Când poți spune că faci parte din breasla călătorilor experimentați? Când ai bifat toate continentele? Când ai vizitat un anumit număr de țări? Când ai cucerit cel mai înalt munte și cel mai adânc lac? N-am făcut niciunul din lucrurile menționate mai devreme și totuși spun despre mine că-s globe-trotter (adică o persoană care călătorește în lumea asta faină)! Sau care-și dorește să vadă cât mai mult din ea.

Experiența de călător în locuri în care n-am mai fost

Cred că v-ați dat seama din rubrica de călătorii de pe blog cât de mult îmi place să descopăr locuri, culturi și oameni noi. Ce nu v-am mai spus până acum e modul în care înțeleg călătoriile, după cele câteva zeci pe care le-am experimentat deja. Cu cât descopăr mai mult, cu atât mă simt mai fericită și mai intrigată.

De câte ori ajung într-un loc în care n-am mai fost, îmi înving frici (de exemplu, frica de necunoscut, care își face cumva apariția, sau fel și fel de alte temeri) și în același timp îmi dau voie să fiu mai vulnerabilă. Îmi dau voie să descopăr, să greșesc, să mă bucur, să fac lucrurile ca prima dată. Vei găsi în colecția mea povești din locuri precum Maroc sau Maurițius care expun fix aceste aspecte.

Redescoperind locurile în care am mai fost

Doar că pe lângă astea, mai ajung și în locuri în care am mai fost. Unele m-au impresionat, pe altele nu le mai țin minte și îmi doresc să le redescopăr, iar altele nu mi-au plăcut, însă hotărăsc totuși să le mai dau o șansă! De ce? Chiar cred că locurile poartă magia oamenilor care sunt acolo într-un moment. Și cum foarte rar spre deloc ajung să fie exact aceeași oameni în exact același loc (aici mă refer la destinații de vacanță, nu la o sală de clasă 🙂 ) e foarte posibil să percepi altfel un loc în care ai mai fost. Asta fără a lua în calcul aspecte ce țin de experiențele pe care le-am avut între cele două vizite, care ne pot schimba perspectiva enorm!

Unul din exemplele ce-mi vine în minte când vine vorba de un astfel de loc e Neptunul. Știu sigur că l-am vizitat în prima vacanță cu ai mei (au confirmat să știți, chit că eu nu mai țin minte!). Percepția mea despre litoralul rămânesc suferise modificări de-a lungul anilor – un anumit tip de media și-a făcut efectul (dar să nu intrăm în această zonă). Ideea-i că în studenție, am ajuns într-o zi (și pentru o zi) în Neptun. Eram în trenul ce mă ducea din Vamă spre Costinești, unde eram cazată, când am hotărât să cobor în Neptun, urmând să mă văd cu niște prieteni.

M-au așteptat în gară și am luat stațiunea la pas. Mare mi-a fost mirarea să găsesc un loc în care mă simțeam ca afară. Plajă lată și curată; velesila prietenilor și magia unei zile din vacanță – ce-ți puteai dori mai mult?

Cu siguranță azi, dacă m-aș întoarce în Neptun, aș percepe diferit experiența comparativ cu primele 2 (sau ultima pe care mi-o amintesc). Mi-ar plăcea să stau măcar 1-2 nopți pentru a descoperi mai bine oamenii locului. Mi-aș alege din timp locul de cazare pentru acest mini sejur la mare. Și pentru că vă spuneam că oamenii și legăturile dintre aceștia oferă o magie aparte oricărui loc, aș opta pentru o cazare la Hotel Miorița Neptun. Asta deoarece, din 2018 de când s-a renovat locația și s-a schimbat managementul, a devenit mai mult o pasiune de familie decât o afacere. Și unde mai pui că actualul manager, Ana Maria, a făcut timp de 9 ani parte din echipa acestui loc, așa că îi știe toate tainele și are la îndemână mijloacele necesare pentru a face orice oaspete să se simtă ca acasă (sau mai bine!).

Unde mai pui că au renovat camerele atât de frumos! Uite preferatele mele, însă dacă vrei să vezi mai multe, îți sugerez să vizitezi pagina de facebook a hotelului.

În cele 2 zile pe care le-aș petrece în acest loc, mi-ar plăcea să stau să mă bucur de mare, să citesc și să explorez. Chiar că aș avea piscină la dispoziție, m-ar chema nisipul, soarele și briza. Și într-un astfel de loc, cu siguranță aș scrie. Gânduri dintr-un jurnal de călător, visând la destinații noi sau la locuri ce așteaptă să fie redescoperite!

Pe tine ce loc din România te-a surprins în mod plăcut recent?

Articol participant în competiția de blogging creativ Spring SuperBlog 2019.
Fotografiile sunt din arhiva personală și din arhiva Hotelului Miorița.

Share: