Ceașca de cafea de zi cu zi și dincolo de ea

În primăvară îți spuneam despre povestea mea și a cafelei. Cum a început, cum nu ne-am plăcut și cum conviețuim azi. Și pentru că-i o poveste continuă, bineînțeles că a evoluat în timp și ne-am maturizat. Ce-am mai învățat în aceste luni și cum prefer să beau ceașca de cafea azi (în caz că ai ratat seriile de pe instagram stories) e subiectul propus pentru azi.

Nu-i o noutate nici că-s fanul învățării continue, așa că pregătește-te să afli detalii despre această băutură și modul în care se prepară. Ia o ceașcă de cafea în mână și hai să mai descoperim câte ceva împreună!


Cafeaua miroase ca raiul proaspăt prăjit.

Jessi Lane Adams

Iz de cafea – dintre cele două tropice spre toată lumea

Arborele de cafea crește pe mapamond între Tropicul Racului și cel al Capricornului și este cea mai consumată bătură de pe planetă, după apă. Iar dacă e să vorbim în termeni economici, după petrol, cei mai mulți bani îi dăm pe cafea. (Spun asta stând într-o cafenea și scriind articolul).

Acum că am pus lucrurile în context, vreau să poposim puțin asupra cafelei în sine, Recunosc că m-a fascinat când am aflat detalii despre cât de vast poate fi acest subiect. Mi s-a pus că așa cum soiuri diferite de struguri dau naștere la diferite tipuri de vinuri, la fel se întâmplă și cu cafeaua. Aparent aceasta nu e doar cafea, ci este de mai multe feluri: Arabica sau Robusta (cele mai cunoscute), dar și Liberica sau Excelsa (întâlnite mai rar).

ARABICAROBUSTA
Aciditate mare
Spuma cafelei deschisă la culoare
Aciditate mică
Spuma cafelei închisă la culoare
Boabe verzi (necoapte) – au culoarea verde și sunt ovaleBoabe verzi (necoapte) – au culoarea maro și sunt aproape rotunde
Conține mai puțină cofeinăConține mai multă cofeină
Crește la altitudini înalte Crește la altitudini joase

De la cultura de cafea în propria ceașcă

Bineînțeles că gustul depinde enorm și de modul în care boabele roșii de cafea sunt prelucrate pentru a obține produsul brut, care apoi e prăjit, măcinat și transformat într-o varietate de cafele.
Cu cât cafeaua e mai verde, cu atât e mai acidă, iar cu cât e mai prăjită, cu atât e mai amară.

Mai mult, cafeaua e de preferat să o achiziționămsub formă de boabe proaspete și să o consumăm în 2 luni după ce a fost prăjită, însă aceasta rezistă și până la 12 luni (aroma se diminuează în timp în schimb). Pe de altă parte, cafeaua măcinată se recomandă să fie preparată și consumată imediat.

Preferințe în materie de cafea

Pentru că nu folosesc zahăr în băuturi, prefer să beau cafeaua cu lapte. E singurul mod în care o consum ce-i drept, indiferent dacă vorbim despre un cappuccino, un latte sau un frappe. Adevărul e că folosesc cafea arabica în capsule pe care o prepar ca espresso sau ristretto și apoi prepar o spumă de lapte. Însă îmi doresc tare un aparat de cafea care să-mi tranforme boabele aromate alese de mine în licoarea pe care aleg să o beau negreșit după masa de prânz, fix înainte să mă pun din nou pe treabă. Mai ales acum că mai știu câte ceva despre cafea și că există și câteva prăjitorii în Cluj-Napoca.

Una dintre opțiunile care mi-au atras atenția e un espressor automat Philips EP2235/40 care are un sistem de lapte LatteGo, adică fix ce trebuie unei persoane ca mine care bea cafeaua doar însoțită de o spumă densă. În acesta nu doar că poți alege ce fel de boabe pui de fiecare dată, dar se poate seta granularitatea cafelei (care e măcinată automat de rășniță). Apoi, în funcție de preferințe, se poate opta pentru cafea scurtă, lungă sau varianta cu lapte. Heaven as a machine, I know!

cafea

Aparatul de cafea care m-a atras ca un magnet l-am văzut în magazinul online magNET.ro, însoțit de toate acesoriile de care am nevoie pentru el. Abia aștept să umplu pușculița ca să-l pot adăuga în coș – în felul acesta voi putea savura cea mai bună cafea după fiecare prânz.
P.S. Tu cum preferi cafeaua?

Articol scris pentru competiția de blogging creativ SuperBlog. Fotografiile sunt de pe site-urile magNet și Unsplash.

Share: