Căpșuni, doctorat în horticultură și zootehnie – le descoperim cu Maria Codrea

Start interviuri! Azi o vom afla mai multe despre Maria Codrea – doctorand în anul II la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, specializarea horticultură, domeniul pomicultură, cum se recomandă. Dar e mai mult decât atât, așa că dacă ești interesat sau cel puțin intrigat de acest domeniu, continuă să citești.

Doctorand Horticultură, USAMV Cluj-Napoca

În primul rând, dă-mi mai multe detalii despre horticultură – să știm cu toții ce implică.
Pe scurt, studiază tot ce avem în grădini și în livezi. Iar ce fac eu la pomicultură e un studiu aprofundat al biologiei și agrotehnicii pomilor și al arbuștilor fructiferi.

Ce face un doctorand?
Research, research, research. Citesc și documentez multe articole șttințifice care au legătură cu tema pe care o studiez. Pe lângă asta schițez traiectoria măsurătorilor pe care îmi voi baza lucrarea și în paralel mai și predau pomicutură generală studenților de la licență.

Cum e să predai studenților?
Destul de greu; trebuie să fii foarte bine pregătit și asta necesită multe ore de muncă în prealabil – chiar dacă tu stai în fața studenților două ore de exemplu. Dar, comparativ cu a le preda elvilor, mi se pare mai ușor la universitate.

De ce ai ales să faci doctoratul?
Având doctoratul făcut, pot rămâne cadru didactic la universitate. Sau în cazul în care îmi doresc să mă angajez într-o instituție publică, un doctorat îți mărește considerabil șansele de a fi acceptat în anumite poziții și bineînțeles salariul ar fi mai mare. Oarecum sunt mai multe oportunități.

Despre ce este lucrarea ta de doctorat?
La finalul celor trei ani, voi prezenta concluziile studiilor privind culturile convenționale și cele ecologice de căpșuni. Vreau să scot în evidență substanțele care există în fructele de căpșuni și modul în care influențează acestea organismul uman. Concret, voi face măsurători în laboratoare pe fructe (nivel de zahăr, pesticide prezente, etc), voi interpreta datele și voi realiza și un studiu privind eficiența economică a culturilor de căpșuni ecologici.

Afacerea familiei Codrea

Multă lume vă cunoaște pentru căpșunii delicioși pe care-i aveți. Ce se mai întâmplă în ograda familie Codrea din Drăgușeni, Satu Mare?
În ceea ce priveștii căpșunii, îi vom cultiva și comercializa în continuare, bineînțeles. Mai mult, îmi doresc să achiziționăm un aparat care taie și uscă fructe, pentru a putea comercializa și fructe uscate, mai ales că încep să se caute și în România din ce în ce mai mult. Singura diferență e că acum avem doar 1.5 hectare cultivate cu căpșuni, comparativ cu 2008, când am avut opt hectare.

Ce alte planuri mai aveți pentru afacere?
În prezent ne dezvoltăm mai mult pe partea de zootehnie. Acum se lucrează intens la un complex tehnic ecologic de bovine de carne. Și bineînțeles, avem în continuare cultura mare.

Timp liber și perspective

Ce mai faci în afară de doctorat și implicarea în afacerea familiei?
Încă mai fac voluntariat și proiecte cu studenții. Pe lângă asta citesc, călătoresc cât pot de mult și îmi petrec timp cu prietenul meu.

Se mai implică tinerii în acest domeniu al agriculturii/ zootehniei/ horticulturii?
În România mai puțin, însă în afară da. Motivele sunt multiple, inclusiv forța de muncă ce se găsește relativ greu și prețul mic ce este oferit pe produsele ecologice. În schimb se implică din ce în ce mai mult în zona de pensiuni agroturistice care încep să aibă priză la publicul român, dar și la cel din afară.

De unde se pot informa tinerii despre afaceri în domeniul agriculturii/ zootehniei?
De la fermieri direct. Nu toți vor fi deschiși, dar e important să cauți informația la mai mulți fermieri, din mai multe zone. Inclusiv din afara granițelor – recomand asta, pentru că sunt alte perspective. Important e să nu te oprești din căutat.

Share: