Despre tihnă și alte lucruri simple

Două zile ne-a luat pentru a înțelege ce înseamnă lactatele bio de la Napolact, cum se prepară și de unde vin. Și nu, răspunsul nu e ”din fabrică”! 🙂 Aș zice că ele vin din tihnă. Dar hai să ne citim și vei vedea de ce spun asta.

”Abia acum înțeleg ce însemană tihna”

Drumul până la o masă plină cu lactate bio e lung – la propriu, dar e tare fain! Pentru noi, experiența Napolact a început din inima Ardealului, mai exact la ferma familiei Matiș din Râșca. Acolo am fost întâmpinați cu zâmbetul pe buze de domnii Matiș și de mezina familiei, Iulia. Bine, Iulia ne-a dat și căpșuni și afine proaspăt culese din pădure!

Ei ne-au prezentat ferma, văcuțele din grajd care se veseleau pe muzica din zona Clujului, utilajele agricole cu care adună bucate pentru acestea, văcuțele de la pășune și cel mai nou membru al familiei de bovine, un vițel de câteva zile! Ni s-a explicat ce mănâncă (doar hrană naturală, fără niciun fel de chimicale), cum sunt îngrijite (acestea locuiesc vara doar afară, la aer curat de munte) și cum e colectat laptele în fiecare zi (cu mulgătoare electrice).

Ne-au poftit apoi in curtea din dos, unde au amenajat lavițe și mese din baloți, acoperite cu ștergare țesute. Am avut acolo un picnic pe cinste unde am fost omeniți cu pită de casă, clisă heartă și cârnați. Oriunde te uitai în jur, vedeai fânețe, câmpuri cu flori, brazi și păduri în depărtare și un cer albastru rupt din povești. Și-am stat acolo, unde parcă timpul stă în loc. Am povestit și ne-am bucurat de moment.

Și-apoi am auzit o doamnă venită de la București spunând cu toată sinceritatea din lume: Abia acum înțeleg ce înseamnă tihna. Ei bine, tihna asta de care se bucură oamenii și animalele locului în fiecare zi, e un sentiment ce cred că trebuie să ni-l reamintim fiecare dintre noi.

Nu în ultimul rând, am văzut cum ajunge laptele acesta bun, muls de 2 ori pe zi de la 36 de vaci, la fabrica Napolact din Cluj-Napoca. O dată la două zile, vine o cisternă în sat ce adună laptele și de la familia Matiș (care între timp îl păstrează în condiții optime). Șoferul care face transportul se îngrijește de întregul proces de transfer, dar nu înainte de a face un test care validează prospețimea laptelui. Toate bune – spre fabrică!

Dincolo de porțile unei fabrici de lactate

Napolact are două fabrici de lactate în România – una în Cluj-Napoca și cealaltă în Târgu Mureș. Întreaga cantitate necesară de lapte e colectată din zona Ardealului și personal, vizita într-un astfel de loc mi-a deschis ochii vis-a-vis de o industrie nouă și un domeniu fascinant – industria alimentară.

La Napolact Cluj-Napoca se fabrică și ambalează telemea și lapte. Produsele bio, sunt fabricate din lapte ce provine de la ferme bio, cum e cea a familiei Matiș. Acestea conțin doar ingrediente și culturi naturale (în cazul brânzei).

Am fost plăcut surprinsă când am văzut gradul ridicat de automatizare existent în fabrică și mașinile complexe care produc zeci de mii de litri de lapte și sute de kilograme de brânză! Am vizitat fabrica la pas, dar nu înainte de a ne echipa adecvat și de a trece prin filtrele de dezinfecție.

După multe explicații și răspunsuri la zecile de întrebări puse, am avut parte de o degustare pe bune a produselor bio. După ce am văzut cum se face, era cazul să vedem ce gust au! Și ne-am lămurit – ne-au plăcut tare mult. Și dacă stai să le mănânci cu ochii închiși, chiar ajungi să simți puțin tihna aceea despre care vă spuneam!

Dicționar de regionalisme

  • laviță = bancă
  • clisă = slănină
  • omeniți = ospătați
  • heartă = fiartă
  • ștergar = prosop țărănesc

Ce părere ai despre produsele bio și care dintre lactatele #NapolactBIO e preferatul tău?

Share: