Tocăniță de ghebe de pădure – rețetă

Finalul de vară în asociez de fiecare dată cu momentele din copilărie în care mergea în pădure după ciuperci. Pe lângă Satu Mare apar ghebele (sau bureții, cum sunt cunoscuți în zonă). După o lungă absență – a se citi câțiva ani – anul acesta am fost din nou în căutarea lor. Și am găsit – o mulțime! Asta m-a bucurat. În schimb m-a întristat să văd ce efecte au asupra naturii defrișările masive. Și cât de mult s-a sălbăticit pădurea pe care în copilările o știam ca fiind prietenoasă, tânără și senină. Așa că #offtopic, hai să avem grijă de natura din jurul nostru. Și acum să revenim la de-ale gurii. Dacă tot ne oferă (încă!) pământul atât de multe minunății, vă propun să ne bucurăm de ele. Pentru azi sugerez să preparăm o tocăniță de ghebe.

Ingrediente pentru tocănița de ghebe

  • 400g ghebe – acestea au fost curățate înainte și fierte în apă cu pătrunjel (de două ori, că așa făcea și bunica). În plus, noi de la ghebe folosim doar capetele, dar am văzut că sunt persoane care folosesc și codițele. Porivit e oricum vă e pe plac 🙂
  • 1 ceapă medie
  • jumătate legătură de pătrunjel
  • 20 ml ulei (eu am folosit de fistic)
  • 200 ml smântână
  • 150ml vin alb sec
  • 100 ml apă
  • 1-2 căței de usturoi (după preferință)
  • sare & piper după gust
  • un strop de drag pentru bucătărit

Mod de preparare

Pe scurt, se amestecă toate ingredientele 🙂 Ai nevoie de maxim 20 de minute pentru gătit.
1. Începem cu a căli ceapa tocată în ulei – până într-un minut.
2. Adăugăm ghebele și apa și lăsăm să fiarbă 5-7 minute (asta pentru că prefer mâncarea fiartă, în loc de a fi prăjită, dar se poate mai mult ulei dacă se dorește obținerea unei tocănițe mai grase).
3. Adăugăm vinul și usturoiul mărunțit și lăsăm să scadă sosul.
4. Punem smântâna, pătrunjelul tocat și asezonăm cu sare și piper după gust. În alte 3-4 minute tocănița e gata.
Recomand să o lași să se odihnească câteva minute, înainte de a servi această bunătate.

Sugestie de servire a tocăniței de ghebe

Noi suntem fani mămăligă, așa că preparăm des. Merge foarte bine cu această tocăniță, iar cât se odihnește e timp berechet pentru a pregăti garnitura. Să aveți poftă bună!

Mai multe rețete poți găsi în rubrica Gastronomie a blogului. Dacă ți-a plăcut acest articol, spune-le despre rețetă și prietenilor tăi.

Consumi ciuperci culese din pădure? Ce alte rețete cu ciuperci ai încercat și ți-au plăcut?

Share: