Dincolo de fotografia perfectă

”Îți place cum ai ieșit sau mai facem un cadru?” e o întrebare ce am auzit-o frecvent de la persoane din spatele camerelor de fotografiat. Amatori sau (?) profesioniși. Și apoi urma răspunsul: ”Mai fă-mi câteva poze că …”. Punctele de suspensie erau mereu înlocuite de una din următoarele variante: nu stăteam cu fața bună la cameră, am zâmbit prea tare, nu mi-am tras burta, nu-mi stăteau picioarele/brațele/ochii într-o anume poziție și așa mai departe. Ai prins ideea. Toate pentru a găsi fotografia perfectă.

Mulțumesc, sunt sigură că fotografiile au ieșit minunat!

La Digital Divas au fost o mulțime de zone în care puteai să-ți faci fotografii. Toate veneau cu fotografi. Nu știu dacă aceasta era profesia tuturor, de aici îndoiala cu (?) profesioniștii. Cert e un lucru – toți aveau în comun aceeași întrebare, sub diverse forme:

  • Îți place cum ai ieșit?
  • Sunt ok fotografiile sau mai facem un cadru?
  • Hai, vezi dacă-ți place; dacă nu mai încercăm o dată – în regulă?

Și recunosc că atunci m-a lovit: nu era nevoie să verific dacă-mi place cum am ieșit. Sau dacă pozam cu partea mea bună. Eram eu acolo care mă bucuram de un anumit moment. Sau poate că eram frustrată. Sau tristă. Sau nerăbdătoare. Și fotografia aceea a surprins exact modeul în care mă simțeam, nu modul în care îmi doream să arate fotografia.

Așa că am început să le răspund tuturor așa: ”Mulțumesc, sunt sigură că fotografiile au ieșit minunat!

O parte au fost surprinși de răspuns. Cumva, erau scoși din cotidianul: ”Mai fă-mi o poză care să fie așa și așa și așa …. ”. Dar au fost și câțiva care s-au luminat la față și mi-au răspuns ușurați cumva: ”În sfârșit!”.

Mesaj pentru cei care căutăm fotografia perfectă

Da, am scris căutăm, în loc de căutați! Asta pentru că mă mai ia și pe mine valul socialului online care îndeamnă subliminal la perfecțiune. Dar ideea-i că fotografia perfectă nu există! Și cred că nici n-ar trebui să o căutăm. Cred în schimb în momente ce merită surprinse de o cameră, în emoții imortalizate spontan și în frumos în oricare parte a noastră.

Atunci când căutăm să avem fotografii extra cu partea noastră bună, s-ar putea să ne dorim să mascăm un moment care nu-i pe placul nostru. Așa că poate în loc de un nou cadru, avem nevoie de un nou context de fapt. Wink,wink!

Și un mic îndemn pentru cei care fac fotografii: căutați să surprindeți momente unice. Nu vă pierdeți timpul întrebând persoana de după lentilă dacă-i place cum a ieșit!

Zic să încheiem … cu fotografia perfectă!

Hai să ne lăsăm duși de val. De ăla interior și nu de ce-o să zică lumea sau cum o să arate. Hai să facem ce și cum simțim, de dragul trăirii clipei și nu a fotografiei ce urmează să fie postată în online.

P.S. You’re good enough just the way you are! Just say cheese – or apricot!

Share: