LinkedIn. La ce poate fi folosită platforma și cum îți poți maximiza profilul?
Trecem peste introducerile despre era digitalizării. Știm cu toții unde ne aflăm și cât timp petrecem online. Pe lângă partea socială, zona profesională este la fel (sau cu atât mai mult) prezentă în acest mediu. Dar cât de mult ne ocupăm conștient de acest aspect? Hai să vorbim despre LinkedIn, la ce este folosit, ce putem avea de câștigat dacă îl utilizăm și cum să ne maximizăm profilul?

De ce să îți faci un cont pe LinkedIn?
- Stai la curent cu ce se întâmplă cu domeniul în care activezi. Vei vedea aici postări despre noutăți din industrie, conferințe, articole, sau pur și simplu întrebări și răspunsuri punctuale.
- Ai un CV online ce poate fi văzut oricând de oricine. Aici sunt incluse inclusiv referințele/recomandările pe care le primești și care sunt publice.
- Urmărești piața de job-uri. Sunt multe oferte legate de locuri de muncă ce sunt publicate doar aici (și nu pe alte site-uri românești care se ocupă cu acest lucru).
- Poți fi contactat de persoane care recrutează sau poți să le contactezi chiar tu. Spune-le despre tine ca profesionist și cum crezi că ai putea ajuta compania în care îți dorești să activezi.
- Interacționezi cu specialiști în domeniile lor.
- Îți extinzi rețeaua de contacte personale (networking pe scurt).
P.S. Mai sunt și alte beneficii care vin la pachet cu opțiunea plătită de LinkedIn, însă aceasta e o altă poveste. Ne rezumăm la ce oferă paltforma în mod gratuit.
Ce este LinkedIn?
Dacă prezintă interes pentru tine punctele menționate mai sus, atunci hai să continuăm cu lucruri de bază. LinkedIn este o paltformă profesională. Adică ne facem un cont aici și funcționează similar cu facebook-ul, însă nu punem poze cu pisici, câini sau selfie-uri. Punem în schimb fotografii cu certificările obținute, conferințele la care am participat, etc.
Vom avea și aici un profil personal, pe care e recomandat să îl detaliem (acesta este CV-ul nostru online) și un network, sau o bază de prieteni cu care putem interacționa (din nou, pe teme profesionale). ”Hey, ești drăguț/ă” nu se pretează aici! Important de menționat – începe să îți construiești networkul pe LinkedIn cu persoane cu care deja ai interacționat. Astfel acestea vor putea să îți ofere recomandări în baza experiențelor trecute și să te ajute să îți maximizezi profilul.
Mai jos este o imagine a profilului mei de LinkedIn, luată din aplicația mobilă. Poți să îți faci astfel o idee despre cum arată antetul unui profil personal.

Tips & tricks pentru un profil ce iese din tipare
- Fotografia de profil – dacă nu ai deja, e timpul să îți pui una. Și nu oricum, ci să fie în concordanță cu domeniul tău de activitate. În funcție de ceea ce vrei să transmiți (formală sau informală). Adică dacă ești somelier merge să ai în fotografie un pahar de vin, altfel, nu prea.
- Numele – cum vei putea fi găsit pe LinkedIn. În cazul în care numele tău poate fi interpretat sau scris diferit în alte limbi, recomandarea e să scrii undeva în profil și aceste variante; în așa fel te asiguri că vei apărea în căutări. Însă în zona incipientă a profilului, rezumă-te la o singură versiune.
- Titulatura – sau cu ce te ocupi. Cum ai vrea să fii cunoscut din punct de vedere profesional? Dacă scrii că ești guru în vânzări sau C++ ninja, e esențial să îți evaluezi corect aptitudinile. Credibilitatea e cheie pe astfel de platforme. Chiar dacă e modalitatea principală de a atrage atenția potențialilor clienți sau a reprezentaților din departamentele de resurse umane (HR), asta nu ne dă dreptul să spunem altceva decât adevărul. Din nou, și aici în funcție de domeniul tău de activitate, poți să fii mai creativ sau mai rigid. Spune ceva ce contează și evită să folosești caractere speciale. (ʕ•́ᴥ•̀ʔっ sau 🌺 sau ♛ sunt mai potrivite pe alte rețele de socializare)
- Experiența ta profesională – aici n-ai limită de caractere, așa că poți descrie în amănunt care au fost responsabilitățile tale într-un anumit moment al carierei tale și ce ai învățat acolo (chiar e recomandat să faci asta). În cazul în care te gândești că ești elev/ă sau student/ă și că nu ai ce să pui acolo, dă-mi voie să te contrazic. Poate ai lucrat la un proiect în echipă, poate ai participat la o conferință sau la un concurs. Spune despre toate acestea și documentează-ți parcursul profesional. Folosește imagini și materiale video pentru a susține ceea ce scrii despre experiențele tale.
- Grupuri – vei găsi și aici o mulțime de grupuri unde se dezbat teme de interes. Dacă vrei să fii printre specialiștii într-un anumit domeniu sau să te faci remarcat printre ei, începe să contribui la acestea.
- Recomandări – dacă ai colaborat cu persoane din partea cărora ți-ar plăcea să ai recomandări, cel mai simplu este să le ceri. Indică inclusiv ce anume ai vrea să fie menționat într-o astfel de recomandare – pentru mulți s-ar putea să fie prima dată când fac una.
- Contact – asigură-te că ai în cel puțin un loc de pe profilul tău detalii despre cum poți fi contactat. Fie că preferi mesajele directe pe LinkedIn, sau adaugi o adresă de email personală – spune-le oamenilor cum pot ajunge mai ușor la tine. Nu se știe de unde apare următoarea oportunitate profesională.
Ce părere ai despre LinkedIn? Te gândești să îți creezi un profil? Sau dacă ai unul deja, iei în considerare anumite recomandări care ar putea să-l maximizeze?
Leave a Comment