Am început să folosesc gel, iar mai apoi oja semipermanentă pentru estetica unghiilor încă de la finlul liceului. Să fie cam opt ani de atunci. Cum s-au transformat gusturile mele când vine vorba de ce aleg să aplic pe unghii și cum îmi fac azi acasă manichiura folosind oja semipermanentă sunt subiectele pe care propun să le dezbatem în acest articol.

De la oja clasică la gelul aplicat

Era o perioadă când moda era să ai unghii lungi. Așa că fie le îngrijeai până ajungeau să aibă dimensiunea dorită. Fie mergeai la chioșc și achiziționai unghii false (bucăți de plastic, gata colorate, care se lipeau pe unghie – cu un fel de super glue). Eram mică atunci, dar țin minte curentul. 🙂 Unde mai pui că în urmă cu 20 ani nu găseai saloane de manichiură la tot pasul și dacă erau, puțini își permiteau să-și îngrijească unghiile acolo.

Totuși, după ce au început să apară saloanele de manichiură, îngrijirea unghiilor se făcea cu ojă simplă. Manichiura era frumoasă foc, se străduia manichiurista să-ți facă un model fain și în 4-5 zile nu-l mai aveai pe toate unghiile.

A venit apoi valul gelului. Nu mă refer aici la borcanul cu gel transparent folosit pentru păr. Ci la unghiile de gel. Și aici au fost fel și fel de trenduri. Cert e că ajungem pe repede înainte la finalul liceului când am început să-mi aplic pe unghii gel. Construcții însă n-am avut niciodată.

De la gel la oja semipermanentă

Unghiile de gel trebuiau întreținute la fiecare ~3 săptămâni, iar după ce m-am mutat în Cluj, a început să devină o provocare. Mai ales că nu le puteai tăia, aveai nevoie fie de o freză sau de multă răbdare și dexteritate la folosirea pilei pentru a-ți da gelul jos.

Mi-au luat câțiva ani până să descopăr oja semipermanentă. Și țin minte și acum ce surprinsă am fost că dura mai puțin aplicarea ei, era mult mai ușor de întreținut și că rămânea aplicată destul de mult timp. Doar că și de data asta presupunea ca o dată la X săptămâni (două aș spune), să merg la manichiură pentru a-mi îngriji unghiile. Ori, cu drumul pe care-l făceam până la salon, cât stăteam acolo și drumul înapoi spre casă, mi se părea că investesc prea mult timp în asta. Așa că mi-a venit într-o zi ideea să-mi aplic singură oja semipermanentă. Cu atât mai mult cu cât în topul preferințelor mele a ajuns să fie oja aplicată într-o singură culoare și atât.

Oja semipermanentă – aplicare acasă

Mi-am adunat ambiția, mi-am comandat de pe un site cele necesare și m-am apucat de treabă. Primele încercări au fost un dezastru de proporții. Și nu mă refer doar la mâna dreaptă. Dar am învățat în timp. Sunt mai bine de doi ani de când mă îngrijesc singură de manichiură și pot spune că am învățat câtve trucuri. Disclaimer: n-am făcut niciun curs și nu fac manichiura altor persoane. Însă știu că am găsit cu mare greutate la început informații despre cum aș putea face asta acasă, ce produse să cumpăr, în ce ordine să le aplic, etc. Așa că vă prezint un ghid practic de aplicare a ojei semipermanente, cu refeință la câteva produse pe care le folosesc (nu este un articol sponsorizat).

Instrumente și materiale necesare

La capitolul instrumente, e nevoie musai de următoarele:
1. Trusă de manichiură (unghieră, pile, foarfecă, ustensilă pentru cuticule, etc)
2. Lampă pentru uscat oja (UV). Aici am avut timp de aproape 2 ani o lampă foarte mică (din aceea care se încarca la USB). Lucrurile s-au simplificat mult de când am o lampă mai puternică, unde îmi pot usca unghiile de la o mână în același timp.

Recomand și următoarele (acestea au caracter opțional):
1. Freză pentru unghii – ajută mult la pregătirea unghiei pentru aplicarea ojei (e mai rapidă decât folosirea pilei)
2. Bețișoare din lemn – pentru corecturi.

Când vine vorba de materiale (consumabile), acestea sunt: remover pentru ojă, deshidratant, întăritor de unghii (opțional), bază ojă semipermanentă, oja în culoarea preferată, top ojă semipermanentă, cleaner, ulei cuticule și șervețele pentru îndepărtat oja, cremă hidratantă pentru mâini.

Cum se aplică oja semipermanentă?

  1. Se pregătește unghia (se îndepărtează oja cu remover/acetonă, dacă e cazul) iar apoi se folosește o pilă/freza pentru a obține o suprafață mai rugoasă. În cazul folosirii frezei, optează pentru un capăt mai fin.
    Aici intră inclusiv alegerea formei pentru unghie, a lungimii și îngrijirea cuticulelor.
  2. Se aplică deshidratantul.
  3. Se dă un prim strat de ojă semipermanentă – baza. Este o substanță transparentă și se aplică exact ca orice ojă, cu ajutorul unei pensule. Apoi se usucă 30-60s în lampa UV.
  4. Se aplică un strat de culoare și se usucă la lampă. Oja de calitate necesită un singur strat 🙂 A folosit la început și oje care aveau nevoie de 3 straturi pentru a fi uniforme.
  5. Se aplică ultimul strat protector – top (transparent). Și se țin între 60-120s unghiile în lampă. Aici depinde mult și de puterea lampei.
  6. Folosește cleaner-ul pentru a curăța suprafața unghiei și a elimina excesul de gel.
  7. Aplică uleiul de cuticule și crema hidratantă pentru mâini.

Uite așa ai obținut o manichiură simplă și îngrijită în 7 pași simpli.

Produse folosite. Recent, am început să folosesc produse profesionale de la Victoria Vynn. Sunt foarte încântată de toate și le recomand cu drag. Ojele fac parte din categoria: dai un singur strat și e suficient.

Tu cum îți îngrijești unghiile? Ai fost tentată vreodată de ideea de a-ți face manichiura acasă?

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura tare mult să-l împărtășești cu cei dragi ție.
Mădălina

Share: