Papanași fără zahăr – rețeta

În ultimii ani pot spune că am descoperit că am o pasiune pentru papanași. Nu în sensul că nu mă pot sătura de ei, dar atunci când călătorim prin țară îmi place să încercăm acest desert (îl împart cu soțul meu). 🙂 Îmi place să-i gust și să văd cum se transformă de-a lungul și de-a latul țării rețeta. De făcut acasă n-am făcut. Nu că ar exista un motiv anume în spatele alegerii, dar cred că am prioritizat de fiecare dată altceva. Și în plus, în martie 2019 mi-am schimbat stilul alimentar și am renunțat la zahăr.

Până zilele astea când au ajuns la mine niște gemuri fără zahăr adăugat de la Sweeteria, așa că m-am pus și am făcut papanași. Fără zahăr. Iată ce a ieșit! Iar dacă vă încântă, rețeta e mai jos.

papanași fără zahăr - rețetă cu îndeulcitor natural de la sweeteria

Ingrediente papanași fără zahăr

Îmi imaginam rețeta aceasta ca fiind una complicată. Din fericire practica mi-a demonstrat cât de ușor se pregătește acest desert și ce puține ingrediente e nevoie.

Pentru 2 porții de papanași (adică 4 bucăți) avem nevoie de:

  • 300g brânză de vacă bine scursă de zer
  • 220g făină + 2-3 linguri extra pentru modelat aluatul
  • 5 lingurițe îndulcitor natural de la Sweeteria
  • 2 ouă
  • jumătate de linguriță de praf de copt
  • jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit
  • opțional: esență de vanilie, coajă de lămâie/portocală

Pentru servit vom folosi smântână și gem la alegere – noi am optat pentru dulceața de afine de la Sweeteria, pentru că nu are zahăr adăugat.

papanași fara zahar - reteta- sweeteria - lifestyle de poveste

Mod de preparare papanași fără zahăr

Brânza se amestecă bine cu ouăle, îndulcitorul, sarea și cu esențele – am folosit o spatulă pentru acest pas, dar se poate amesteca și cu mâna. Adăugăm apoi praful de copt și bicarbonatul și treptat încorporăm făina. La final ajungem să omogenizăm bine aluatul cu mâna, luând în calcul că acesta e lipicios (e în regulă să fie așa. Lăsăm aluatul 20 de minute la o parte (timp în care pregătim cratița și uleiul pentru prăjit și punem bucătăria în ordine). 🙂

Spuneam că e nevoie de făină adițională pentru a modela aluatul, fiind atât de lipicios. Nu vă speriați, e normal să fie așa. Din aceasta cantitate ies 4 papanași mari și biluțele aferente lor. Eu am făcut 5 medii 🙂 Am făcut bile mai mari pe care le-am aplatizat și le-am făcut o gaură în mijloc și bile mai mici – 5 și 5. Le-am prăjit apoi în ulei până s-au rumenit și le-am servit cu smântână și dulceață de afine.

Unde găsiți produse fără zahăr?

Dacă vreți și voi să reduceți cantitatea de zahăr pe care o consumați, vin în întâmpinarea voastră cu câteva idei și alimente delicioase:

  • Dulcișor by Sweeteria. Este un îndulcitor natural din stevie și îl găsești, exact ca zahărul: pulbere, cuburi sau piramide (în locul pliculețului). Are indice glicemic 0, așa că devine o soluție ideală pentru diabetici sau persoanele care vor să reducă zahărul din alimentație.
  • Gem fără zahăr adăugat; opțiuni sunt mai multe pe site, așa că-s șanse mari ca și preferatul tău să fie acolo: afine, zmeură, căpșuni, mure.
  • Drajeuri sub acoperire – adică ciocolată fără zahăr. Este prima gamă de drajeuri în ciocolată fără zahăr din România, iar printre opțiuni se numără: migdale crude, stafide, prune uscate, alune de pădure crude.
  • Batoane de cereale cu cacao absolut delicioase – sunt preferatele mele, trebuie să recunosc!
  • Napolitane fără zahăr – din nou, o minunăție. N-am mai mâncat napolitane de mai bine de un an și mi s-a părut genial să fac asta acum!

Vestea bună e că cei de la Sweeteria, după mai bine de 3 ani de activitate, au introdus produsele lor în magazinele dm (ca să-ți fie la îndemână), însă le poți găsi și în magazine naturiste/plafare și bineînțeles online.

În loc de încheiere

Hai să ne delectăm cu o cafea dalgona – fără zahăr, bineînțeles și cu o bucată din acești papanași delicioși. Iar dacă încercații această rețetă dulce, fără zahăr, aștept să-mi spuneți păreri.

P.S. Vă pregătesc o surpriză dulce împreună cu cei de la Sweeteria, așa că stați cu ochii pe rețelele de socializare!

Share: