Povestea lui Dodo – compania de IT ce face pizza

Îmi plac mult poveștile. Să le ascult. Să le spun. Și tot așa la nesfârșit. Și mai cred că noi, oamenii, facem multe în numele poveștilor. Iubim. Urâm. Iertăm. Divinizăm. Creăm. Susținem. Și așa mai departe. Azi sunt mesagerul unei povești faine, născute din pasiune pentru mâncare și tehnologie (ordinea celor două e aleatorie). Așa că hai, ia o felie de pizza (de la Dodo pizza dacă ai în oraș) și continuă să citești articolul.

Companie de IT ce face pizza

Atunci când credem că nu mai e loc de inovație, ne cam lovește ce-i drept. Și pentru cei care eram sceptici când vine vorba de a inova zona fast food-ului, uite că se poate. Pizza livrată cu drone și deschiderea unei francize la fel de ușor ca și crearea unui cont de Fecebook? Se poate! Dodo e exemplul.

Un antreprenor din Rusia, Fedor Ovchinnikov, și-a dorit o companie de IT care să facă pizza. N-a reușit el din prima cu antreprenoriatul, dar cu Dodo a dat lovitura. Pentru că a înțeles că e ok să ai și eșecuri, atâta timp cât înveți din ele. A învățat că e în regulă și să ai parte de feedback negativ, atâta timp cât iei de acolo aspectele ce pot fi îmbunătățite. Și a pus totul în practică.

Concret, știm cu toții că pizza la domiciliu e o super idee când vine vorba de o cină după o zi de muncă în care n-ai energie să gătești, o seară cu prietenii sau o petrecere de dragul petrecerii. Dar pizza se bazează pe operațiuni – ce treabă are asta cu tehnologia? Are! Văd eu în fiecare zi cum un sistem operațional creat pentru nevoile echipei care-l foloește îmbunătățește enorm întregul proces. Asta au făcut și cei de la Dodo, un sistem de management al operațiunilor care îi ajută pe ei să fie cât mai eficienți. De exemplu, comandă mereu cantitatea necesară de ingrediente – ele sunt mereu proaspete, iar asta asigură un produs final de calitate.

Dar asta nu-i tot. Unul din principiile companiei e transparența. Așadar, tot sistemul e în cloud. Vrei o franciză? O obții destul de ușor, iar din momentul în care te-ai înregistrat ai acces la toate informațiile din celelalte francize Dodo. Adică nu mai e nevoie să faci aceleași greșeli pe care le-au făcut alții. Poți foarte bine să ai un start fain de tot cu această afacere.

Unde mai pui că din perspectiva de client, poți oricând să vezi cum se prepară pizza? Poți face asta urmărind camerele video din locațiile Dodo sau făcând efectiv o vizită la un astfel de local. Sau, dacă ești interesat de date financiare sau legate de personal, o privire pe site îți răspunde la multe întrebări. Cum am spus, transparență next level.

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi vine să dau click pe butonul de pe site «în coș» pentru comanda pizza chiar acum. Și asta doar de dragul poveștii faine din spatele conceptului. Bine, și pentru că arată bine. Și pentru că îmi place pizza. Dar mai aștept – momentan se pot bucura de ea cei din Brașov și București. Eu sper să ajungă curând și la Cluj!

Pasărea Dodo

Recunosc că m-am întrebat de ce îi spune Dodo. N-am găsit încă un răspus oficial (dacă știți, vă rog să mă ajutați). Dar în primă fază m-a dus cu gândul la pasărea simbol a insulei Mauritius. Dodo – cea care avea peste 1m înălțime și locuia insula când au apărut primii coloniști. Aceștia au găsit-o foarte gustoasă și accesibilă (era ușor de prins datorită dimensiunilor ei și a faptului că nu zbura).

Oare pentru că e gustoasă și accesibilă această pizza se numește așa?

P.S. Nu v-am spus despre livrare. Dacă nu primiți pizza în 45 de minute, primiți una gratis. Iar în Rusia, au început să rezolve problema numită livrare pizza cu ajutorul dronelor. Probabil e o chestiune de timp până ajunge și la noi conceptul.

Hai cu poveștile faine și cu inovația!

Dodonel – mascota Dodo pizza

Articol scris cu drag pentru competiția de blogging creativ Spring SUperblog 2019.

Share: