Cum a fost la TEDx Eroilor – povestea poveștilor
Am promis inspirație când v-am povestit despre TEDx Eroilor și a fost din plin!
Am ajuns în fața Casei de Cultură a Studenților sâmbătă dimineața și am avut un deja-vu. Toți oamenii care furnicau prin zonă, voluntari și participanți, anunțau un eveniment fain. Ne-am luat badge-ul, am parcurs holul unde erau câteva standuri și ne-am găsit un loc în sală. La TEDx Eroilor poți sta oriunde în sală, biletele nefiind ca la cinema. Apoi a început povestea!

Adi Daiszler, care a moderat întregul eveniment, a făcut introducerile cuvenite și ne-a amintit că ediția TEDx Erilor la care ne aflam era una aniversară, mai exact cea cu numărul 10. Tema din acest an a fost The power of X, adică puterea lui X. Mie îmi place să privesc această temă din două perspective; pe de-o parte poate fi vorba despre o putere X, iar pe de alta cred că se referă la forța evenumentului adunată în 10 ediții și experiența venită odată cu acestea. Experiență gata să ni se descopere. Așa că Adi ne-a făcut cunoștință cu primul invitat și mai apoi cu toți ceilalți ce au urmat.
Am să-ți spun câte ceva despre toți; ce mi-a plăcut, ideile cu care am rămas și alte note personale. Și am să fac asta fix în ordinea în care au avut loc prezentărilela TEDx Eroilor, ca să te fac să te simți cât mai aproape de eveniment. Ești gata? Hai că se umple sala și începem!

Ce găsești în articol?
Psihotrop
Ziua a început în forță, și nu oricum, ci în rime! Psihotrop, adică Mihai care predă materia de bacalaureat folosindu-se de beat-uri și versuri, ne-a arătat realitatea pe care a simțit-o în sistemul educațional din România. A punctat (în rime, desigur), aspecte precum nevoia elementelor practice sau nevoia de a învăța soft skills (time management, inteligență emoțională, etc). Asta în contextul în care în România încă se învață după modelul pus la punct în perioada revoluției industriale, unde se pregăteau muncitori obedienți și calificați pentru fabrici și uzine.
Mihai, pe lângă că e foarte priceput la rime și le face într-un mod cât se poate de deștept, are și niște comunități faine de zeci de mii de urmăritori adunate în jurul ideilor sale. Concluzia a fost că-i nevoie să privim educația dintr-o nouă perspectivă. Și să nu ne oprim nicicând să învățăm (aș mai adăuga). Chapeau pentru deschidere!
Eduard Enache
Suntem foarte conectați la trecutul nostru, iar Eduard ne-a povestit parcursul său de până acum, lăsând vulnerabilitatea să-și facă magia. De la visele unui copil dintr-un sat din România, la ce înseamnă să faci școala ”la oraș” și de la facultatea în București la a sta în același studio cu Maroon 5. Toate în timp ce încerci să-ți găsești calea și să te adaptezi.
Mesajul lui Eduard a fost să ținem cont că întreaga noastră experiență e ca și cochilia unui melc, pe care o purtăm cu noi în permanență. Și să facem ceva și pentru cei din jur.
Cătălin Olteanu și Anna Geica
Anna ne-a teleportat cu povestea ei înntr-un din misiunile făcute de soldații români în Asia. De la căldura toridă, la echipamentul pe care sunt nevoiți să-l care soldații; de la camionul militar ce radiază căldură – care pare singura sursă de umbră, la misiuni printre terenuri minate și ce impact au diferite cantități de explozibil.
Apoi l-a introdus pe Cătălin, soldatul care s-a aruncat în fața unei bombe cu o cantitate mare de explozibil pentru a-și salva camarazii. Cătălin a pierdut atunci părți din el (la propriu, fizic), după ce a fost propulsat 30 de metri în aer. În fața noastră a venit mai întreg ca niciodată, capabil și dornic să inspire! Prin proiectul Invictus, din care face parte, Cătălin demonstrează iar și iar o reziliență extraordinară și faptul că se poate! El a participat până în prezent la numeroase semimaratoane după ce a trecut prin procese complicate de recuperare si acum reprezintă cu mândrie România la competiții internaționale, alături de alți membri Invictus.
DJ SHIVER
N-am știut la ce să mă aștept de la Shiver și tare m-a impresionat tot ce a făcut pe scena de la TEDx Eroilor. Încep prin a spune că a construit prima școală de DJ din România unde au participat 30 de elevi cărora li s-a oferit cazare și trei mese pe zi pe parcursul programului. Plus încă 10 elevi din Cluj, care n-au avut nevoie de cazare. În total, 40 de tineri dornici să învețe de la Shiver și de la toți oamenii faini adunați în jurul proiectului. Și partea faină-i că povestea va continua în toamnă cu o școală de producție similară, doar că de această dată sunt vizați 100 de elevi.
Shiver și-a împărțit timpul alocat cu doi dintre elevii săi din cadrul școlii. O tânără de 15 ani care a mixat câteva minute și ne-a arâtat ce a învățat la școala de DJ (să o cheme Ela oare? help dacă știi!). În încheiere a urcat pe scenă Albert – un licean care are în sânge carisma și vorbitul în public. Ne-a destins pe toți și ne-a amuzat cu glumele lui, extrem de pertinente de altfel.
Și între toate aceste momente, Shiver a vorbit natural despre proiectul lui de suflet (școala de DJ), despre panurile de viitor și nevoia pe care o avem în țară de a face o altel de educație. Tare fain, natural și memorabil întreg momentul gândit de SHIVER!
Zolee
Primul număr atistic al zilei a venit din partea lui Zolee. Da, acel Zolee care face tablouri faine de tot folosind spray-uri. Las munca lui să vorbească pentru el.
Ioana Tănase
0 kg deșeuri. Atât produce Ioana în fiecare an, pentru că duce o viață verde și militează pentru sustenabilitate. Nu doar reciclarea selectivă e importantă, ci producerea de cât mai puține deșeuri care să se întoarcă în natură. Despre asta ne-a vorbit Ioana, iar îndemnul ei a fost să folosim mai puțin plastic (sau deloc!). Ea este exemplul dat (deși recunosc că mi-ar fi plăcut să văd mai multe exemple practice vis-a-vis de cum reușește.) De exemplu, să folosim sacoșe reutilizabile din material când mergem la cumpărături sau să ne cumpărăm legumele din piață, neambalate.
Cori Grămescu
Stăpânire de sine. Discurs clar, elegant, apăsat unde a fost cazul și relaxat în rest. Asta-mi vine în minte când mă gândesc la Cori. Ea ne-a vorbit despre ce înseamnă o viață sănătoasă și să faci ce trebuie pentru tine, pe termen lung. Nu să faci ce-i ușor, ci ceea ce trebuie și ce ți se potrivește. Indiferent de modă sau de ce spun cei din jur. Exemplul dat de ea a fost unul cât se poate de ancorat în realitatea: anul acesta se poartă fundul mare, dar ce ne facem dacă anul viitor se poartă fundul mic?
Free 2 flow
Georgiana și Valentin Pleas sunt primul Handpan și Kora duo din România și ne-au încântat urechile cu o muzică ambientală extrem de relaxantă. #goodvibes la asta mă duce cu gândul.
Alexa Valianatos
Întregul ei discurs a fost concentrat în jurul întrebărilor. Pe de-o parte a încercat să ne răspundă la cele pe care poate le aveam în minte când vine vorba de tranziții de gen, asta din perspectiva unei persoane care a trecut prin acest proces. De ce ar lua cineva o astfel de decizie, implicațiile medicale din spate și așa mai departe. Pe de altă parte, ne-a îndemnat să punem întrebări când întâlnim persoane transgender, în loc să judecăm, asta din perspectiva de activistă în această zonă.
Dana Nălbaru
Mulți o cunoaștem pe Dana din perioada Hi-Q. Ea ne-a povestit despre iubire, armonie și a făcut asta cu multă emoție. Mesajul ei a fost acela de a ne întoarce și a fi atenți la sentimentele acestea. Să începem cu noi și să împărțim celor din jur!
Ion Aion
Din capul locului spun că a fost prezentarea pe care am așteptat-o cel mai mult de la întregul eveniment. Și nu m-a dezamăgit. Ion Aion (pseudonimul pe care-l folosește în public) are o înțelepciune actuală cum rar am mai văzut. E un bătrân tânăr în cel mai bun sens al cuvântului.
S-a folosit de un instrument de scris pentru a ne purta de-a lungul istoriei și a ne face să înțelegem că e esențial să ne punem întrebări și să știm de ce facem lucrurile, indiferent de domeniu (de la sport la religie, oriunde e aplicabilă lecția).

Recomand în acest context cartea scrisă de el, numită Spovedania unui preot ateu (chit că el n-a menționat deloc cartea în timpul prezentării) și închei în aceeași notă în care a făcut-o și el, cu îndemnul de a privi spre noi (fiecare spre propria persoană!).
Mugur Pop
Ne-a adus zâmbetul pe buze prin prezența sa și prin întâmplările prezentate. De la ce pățești când nu legi caii și ești în mijlocul unei excursii ghidate pe cai (nu-i mai găsești), la ce putem păți fiecare dacă nu ajutăm pe cineva să treacă strada (care-i gratis, btw!).
Lăsând gluma la o parte, mesajul principal a fost acela de a-i ajuta pe cei din jur – cât și cum poate fiecare dintre noi.
David și Mihai Stescu
Ce înseamnă să ai un copil în autist în România? Cine te poate sprijini și ce soluții există? Sau care-s în realitate toate zidurile de care te lovești și cum le depășești? Pe scurt, cu bunăvoința oamenilor simpli, dispuși să ajute. Despre asta ne-a povestit Mihai.
Povestea a devenit cu adevărat emoționantă când David, băiatul de 11 ani cu autism, a urcat pe scenă și ne-a spus că știe că tati a vorbit despre el. Și apoi a continuat, cu o normalitate și o degajare impresionantă, să ne spună cum și-a dat seama că e pasionat de fotografii, cum a prins drag de călătorii, în câte țări a fost și câte continente a fotografiat. Și dacă el poate, oricine își poate urma visele!
Dite Dinesz
Despre Dite v-am mai povestit. Are același farmec și vorbește cu la fel de mult drag despre proiectul Izolați în România și mai ales despre oamenii întâlniți în călătoriile ei (care de cele mai multe ori sunt la câțiva munți și câteva păduri distanță de noi). Ne-a arătat și cu această ocazie înțelepciunea și bucuria lucrurilor simple întâlnite la oamenii de pe munte. Și bineînțeles că le-a spus încă o dată povestea, așa cum o face ori de câte ori are ocazia. Toate cu îndemnul de a-i căuta și noi. Și cu promisiunea că ne va face nouă bine o astfel de călătorie, care nu propune altceva decât întoarcere la origini.
Mihaela Noroc
Pe Mihaela am văzut-o prima dată la WebStock în București, ediția 2018. De atunci o urmăresc în social media și tare m-am bucurat să o aud împărtășind cu noi alte povești întâlnite în călătoriile ei . Pentru că asta face – spune povești prin fotografie. Sunt povești despre frumusețe. Sau despre puterea X a fiecărei femei pe care o întâlnește. Și le împarte mai apoi cu noi toți, cei care urmărim The Atlas of Beauty.
În loc de încheiere
Toți organizatorii și voluntarii s-au întrecut pe ei la această ediție – în special Oana și Camelia. De la speakerii aleși, la modul de organizare până la cele mai mici detalii. Mulțumim că ne-ați oferit o zi plină de inspirație și că ne-ați dat de lucru și după eveniment.
Nu puteam încheia fără să menționez că am primit fiecare câte un puiet de brad, ce așteaptă să fie îngrijit, iar mai apoi plantat la toamnă.

Inspirație a fost, e timpul să trecem la fapte!

[…] prezentări sub forma unor TED Talks ne-au captat atenția în prima parte a zilei. De la branding personal până la comunicare […]
[…] loc de încheiere, las aici un video de la TEDx Eroilor din Cluj-Napoca unde a fost prezent și Ion Aion. E o scurtătură când vine vorba de perspectiva luni, dar cartea […]