Ce se întâmplă când ești adult? Mituri și adevăruri
La cererea voastră, azi vom face un deep dive în ceea ce înseamnă viața de adult. Ce înseamnă să fii adult? E adevărat că nu mai poți să înveți după o anumită vârstă? Ce se întâmplă cu corpul nostru ca adulți? Toate aceste informații sunt adunate sub umbrela conceptului #KnowledgeExpress episodul 5, care va fi disponibil pentru 24 de ore pe paginile de Facebook și instagram aferente blogului Lifestyle de poveste. Să începem deci.
Ce găsești în articol?
Când putem spune că suntem adulți?
În literatura de specialitate care studiază dezvoltarea oamenilor, încă vedem perspective diferite când vine vorba de vârsta adultă, fie că ne referim la 18, 20 sau 21 de ani. Mie în schimb mi-a plăcut mai mult o perspectivă ceva mai plastică și pe aceasta aș vrea să o împărtășesc cu voi, tocmai pentru că trecerea de la un stadiu de dezvoltare la altul este puternic influențată de mediu, nivel de educație, viață de familie și alți factori socioculturali.
Unul dintre răspunsurile posibile e că devenim adulți când trecem de la diateza pasivă la diateza activă. Adică atunci când începem să ne asumăm situațiile și trecem de la ”s-a stricat” și spunem în schimb ”l-am stricat”.
Stadii formale prin care trece un adult
Însă indiferent cum alegem să-l definim, adultul trece prin mai multe stadii formale, care până la urmă tot de vârstă sunt delimitate.
- Adultul emergent – până în 25 sau 30 de ani în țările mult dezvoltate. Aceasta e perioada când suntem prea bătrâni ca să fim adolescenți și prea puțin independenți.
- Adultul tânăr – până la 40 de ani
- Adultul de mijloc – până la 65 de ani
- Adulți de vârsta a treia – după 65 de ani
Aș vrea totuși să luați aceste informații cu un dram de scepticism dacă poate fi vorba, tocmai pentru că în funcție de cultură, locul în care ne aflăm, viața urbană sau rurală, aceste delimitări pot fi diferite. În fond, nu sunt altceva decât niște medii, așa că nu reprezintă caracterul general valabil.
Mituri și adevăruri despre adulți
Cu siguranță am întâlnit de-a lungul timpului o serie de afirmații pe care fie le-am făcut noi sau le-am auzit la cei din jur, care ar suna cam așa: După o anumită vârstă nu mai poți învăța sau cu cât ești mai în vârstă ești mai înțelept. Hai să vedem caracterul de adevăr al acestor informații.
Când devii adult, nu mai poți să înveți
E un mit, mai ales că învățarea și inteligența necesară acesteia e de mai multe feluri. Ca adulți, folosim mai mult inteligența cristalizată, care se bazează pe cunoștințe și abilități verbale acumulate cu vârsta. Mai mult, aceasta crește direct proporțional cu educația și cu experiența. Prin urmare putem spune că învățăm continuu, mai ales dacă alegem conștient să investim în acest aspect.
Într-adevăr, când vine vorba de a rezolva probleme noi și abstracte, apar dificultăți, însă dacă am relua materia de matematică din școala generală și liceu, am observa progrese ți în aceste arii.
Cu cât ești mai în vârstă, cu atât ești mai înțelept
Cercetările din domeniul dezvoltării oamenilor ne spun că înțelepciunea nu e strâns legată de vârstă. Prin înțelepciune înțelegem modul în care ne planificăm viața și în care îi facem management, dar și modul în care ne privim acțiunile retrospectiv. Putem întâlni persoane înțelepte la 20 de ani, și șansele sunt ca acestea să fie înțelepte și la 70. Perspectivele înțelepte presupun o gândire integrativă și asta nu înseamnă că se îmbunătățesc odată cu vărsta în mod miraculos, dacă nu depunem efort în acest sens. Așadar afirmația e un mit.
De-a lungul timpului crește abilitatea de a rezolva probleme practice
Corect. Dintre afirmațiile prezentate aceasta este singura cu caracter de adevăr. Practic, n baza experienței existente, ne îmbunătățim constant capacitatea de a rezolva probleme și situații de natură practică. Și nu e nevoie să fie activități SF, ci simple situații precum: ruta pe care vom ajunge acasă sau mijlocul de transport folosit, lista de cumpărături necesară pentru a pregăti o anumită mâncare și așa mai departe.
Mai mult, suntem mai predispuși să rezolvăm mai ușor probleme potrivite, relevante și de interes vârstei pe care o avem.
Concluzia despre viața de adult e că suntem cu toții într-o călătorie constantă, indiferent că avem 21, 47 sau 78 de ani. Eu obișnuiesc să spun că vârsta e doar un număr, experții în domeniul dezvoltării individului spun că aceasta e un indicator slab al performanței noastre. Așa că suntem liberi să fim și să devenim, indiferent de anii pe care-i avem în spate.
Leave a Comment