Din culise – Digital Divas 19 & World of Instagram Cluj

Când vine vorba de evenimente dedicate conținutului digital, săptămâna aceasta a fost una cât se poate de plină! Digital Divas la București și World of Instagram la Cluj-Napoca m-au ținut cât se poate de ocupată. Posibil să fi văzut deja la stories pe Instagram fragmente de la aceste evenimente, dar am vrut să la aici (pentru voi și pentru posteritate, desigur) câteva idei cu care am rămas de la fiecare eveniment. Hai să-ncepem!

Digital Divas

Evenimentul de anul acesta se află la a 8-a ediție și bineînțeles că-n toți acești ani s-a adunat mult know-how. Organizat de Evensys la Palatul Bragadiru din București, acesta e structurat sub forma unei conferințe, urmat de o gală în care se decernează premii pentru mai multe categorii.

Conferința a fost împărțită în trei mari capitole – vă las mai jos sumarul fiecăruia și momentul preferat.

Freedom to Learn

Cinci prezentări sub forma unor TED Talks ne-au captat atenția în prima parte a zilei. De la branding personal până la comunicare vizuală și de la comunitate la interacțiunea cu brandurile. S-a vorbit despre așteptări, despre ce înseamnă industria aceasta, despre importanța comunităților și mai ales despre munca imensă din spate (care foarte rar se vede). Și când spun muncă, mă refer aici la munca unui antreprenor care lucrează cu o echipă! Pentru cei aflați la început de drum, momentul a fost extrem de valoros.

Prezentarea care mi-a plăcut cel mai mult – atât din punct de vedere al conținutului, cât și a livrării, a fost cea a Dianei Cosmin. E storyteller (povestitor) fata, deci care erau șasele să nu-mi placă? Mari, vă spun eu! Dar efortul făcut înainte de prezentare pentru a pregăti ceva de calitate pentru noi și naturalețea cu care a venit în fața noastră pe scenă m-au cucerit. Ea ne-a vorbit despre scris într-o lume a conținutului media și despre puterea impresionantă a poveștilor. Și nu pot să nu-i dau dreptate: poveștile există deja, trebuie doar descoperite.

Power to create

A urmat apoi un panel moderat de Noemi Meilman. Întrebările au fost conturate în jurul canalelor media folosite azi (Facebook, Instagram, YouTube & Blog) dar și în jurul vieții de creator de conținut online. Cea mai pertinentă și notabiă prezență din panel a fost cea a lui Cristian Simonca. Îl știm cu toții drept Otravă. De la a explica simplu ce e ăla un influencer (un exemplu concret putând fi ”popa din sat”) și până la răspunsul inedit la întrebarea ”Cu ce influencer ar lua masa?” (ne-ar zice, dar durează trei ani jumate până să poată ieși la masă), Otravă a fost ce trebe’ în acest panel.

Wisdom to inspire

Trei interviuri unu la unu desfășurate live în fața noastră. Acesta a fost formatul care avea să ne inspire. Sinceritate, emoție, omenie, simplitate. Pe toate le-am regăsit în poveștile celor care nu s-au sfiit să răspundă la orice întrebare adresată: Alina Ceușan, Stela Bizdu și Monica Bîrlădeanu.

Printre toate acestea, evenimentul a fost presărat cu pauze de networking, zâmbete, culoare și energie pozitivă. Iar apoi a urmat gala (la care am dat skip cu brio, ținând cont că trebuia să mă trezesc la onorbila oră 4:30 pentru a ajunge la aeroport).

World of Instagram – Cluj

Un alt eveniment la care am participat în această săptămână, la doar două zile după Digital Divas a fost dedicat Instagramului. S-au strâns 250 de persoane la Cluj pentru a urmări cele trei prezentări unite sub tema From Basics to Mastery

S-a discutat despre fotografie, despre branding și comunicare în online și despre ce înseamnă ”succesul” într-un astfel de domeniu. Succesul vine cu ghilimelele de rigoare ținând cont că e ceva cât se poate de subiectiv.

Cea mai pertinentă prezentare mi s-a părut cea făcută de Alexandra Crăciun, care e consultant de branding și care a știut să vină cu aspecte obiective pe care să le împărtășească cu cei din sală. Și când zic pertinent, mă refer la ceva ce se poate aplica. De exemplu, ne-a povestit despre strategia de marketing a târgului de Crăciun din Cluj-Napoca (Crăciun vorbind despre Crăciun! 🙂 ).

În loc de concluzii

  • Săptămâna a fost plină, evenimentele faine.
  • Peste tot s-a pus accent pe importanța muncii și pe câtă muncă este de fapt în spatele unui astfel de job. (Poate revin cu un articol pe tema asta, dacă apuc – iykwim).
  • Nu pot face comparație între cele două evenimente; n-ar fi corect ținând cont de numărul de ediții/locație.
  • Zi faină!

P.S. La care eveniment ți-ar plăcea să participi într-o ediție viitoare?

Share: