Banaramel – o tartă ce adună prietenii la masă!

M-am pomenit că mă uit zilele trecute la topuri ale celor mai delicioase deserturi din lume. Eram în căutare de ceva nou și am găsit! Tartă banaramel. Da, am citit și eu numele de două ori înainte să-l înțeleg, dar explicația m-a ajutat: o tartă cu banane și caramel. Chiar și în engleză îi spune banoffee pie. E simplu de făcut, însă avem nevoie de răbdare.

Las mai jos ingredientele, modul de preparare și povestea mea din spatele tartei. Sper să o încercați, promit că e extrem de delicioasă!

Banoffee pie - tarta banaramel

Ingrediente tartă banaramel

Tarta putem să o împărțim în trei mari zone: blatul crocant, umplutura de caramel și banane și un topping de frișcă. Decorul e la alegere! 🙂

Pentru blatul crocant am folosit:

  • 100g biscuiți simpli
  • 5 linguri fulgi de ovăz
  • 40g migdale
  • 100g unt topit
  • 3 linguri spumant (puteți pune vin)
  • 2 lingurițe pudră de roșcove (e opțional, însă am vrut să am un blat mai închis la culoare; se poate folosi și cacao)

Pentru umplutură avem nevoie de sos caramel (dulce de letche sau dulceață de lapte am mai văzut fiind folosit pe diverse site-uri), pe care puteți să-l faceți din lapte condensat sau din lapte și zahăr. Eu am ales ultima opțiune.

La final avem nevoie de frișcă pe care o vom pune peste tort. Eu am folosit frișcă neîndulcită, însă puteți pune și frișca cu zahăr găsită în comerț sau se poate face din smântână:

  • 200ml frișcă neîndulcită
  • 1 lingură miere
  • 1 esență de vanilie bourbon

Tară banaramel – mod de preparare

Vă spuneam că e o rețetă ușoară, doar că durează 3 ore prepararea ei, din cauza cremei caramel. Așa că începem cu aceasta.

Crema caramel. Într-o cratiță din inox (cu fund dublu dacă aveți) se pune laptele și zahărul până ajung la temperatura de fierbere, amestecând continuu. După ce s-a omogenizat zahărul, se reduce temperatura la minim și se lasă la fiert cel puțin două ore, până prinde o culoare arămie și scade mult, transformându-se într-un sos consistent. Amestecul fierbe singur, însă recomand să-l supravegheați, pentru că e sensibil și poate să dea pe afară. Nu necesită în schimb amestecare continuă -cel puțin la mine nu a fost cazul.

Între timp ne putem ocupa de blat. Am pus pe rând toate ingredientele solide: fulgi de ovăz, biscuiți, migdale și pudra de roșcove în blenderul ErgoMixx de la Bosch, le-am mixat câteva secunde până au devenit pesmet și le-am transferat într-un bol încăpător. Am amestecat apoi totul cu untul topit și pentru că aveam nevoie de o compoziție puțin mai bine închegată, am adăugat în ea 3 linguri de spumant, până a ajung la consistența dorită. Adică modelabilă, dar totuși puțin sfărâmicioasă.

Blatul l-am aranjat într-o tavă rotundă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt în prealabil și am avut grijă să-i ridic margini de 2 centimetri. Apoi am dat totul la cuptorul încins la 160C pentru 15 minute.

blat din biscuiti fulgi de ovaz si migdale - crocant si usor de facut

Asamblarea tartei

După ce s-a răcit blatul și e gata crema caramel, putem să transformăm totul în faimoasa tartă banaramel. Punem crema peste blat și o întindem uniform. Apoi adăugăm peste banane tăiate rondele – eu am avut nevoie de 3 banane, însă depinde mult ce mărime au și ce dimensiune are tava.

După ce tarta a ajuns la temperatura camerei, am pus-o în congelator 15 minute, cât m-am ocupat de frișcă. Am bătut frișca cu mixerul (am transformat blenderul în mixer, că-mi era mai la îndemână).

La final, am scos tarta din congelator, am pus frișca și am decorat-o. Am ales niște pudră de roșcove și niște migdale, pe acestea le aveam la îndemână, dar puteți folosi ciocolată, caramel, nuci sau ce mai aveți prin casă. Poftă bună!

Provocarea tartei creată pentru prieteni

Spuneam la începutul articolului că vă împărtășesc povestea din spatele tartei banaramel. Adevăru-i că prietenii mei de cursă lungă de la SanoVita, împreună cu Bosch, m-au provocat să gătesc ceva special, gândindu-mă la un prieten cu care mă văd mai rar.
Ei bine, mie tot acest proces mi-a adus aminte de studenție, când găteam împreună cu prietena mea Maria și încercam rețete și făceam și prăjituri din când în când (care cum ne reușeau, ținând cont de aragazul pe care-l aveam).

Bineînțeles că între timp am mai evoluat la capitolul gastronomic – eu fac dulciuri, Maria face friptură de vită, producție proprie de la ferma familiei Codrea. Și chiar dacă ne despart mulți kilometri, tot suntem cu gândul aproape – și recunosc, social media ne ajută să micșorăm distanța! Iar ori de câte ori avem ocazia, reîntregim familia – căci unii prieteni devin familie în timp!

Voi pentru cine ați vrea să pregătiți această tartă banaramel?

Share: