Vinete umplute cu carne de vită la cuptor – rețetă

A trecut ceva timp de când n-am mai povestit despre gastronomie aici. Și tot destul de multă vreme s-a dus de când n-am mai făcut niște vinete la cuptor, umplute cu carne de vită. Pentru că dorul și pofta au fost pe măsura timpului scurs, azi ne-am pus la treabă! Rețeta este una medie ca dificultate (ușoară chiar i-aș spune, dacă ai mai gătit până acum câte ceva) și are origini turcești. Aș spune chiar că merg de minune fie cu o porție de ayran – chit că le-am servit cu smântână sau că se potrivesc de minune cu un ceai de mentă servit lângă ele. Hai să vedem cum se fac și de ce ingrediente avem nevoie.

Ingrediente pentru vinete umplute cu carne de vită

Pentru 3 porții mari sau 6 porții mai mici, am folosit următoarele:

  • 3 vinete medii
  • 250g carne tocată de vită
  • 2 cepe medii (albă și roșie)
  • 2 bucăți pătrunjel
  • o bucată țelină (aprox 50g)
  • 400g pastă de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • sare
  • piper
  • 50g mozarella
  • roșii cherry pentru decor
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 lingură ulei de măsline
  • pastă de ardei dulce – după gust
  • gem de ardei iute – după gust
viete umplute la cuptor - ingrediente

Modalitate de preparare

Ne ocupăm întâi de vinete. Le tăiem în două pe lungime și cu o lingură scoatem miezul și-l punem de-o parte într-un castron. Așezăm vinetele în tavă și punem peste ele un praf de sare, după care le lăsăm la odihnit.

Pregătim compoziția

Într-o tigaie mare (am folosit o tigaie wok) punem uleiul de cocos și ceapa mărunțită la călit. Ceapa se poate toca fin sau poate fi folosit un robot de bucătărie – de data aceasta am ales a doua variantă. Când ceapa este cristalizată, punem pătrunjelul, țelina tocate/mărunțite și uleiul de măsline, împreună cu 50ml de apă.

Odată ce a scăzut apa, adăugăm miezul de vinete mărunțite și amestecăm. Și de această dată am folosit pentru mărunțirea legumelor robotul de bucătărie. Însă au fost și dăți când tocam totul cu un cuțit. Concluzia e că nu-i nevoie de instrumente sofisticate pentru bucătărie pentru a face această rețetă.

După 5 minute adăugăm pasta de tomate, carnea de vită, foile de dafin, pasta de ardei dulce, gemul de ardei iute și condimentăm cu sare și piper după gust. Lăsăm totul la foc mic 15 minute pentru a se amesteca aromele.

Umplem vinetele și le punem la cuptor

Înainte de a umple vinetele, le tapotăm ușor cu un șervețel pentru a scăpa de apa lăsată de acestea, care e amăruie. Apoi, luăm fiecare vânătă în parte și cu o lingură, punem din compoziția pe care am pregătit-o anterior. Avem grijă să nu punem și foile de dafin – acestea și-au făcut deja treaba, așa că putem să le aruncăm.

Aranjăm vinetele umplute în tavă și tăiem câteva felii de roșii peste acestea. Le dăm pentru 35 de minute la cuptorul încins la 180C, timp în care tăiem mozarella cuburi.

Când vinetele sunt aproape gata – după cele 35 de minute în care au stat în cuptor – le scoatem pentru a pune mozarella și le mai lăsăm 5 minute. Pro tip – dacă ai un cuptor electric și folosești funcția grill, mozarella se rumenește ușor și uniform.

Servire vinete umplute cu carne de vită

Gata, aceasta a fost rețeta vinetelor la cuptor, umplute cu legume și carne de vită. Într-o oră și jumătate – timp de preparare și gătire – ne putem bucura de o masă pe cinste. Vinetele pot fi servite cu pâine sau lipie și smântână.

P.S. Pentru cei aventuroși, iubitori de condimente, cred că această rețetă merge de minune cu câteva semințe de chimen!

Share: