Ori de câte ori avem ocazia, pornim în expediție. O junglă urbană. Un mic orășel. Un traseu în natură. Orice, doar să descoperim cât mai mult din lumea asta faină. Pe scurt, ăsta-i planul. Cea mai recentă ieșire a noastră a fost în Kosice, Slovacia și a sosit timpul să vă spun câte ceva despre acest loc și despre împrejurimi.

Traseu: Cluj-Napoca – Kosice (Cașovia în română – nu-i așa că sună amuzant?)
Mijloc de transport: mașină personală (în Ungaria e nevoie de vinietă dacă mergeți pe autostradă. Și recomandăm să mergeți pe autostradă! Noi am cumpărat-o online, chiar după ce am trecut granița. Din România se poate achiziționa de la benzinăriile MOL).
Din Cluj-Napoca până în Kosice, traseul e de 5-6 ore.
Cazare: hotel Yasmin – sunt multe opțiuni (mai ales dacă le cauți din timp)
Durată city break: 4 zile

Ce poți vizita în Kosice?

Am pornit joi dimineața spre Slovacia, așa că în jurul pânzului eram deja acolo. Primul pas a fost să ne ocupăm de stomac – da, ne-a ajuns foamea! Am mâncat la Pub u Kohuta și apoi am pornit spre zoo (e printre cele mai mari din Europa).

Cu 7e pentru un adult, îți poți achiziționa de la intrare un bilet cu care se vizitează atât grădina zoologică, cât și Dino Park. Așa am făcut și noi. N-am mai fost demult într-o grădină zoologică pe bune – ce am vizitat în Mauritius a fost un parc de animale unde acestea erau extrem de libere și cu siguranță am apreciat enorm asta. În Kosice pe de altă parte, e o grădină zoologică clasică. Nu poți hrăni animalele, în schimb acestea sunt îngrijite, iar spațiul gradinii e imens – așa că-i nevoie de câteva ore pentru vizită.

Dino park pe de altă parte, mi-a plăcut mult de tot – asta ținând cont că n-am mai fost într-unul până acum. Multe specii de dinozauri în mărime naturală, programați să se miște și să scoate sunete și chiar un film 3D despre viața acestora.

Apoi, orașul poate fi vizitat la pas. Are un centru frumos, pietonal, plin de terase și restaurante. Mi-a amintit de Cluj într-un fel. Iar ca prețuri – sunt similare cu cele din România.

Printre obiectivele ce pot fi vizitate se numără:
– Biserica Sf. Elisabeta, construită în stil gotic, e cea mai mare biserică din Slovacia.
– Teatrul și parcul din spatele acestuia, care are o fântână cu jocuri de lumini și muzică.
– Palatul Jakab – cel cu acoperișul verde din pozele de mai sus.
– Parcuri – spații verzi sunt la tot pasul (foarte bine îngrijite).
– Graffiti-uri pe blocuri, din perioada în care Kosice a fost Capitală Culturală Europeană (noi le-am ratat cu brio, dar le-am văzut în fotografii).

Slovacia a fost o surpriză frumoasă și o recomandăm cu drag. Revenim într-un articol separat cu povești și imagini din unul din parcurile lor naturale.
Dacă vi s-a făcut dor de o călătorie, să știți că pe @momondo puteți găsi o mulțime de oferte city breaks în Europa (se updatează zilnic).

Ai fost sau ai vrea să mergi în Slovacia? Ce te atrage la această destinație?

Share: