Europa – la pas prin bătrânul continent

Salut! Sunt în Dubai Marina Mall, după o cină copioasă. Am luat și laptopul la mine și m-am gândit să-ți scriu. Am multe să-ți spun despre acest oraș futurist – Dubai, despre Golful Persic și probabil despre această peninsulă în general. Însă azi vreau să-ți povestesc despre bătrânul nostru continent. Nu mă depărtez niciun strop de tema călătoriilor, promit!
Mă gânesm azi în timp ce mă plimbam printre zgârie nori că datorez mult locului unde am crescut și m-am format. Europa are multe de oferit și deși am vizitat câteva locuri, mă întorc cu drag în fiecare colț al ei pentru a-l (re)descoperi.

Și tocmai asta îmi doresc să împărtășesc cu tine: un itinerar care sper să te facă să prețuiești la fel de mult ca mine bătrânul continent. Promit că ascund în articol:
un tur sănătos prin Europa și cum ne pregătim pentru el
locuri pe care-i musai să le vezi din fiecare destinație
ce mâncăm în fiecare țară

Gată mamă cufăru’ …

Nu plecăm în armată, dar tot aventură se numește, așa că e timpul să ne pregătim bagajele. Da, eu și cu tine. Hai, ia un rucsac și pune în el necesarul pentru 3-4 săptămâni. Spun rucsac pentru că atunci când ducem în spate propriile lucruri, ne gândim de două ori înainte să le punem în bagaj. Chiar facem testul: ”Oare avem nevoie de asta?” și de tare multe ori răspunsul e nu. În plus urmează un adevărat circuit cultural al Europei, pe care o vom lua la pas!

Musai list (adică ce să nu uiți acasă):
➤ pașaport și act de identitate (puse unul în rucsac și celălat în geanta de mână – nu se știe niciodată când rămâi fără unul din ele, cum am pățit și eu în Budapesta).
➤ bani – suntem în Europa și ne descurcăm cu euro, dar dacă preferi cardurile, atunci îți recomand Revolut.
➤ camera foto/ Go Pro – dacă ești fan fotografii sau videouri profi
➤ telefon și o baterie externă. Dacă nu-ți iei o opțiune în care să poți folosi telefonul pentru internet în roamning, îți recomand să-ți descarci harta în versiune offline.
➤ medicamente (mai ales dacă urmezi un tratament cu strictețe).
➤ strictul necesar (haine, produse de îngrijire, etc), dar nu mai mult decât poți căra în spate. Să știi că există peste tot mașini de spălat pentru hainele care trebuie trecute prin acest proces. 🙂

Grecia

Dacă-i făcut bagajul, o luăm din loc. Pregătit, da? Prima destinație e Grecia – pornim din tărâmul olimpienilor în această aventură. Kalimera! Poposim în Salonic, ne plimbăm pe faleză pe lângă Turnul Alb și ne oprim la o taverna pentru niște fructe de mare sau un gyros în pita. Iar dacă ești fan carne, souvlaki e pentru tine!

O luăm apoi din loc spre Meteore. Ne minunăm de zidurile colosale de piatră și de așezările construite taman în vârful acestora, prin mijloace greu de imaginat. Apoi plecăm spre Atena, iar pe drum descoperim legendele Olimpului, ce învăluie întreaga Peninsulă Elenă în mister.

După drumul lung savurăm un frappe și mergem la Acropola Ateniană. Promit că nu e overrated; din contră, e minunat să vezi cu ochii tăi ce au făurit oamenii în urmă cu mii de ani. În plus, de acolo se vede superb orașul (în special la apus!). Hai bucură-te de marea de alb, căci o luăm din loc curând!

Turcia

Următoarea oprire e Turcia. Rămânem în Europa și propun să vedem Istanbulul la vest de Strâmtoarea Bosfor. Musai să bem o cafea turcească sau un ceai de mere ca să începem ziua cum se cuvine. Și să spunem un Günaydın!

Prima oprire e Moscheea Albastră – probabil cel mai emblematic loc din Istanbul. Ne descălțăm la intrare, noi fetele ne asigurăm că suntem acoperite din cap până în picioare după obiceiul locului și intrăm pentru a ne minuna de acel lăcaș incredibil, scăldat în toate nuanțele de albastru!

De neratat sunt și Aya Sofia (fosta catedrală a Constantinopolului) și palatul Topkapi unde se află sabia lui Ștefan cel Mare (da, originalul) sau toiagul lui Avraam. Dacă îți plac cumpărăturile mergem și până în marele bazar din Istanbul. Și dacă suntem tot acolo, nu vom rata o shawarma cu carne de miel, niște rahat din miere cu fistic sau poate o baclava.

Bulgaria

Добро утро! (Dobro utro). Adică tot bună dimineața, așa cum ne-am obișnuit deja. Oprim în capitala medievală a Bulgariei, Veliko Tarnovo și ne bucurăm de un peisaj pitoresc. Aș zice că-i un muzeu în aer liber, așa că tot ce ne rămâne de făcut e să gustăm un ciuski burek cu brânză (ardei copt umbplut cu brânză) și să ne bucurăm de un vin local când luăm o pauză de la explorarea micului orășel. Ne încărcăm bateriile, căci abia ne-am încălzit.

Serbia – Croația – Muntenegru

Здраво! (Zdravo!) Acesta a fost printre primele cuvinte pe care l-am învățat în sârbă și tare bine mi-a prins. Hai, spune și tu cu încredere. În Serbia propun să vizităm Novi Sadul, un oraș superb de pe Dunăre al cărui centru mi-a amintit mult de Cluj-Napoca. Așa că poposim în zona centrală, facem o promenadă și mâncăm o pljeskavica ca la mama ei acasă. Pentru senzații tari bineânțeles că poți încerca și niște rakija (un fel de țuică de-a noastră).

De aici mergem în Muntenegru doar pentru a vizita Kotorul și a urca până la fortăreața Sf. Ion care oferă o panoramă superbă! Toate treptele pe care trebuie să le urcăm merită din plin. Și la întoarcere mâncăm niște fructe de mare proaspăt scoase din Mediterană.

Nu plecăm din zonă fără a ajunge la parcul legendar de la Plitvice și ale lui lacuri feerice. Astea-s musai de văzut – pornit de dimineață că avem mai multe trasee la dispoziție și ne pierdem minunându-ne de bogățiile naturii.

Italia

Ciao! Zicem de cum poposim în Italia! E țara mea preferată din Europa, o spun de pe acum! Așa că avem multe de văzut. Însă piano (încet), hai să mâncăm o pizza și un gelato întâi.

Veneția. Urcăm într-o gondolă și o lăsăm să ne poarte pe canalele înguste. Când ajungem la Canal Grande admirăm Ponte din Rialto și coborâm acolo. Pornim spre Piazza San Marco și intrăm în Basilica cu același nume. Urcăm și pe cupolă să vedem piața de sus și Veneția în lumina soarelui. Apoi trecem pe la Puntea suspinelor și ne întoarcem la gară pentru a lua trenul spre Florența.

venetia europa

De-ar fi după mine am poposi și în Bologna sau în Ravenna (ce zici de o aventură în parcul acvatic de la Mirabilandia?), însă știu că timpul e scurt.

În Florenza pornim pe urmele familiei Medici și ale artiștilor renașterii. Michelangelo și Leonardo da Vinci ne vor însoți în această călătorie. Bineînțeles că vizităm Domul din Florența, dar și Galeriile Uffizi și Palazzo Pitti. Ne oprim să mâncăm o friptură în stil florentin, bem un cappuccino și ne continuăm cu multă energie aventura. Mai avem puțin.

Spania – Portugalia – Maroc

¡Hola! (Yo me llamo Mădălina!) În Spania facem turul Andaluziei, fix cum l-am documentat aici, mâncăm o paella cu fructe de mare, bem puțină sangria și o luăm din loc.

Bom dia! spunem odată ajunși în Porto! Aici propun să ne plimbăm pe stăduțe, să admirăm arta murală (mai ales cea făcută din ceramică), să traversăm podul Luis I și să închinăm un pahar de vin licoros în cinstea acestei aventuri. Ce spui, mai vii cu mine?

Iar în loc de încheiere, aleg să-ți povestesc despre Gibraltar și despre țara minunată ce se ascunde dincolo de această strâmtoare. Știu, deja ajungem în Africa, însă în portofoliul circuite culturale Christian Tour găsește opțiuni și pentru acest loc de vis!

Epilog

Am revăzut cu drag toate locurile din Europa de care ți-am vorbit și sper să ajungi să (re)vezi și mai multe dintre ele. Eu rămân să-mi continui aventura în Golful Persic, visând la alte locuri magice (recunosc, am văzut multe în lista de circuite exotice Christian Tour). Ne revedem curând și cu alte povești!

Articol scris pentru SuperBlog. Fotografiile sunt de pe site-ul Christian Tour și de pe unsplash.

Share: