Există viață fără zahăr procesat?

3 luni. Atâta timp a trecut de când nu mai mănânc zahăr procesat. Știu, venind asta de la mine e surprinzător, ținând cont că mâncam dulciuri oricând, la orice oră și oricâte. Azi vreau să vă spun mai mult despre viața fără zahăr și despre alternative pentru ”aș mânca ceva dulce”.

Ce vei găsi în articol?

  • Motivul pentru care nu mănânc zahăr procesat
  • Ce alimente dulci consum
  • Care-i nivelul de energie pentru cineva care nu mănâncă zahăr procesat
  • Trei rețete cu ulei de cocos pentru micile plăceri nevinovate

Ce nu vei găsi în articol?

  • Nu încerc să te conving să renunți la vre-un aliment (nici măcar la zaăr), perspectiva fiind pur personală
  • Nu vei găsi rețete raw vegane

Există viață fără zahăr?

În urmă cu mai bine de trei luni nici prin gând nu-mi trecea să-mi pun astfel de întrebări. De ce să fi făcut asta, când era bine și așa. Iar dacă te întrebi ce înseamnă așa, răspunsul e simplu. Dacă începeam o ciocolată de 100g, o terminam pe loc. Dacă mâncam o prăjitură, simțeam nevoia imediată să mai mănânc una. Dacă făceam tort acasă, porția mea era mereu cea mai mare. Dimineața începea cu ceva dulce. Seara se încheia la fel. Și între ele era povestea de mai devreme. Și totuși, ce s-a întâmplat?

De ce nu mai mănânc zahăr procesat?

În urmă cu trei luni am fost la o conferință în Cluj-Napoca, iar acolo a urcat la un moment dat pe scenă un nutriținist. Recunosc că mi-a trecut prin gând inclusiv să iau o pauză în timpul acelei sesiuni, atât de neinteresată eram de astfel de subiecte. Totuși am rămas, pentru că imediat după prezentarea respectivă urma un moment artistic pe care-mi doream nespus să-l văd. Arta m-a făcut să am răbdare și de data asta! 🙂

Pe repede înainte, în timpul unei prezentări lucrate și bine structurate, această nutriționistă a avut un moment wow. Cel în care a pus, cu mult efort, un sac de zahăr pe o masă, reprezentând cantitatea medie consumată de un român într-un an. Și … acolo m-am blocat. Au mai trecut pe lângă mine niște informații pe care mi le amintesc vag. Ceva d egenul că aceeași cantitate e suficientă pentru patru familii. Și apoi a început să-mi zboare gândul la tot felul de scenarii. Cum ar fi dacă n-aș mai mânca zahăr procesat o săptămână? Dar o lună?

Ce alimente dulci consum?

Și n-am mai mâncat de atunci zahăr procesat. Dar mănânc în schimb zilnic fructe și legume. Miere. Ciocolată fără zahăr (85% cacao și stevie uneori) – dar în 3 luni am mâncat două. Recunosc, când am mâncat prima dată o astfel de ciocolată, mi-am dat seama ce înseamnă să-ți fie inundată gura de cacao – nu semăna deloc cu conceptul de ciocolată pe care îl cunoșteam.

Și mai sunt dulciurile făcute în casă, fără zahăr. Am făcut tort de morcovi și recent am făcut raffaello. Toate pentru că am găsit o mulțime de alternative pe care nu le foloseam până în urmă cu ceva timp, deși nevoia de ceva dulce s-a diminuat incredibil.

Cum arată nivelul de energie?

Asta-i întrebarea pe care am primit-o cel mai des. După atâta timp pot spune că nu mai cred în ceva dulce care să-mi ofere energie. Cred în schimb în: am nevoie să mănânc ceva, iar asta rezolv cu mâncare sau fructe/ legume crude. 🙂

3 rețete cu ulei de cocos

Unul din ingredintele pe care le-am integrat recent în alimentație este uleiul de cocos. Nu e ceva ce foloseam frecvent, dar anumite constrângeri (de exemplu: o perioadă X fără zahăr procesat) se pot transforma în oportunități și ajungem să fim extrem de creativi când vine vorba de alimentație.

Mai jos am să vă dau trei exemple în care am folosit acest ingredient, dar bineînțeles că acesta nu se rezumă doar la ele.

Chipsuri din cartofi dulci

Ingrediente: un cartof dulce, 1/2 lingură ulei de cocos, un praf de sare de Himalaya

Mod de preparare:
1. Se curăță cartoful și se taie fâșii subțiri și cât mai egale
2. Cartofii se dau prin ulei și sare (se poate folosi o pensulă sau se pun într-o pungă și se agită)
3. Se pun pe o hârtie de copt (ideal e să nu se suprapună pentru a ieși cât mai crocați)
4. Tava se pune pentru 15 minute la cuptorul preîncins (200C) sau până se rumenesc.

Raffaello

Ingrediente: 2 linguri ulei de cocos, 5 linguri nucă de cocos răzuită, sirop de agave (după gust – eu am pus o linguriță), 1 lingură mascarpone, migdale. Opțional: făină de migdale, lapte praf, vanilie.

Mod de preparare:
1. Se amestecă toate ingredientele până se obține o compoziție maleabilă.
2. Se lasă 15 minute la frigider, cât să se întărească uleiul de cocos.
3. Se modelează copoziția sub formă de biluțe, iar la final se dau prin cocos.

Smoothie

Ingrediente: 200ml lapte (poate fi de cocos sau de migdale), 1 lingură ulei de cocos, 1 linguriță miere, căpșuni, banană, ananas și scorțișoară. Opțional: gheață.

Mod de preparare:
1. Se pregătesc toate ingredientele.
2. Se mixează în blender/smoothie maker 2-3 minute.

Ce părere ai despre aceste propuneri de rețete și pe care dintre ele ți-ar plăcea să le încerci? Și mai ales, ce spui – există viață fără zahăr procesat?

Share: