7 locuri de vizitat în Basel

Basel a fost o surpriză tare faină pentru noi. Oh, nici nu știu cu ce să încep. Cu aeroportul care deservește trei țări, cu transportul în comun exemplar sau cu aerul curat chiar și în centrul orașului? Hai să descoperi o mică parte a Elveției alături de noi.

Ne-am luat bilet de avion Cluj-Basel Mulhouse Freiburg pentru ianuarie. Un city break pentru care costul biletului a fost 200RON. Nu știam la ce să ne așteptăm; concluzia e că ne-am îndrăgostit de acest oraș.

Cazare și transport

Am stat la Ibis Styles Basel City (231e pentru două persoane – 3 nopți). Am avut mic dejun inclus și recomand cazările de genul acesta. Mâncarea e scumpă în Elveția, așa că un mic dejun potrivit îți dă energia necesară pentru prima parte a zilei. Cu rezervarea de la cazare ai parte de transport în comun gratuit. Asta include și autobusul de la aeroport spre oraș și vice versa. În Basel sunt multe tramvaie și autobuse, circulă frecvent și mereu la ora indicată.

În momentul în care te cazezi, primești un card. Cu acesta vei continua să ai transportul gratuit pe durata șederii tale în Basel. Pe lângă asta, ai pe el o parolă care-ți oferă acces gratuit la zonele cu Wi-Fi din oraș. Și bineînțeles reducere la câteva muzee (de până la 50%). Pont, nu-i așa?

Ce facem în Basel?

1.Rathaus sau primăria. Distinctivă cu siguranță – e roșie! Și atât de frumoasă. În curtea interioară are o mulțime de picturi și istoria ei sigur merită trecută în revistă.

2. Marktplatz. Aceasta este vechea piață centrală a orașului (unde-i primăria, acolo este și piața). Aici vei găsi și azi vânzători ambulați care își expun produsele locale.

3. Muzeul de hârtie. Aici am petrecut câteva ore bune. Nu știu dacă am mai văzut un muzeu atât de interactiv până acum (și am fost în câteva). Mă gândesc serios să-i dedic o postare separată pe blog.

4. Altstadt sau orașul vechi. Aflat pe ambele maluri ale Rinului, îl vei recunoaște după arhitectura distinctivă. Multe din clădiri datează din secolele XIV – XV.

5. Basel Minster. O biserică medievală cu două turnuri de 60m. Mare parte din arhitectura acesteia datează din secolele XIV și XV. Grădina interioară și pasajul cu vedere spre Rin pot fi vizitate gratuit.

6. Râul Rin. Admiră-l din Basel Minster și de pe unul din poduri. Sau, dacă dorești, îl poți traversa cu una din bărcile fără motor. Da, am zis fără motor. Acestea se folosesc de curenți pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt, traiectoria fiind păstrată cu ajutorul unui cablu suspendat deasupra râului.

raul rin - basel - elvetia - barca pe rin - traversare rin

7. Cafe Bar Elisabethen. Unul din locurile pe care le-am descoperit accidental și care ne-a plăcut enorm. O cafenea într-o biserică unde își poți bea ceaiul/cafeaua sau mânca un croissant. Era o atmosferă jovială înăuntru, iar oamenii intrau, își savurau cafeaua și admirau biserica. Trebuie să recunosc că e extrem de frumoasă.

Perspective

Din Basel poți ajunge ușor în alte orașe din Elveția sau chiar în Franța sau Germania. Noi am luat trenul spre Strasbourg, Franța și ne-am bucurat din plin de ziua etrecută acolo. Am scris un articol despre vizita la Parlamentul European și mai urmează unul despre orașul în sine. Superb și acela e tot ce pot spune!

gara din basel - elvetia - mersul trenurilor elvetia

Ce părere ai despre Basel? Ai fost în Elveția sua plănuiești o vizită acolo?

Share: