai folosești!
soluții sustenabilitate
Sursa: unsplash.com

Apă de izvor în loc de apă îmbuteliată

Alege un recipient de calitate (inox de preferat) și ia-l cu tine peste tot. La sală, la școală, la muncă, în drumeție, etc. Pune în el apă de izvor (sau de la robinet) și bucură-te de beneficiile ei.

Cât timp e potabilă, n-avem nevoie de apa îmbuteliată în peturi pentru a ne hidrata. Din contră! În plus, mai ales atunci când mergem în antură și găsim izvoare care știm că sunt folosite de localnici, recomand încercarea acestora – e un mod prielnic de a ne lecui de apa îmbuteliată.

text

Mâncare gătită în loc de fast food

Pasul 1 – mergi la piața din apropiere. Dă bună ziua țăranului ce probabil rabdă frig în timp ce-și așteaptă cumpărătorii. Întreabă-l cum a fost recolta, apoi cere ce ai nevoie.

Alege legume și fructe de sezon. Folosește-le pe acestea în preparate și alege să gătești acasă, cât mănânci o dată sau de două ori. Prepară hrană puțină și mai des. Nu arunca mâncarea, ci învață să o refolosești. Organismul tău îți va fi recunoscător peste ani. Și planeta la fel. Și prietenii tăi, care vor dori să vină în vizită mai des! 🙂

Soluții ce încep cu noi!

Cum am spus, sustenabilitatea e o problemă complexă. Nu o e un one man show și nu poate fi rezolvată de o singură persoană. Și totuși, dacă fiecare alegem să implementăm ceva pentru o viață sustenabilă, rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară.

E.on România ne provoacă să găsim soluții noi la probleme vechi și să acționăm acum, împreună, pentru un viitor nelimitat de verde. Campania WE has no limits vorbește frumos despre puterea lui împreună. Hai să-i dăm viață și s-o punem în mișcare, fiecare dintre noi!

Tu ce alegi să faci pentru o planetă verde? Ce soluții noi vezi pentru sustenabilitate?

Share: