Parlamentul European – Strasbourg

Dacă te afli în Strasbourg, Franța, unul din locurile must see (musai de văzut) este clădirea Parlamentului European. Și nu oricum, ci din interior! Fie că alegi să ajungi acolo cu un mijloc de transport în comun, sau făcând o plimbare de-a lungul canalului ce traversează orașul, posibilități sunt multiple și așteaptă să fie explorate.

cladirea parlamentului european stasbourg franta

De ce să vizitezi Parlamentul European?

  • Ca să înțelegi mai ușor ce rol are această instituție pentru Europa și pentru cetățenii ei. Parlamentul e una din cele trei instituții care coordonează și administrează Uniunea Europeană. Celelalte două sunt: Consiliul European și Comisia Europeană, ambele aflându-se la Bruxelles.
  • Parlamentul European reprezintă toți cetățenii Uniunii Europene. Adică și pe mine, și pe tine și pe toți cei care suntem cetățeni ai unui stat membru. Fiecare suntem reprezentați acolo de către deputați, pe care îi alegem în mod direct, o dată la 5 ani. Dacă ai ajuns până aici, merită menționat că alegerile din mai 2019 vor fi pentru a ne vota din nou reprezentații.

Parlamentul European – tur ghidat în 24 de limbi

Turul e gratuit și are loc de mai multe ori într-o zi. Înainte de a ajunge acolo, verifică pe site programul de vizitare. Asigură-te că ajungi cu câteva minute înainte pentru a putea trece prin controlul de securitate, căci turul începe la timp. În plus, e nevoie să ai asupra ta un act de identitate.

ghid audio parlamentul european strasbourg franta limba romana

La intrare vei primi un ghid audio, iar apoi vei fi condus spre hemiciclu. Aceasta e camera principală unde au loc sesiunile în care se dezbat/votează legi. Odată ajuns aici, vei putea să îți pornești ghidul și să îl setezi în limba în care vrei să asculți explicațiile. Mai precis, în una din cele 24 de limbi ale tărilor Uniunii Europene.
Bonus! La finalul turului, ai șansa să vezi un film de câteva minute despre Uniunea Europeană într-o cameră multimedia circulară. Sunt 12 proiectoare, așa că vei fi în film la propriu, pentru că se vede întreaga imagine pe fiecare parte a încăperii. Iar ultima oprire a turului este în Parlamentarium. Aici sunt tablete/mese multimedia unde poți învăța interactiv și te poți juca, aflând informații utile despre instituțiile Europei.

cladirea parlamentului european stasbourg franta hemiciclu sala plenara parlamentul european

Ce afli din turul ghidat?

  • Cum funcționează Parlamentul și pe cine reprezintă.
  • Care este procesul de proclamare a unei legi. (Este nevoie să treacă și să fie aprobată de toate cele trei instituții ale Uniunii Europene).
  • Cum sunt organizați deputații în parlament. (Pe partide/orientări politice, și nu pe naționalități).
  • Care este procesul de traducere, din și în fiecare limbă folosită în țările Uniunii Europene. Sunt peste 500 de combinații posibile!
  • Cum putem propune fiecare dintre noi legi și care e procesul pentru ca acestea să ajungă să fie dezbătute de către Parlamentul European.
cladirea parlamentului european stasbourg franta interior perete vertical plante
Interiorul clădirii Parlamentului European

Alegeri europarlamentare – mai 2019

Dacă ai peste 18 ani, în mai anul acesta îți poți exercita dreptul de vot pentru a-i alege pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European în următorii 5 ani. Cine ai vrea să te reprezinte în forumul parlamentului European? Cine ai vrea să dezbată/ aprobe/ respingă legi care pot impacta viața ta și a tuturor europenilor/

Informează-te cine sunt candidații și când va veni momentul, mergi la vot!

cladirea parlamentului european stasbourg franta hemiciclu
Să vizitați Parlamentul dacă aveți ocazia, vă veți simți mai aproape de conceptul European!
Share: