e-Mobility – viitorul bate la ușă. Cum arată?

Chiar dacă Trump e de părere că încălzirea globală nu e reală, industria automotivelor se concentrează de câțiva ani pe producția mașinilor electrice. Aparent e paradoxal. În realitate, conceptul de e-Mobility începe să facă parte din viața noastră tocmai pentru că studiile arată că există schimbări în ceea ce privește clima. Mai mult, am început să ne dăm seama de efectele acestora asupra modului de viață, așa că în loc să mai vorbim despre o tehnologie a viitorului îndepărtat, facem referire la prezent și la viitorul apropiat.

Pentru azi îți propun să descoperim o lume ce guvernează în jurul conceptului de e-Mobility (mobilitate bazată pe electricitate). Iar în comentarii aștept și gândurile tale legate de acest subiect.

La început a fost gândul. Apoi fapta. Apoi educația.

Adevăru-i că istoria conceptului e mobilitate electrică începe de prin sec. XIX. Doar că limitările tehnologice s-au întâlnit cu prea scumpul și cu niște contexte interbelice (războaiele mondiale de exemplu), așa că atunci e-Mobility a rămas doar la nivelul unei idei, al unui gând.

Apoi s-au terminat războaiele. A urmat boom-ul tehnologic (încă suntem în plin proces) și s-au concretizat și mașinile hibrid și cele electrice. Dar ce urmează?

Dacă mă întrebi pe mine, avem nevoie de educație pentru a întâmpina această schimbare în mijlocul căreia ne aflăm. Și nu mă refer la a merge la școală și a veni un profesor în fața noastră care să ne spună mai multe despre cum funcționează o mașină electrică (deși, dacă e să privim din această perspectivă, și manualele școlare/cursurile din universități vor trebui updatate). Mă refer la educație on the go – adică din mers. Ne mișcăm prea repede pentru a sta și a învăța. Dar nu ne mișcăm prea repede pentru a învăța. Diferența e în stat.

Conținutul media poate fi educativ, dacă îl gândim ca atare. Așa că atunci când se face o reclamă TV, un spot radio sau un articol despre o mașină, merită menționat și cu ce vine la pachet mobilitatea electrică. Pe înțelesul românului. Adică emisii mai puține de la mașini traduse în reducerea cu x% a bolilor pulmonare. Reducerea/ ținerea sub control a încălzirii globale tradusă în cantitatea de apă potabilă economisită per familie sau cap de locuitor. Încărcarea mașinilor la stațiile electrice tradusă prin mâini care nu miros a combustibil după ce ai alimentat. Și lista poate continua, dar ai prin ideea.

Dacă ne educăm, înțelegem. Când înțelegem, ajungem să îmbrățișăm schimbarea și să folosim mobilitatea electrică. Dacă o folosim, putem ajungem promotori ai acesteia și în final parte a unei schimbări complexe și globale.

e-Mobility în viața de zi cu zi

Și după ce vom îmbrățișa cu succes mașinile electrice și vom avea fie care una, sper ca lumea să arate astfel:

  • Stație de încărcare în fiecare curte a zonelor rezidențiale, la care să îți poți face programare online.
  • Mașină cu senzor de detectare a nivelului bateriei. Dacă se apropie de ~20% de exemplu, să poată căuta computerul de bord automat cea mai apropiată stație disponibilă. (Ca și cum ar putea detecta în momentul de față telefonul tău cea mai apropiată priză din încăpere, ce are disponibil un încărcător care se potrivește dispozitivului tău).
  • Personal instruit care să îți ofere asistență în cazul în care ai rămas fără baterie.
  • Tutori/specialiști care înțeleg modul de funcționare al mașinilor electrice, care să predea în școli/universități aceste concepte. Pe principiul – să învățăm ceva din ziua de azi, nu doar istorie.
  • Mașini bazate pe e-Mobility care comunică între ele automat (rețele vehiculare). Adică dacă e un accident la 3 km în fața mea pe autostradă, să transmită mașinile între ele semnale și să frâneze în paralel, reducând viteza simultan. Asta în speranța că vom avea și autostrăzi mai multe pe care să rulăm aceste mașini în România.

Auto Schunn – de 25 de ani pe piața automotivelor

Jocul mobilității e într-o continuă mișcare și cum spuneam la începutul articolului, industria automotivelor se concentrează să fie promotor al acestuia. Vestea bună e că mașinile electrice nu mai sunt un mit și că le putem achiziționa și din România. Printre dealerii de autovehicule se numără și Auto Schunn, care se ocupă de vanzari auto de 25 de ani. Acesta vinde mașini noi și rulate și este partener Mercedes-Benz. Și dacă tot veni vorba, pentru că suntem la capitolul e-Mobility, în iunie se va lansa un nou SUV electric – Mercedes-Benz EQC, carre va arăta așa.

SUV electric mercedes benz madalina pintea blog superblog spring 2019 e-mobility masina electrica

Ce părere ai despre conceptul de e-mobility? Te vezi conducând o mașină electrică? Și dacă da, ce facilități crezi că e nevoie să fie introduse împreună cu acest tip de tehnologie (infrastructură, servicii, etc.)?

Articol scris cu drag pentru competiția de blogging creativ Spring Superblog 2019.

Share: