Diete! Oh, asta-i o provocare în adevăratul sens la cuvântului. Mai ales pentru mine, care în toata viața mea am ținut doar una. Vă povestesc despre ea și vă spun ce-am învățat din toată povestea asta, mai cu seamă cum arată alimentația mea de azi.

Prima mea dietă

-Mădă, tu ce prăjitură servești?
-Aah, nu merci. Pentru mine nimic, că-s la regim.
Și Doamne, cât mai iubesc dulciurile! Totuși, așa mă pomeneam răspunzând la 14 ani.

Durerile mele de stomac au început pe la finalul clasei a VII-a, început de a VIII-a. La început, le-am confundat cu durerile menstruale. Și eu și cei din jur. Doar că apăreau sporadnic și nu păreau să aibă niciun sens. Mă trezeau din somn, mă făceau să plâng și nu îmi dădeam seama ce le putea face să înceteze. Era tot ce îmi doream.

După capacitate (un examen ce se dădea la final de a VIII-a și în baza căruia intrai la liceu) a venit prima endoscopie. Diagnostic: polip pe duoden, cu recomandarea unei intervenții chirurgicale la stomac. Ah, da! Era grașit, asta am uitat să spun. Sper că pseudo-medicul respectiv nu mai profesează. Nu de alta, dar am ajuns la Cluj și după o altă endoscopie, mi s-a spus că am găuri în stomac. Sau ulcer. M-au pus imediat sub perfuzii și așa mi-am petrecut ultima săptămână din vacanța de vară și prima zi de școală din liceu. Tot acolo am început prima mea dietă.

Nu mai fusesem niciodată internată și nu avusesem un regim atât de strict. Dar se pare că orice lucru are un început. Pentru mine săptămâna respectivă fusese doar începutul când vine vorba de o dietă în adevăratul sens al cuvântului.

Experiența unei diete de 6 luni

Lunile ce au urmat, mai exact șase la număr, am mâncat doar fiert. Carne slabă fiartă. Orez fiert. Cartofi și alte legume fierte. Ou fiert. Fără sare sau alte condimente. Dintre fructe, erau acceptate bananele și mărul făcut compot. Restul erau în afara discuției – să mai zic că-mi plăceau mult de tot?

Sursă foto: Smart Diet

De zahăr, ce să mai vorbesc? Deloc era cantitatea permisă. Iar la final, stropeam totul cu ceai. Ori eu asociam ceaiul cu spitalele și cu perioadele în care eram bolnavă, deci îți închipui cu cât drag îl consumam. Știu că am avut o dietă sănătoasă în tot acest timp, dar pentru un copil de 14 ani nu era deloc ceea ce își dorea!

Dacă te întrebi care e continuarea poveștii, îți spun pe scurt: dieta meu s-a încheiat după cele șase luni. Durerile de stomac s-au domolit. Ș-am încălecat pe-o șa și … n-am terminat povestea. Durerile mele de stomac au revenit după o vreme. Am înțeles în timp că un regim într-o perioadă finită de timp nu va fi soluționarea. Așa că mi-am integrat treptat, treptat obiceiuri sănătoase în alimentație. Și încă mai fac asta – lupta contină și azi.

Obiceiuri integrate în alimentație

Din capul locului spun că nu-s nutriționist. Nici medic. Sunt doar o persoană care de-a lungul timpului a fost nevoită să aibă grijă la ce mănâncă. Nu de dragul kilogramelor în minus, ci de dragul nopților dormite. Și un meniu sănătos e personaj principal într-o astfel de poveste (dar nu singurul!).

Așadar, împart cu voi câteva obiceiuri pe care le-am integrat în alimentația mea. Iar unele încă încerc să le transform în obișnuință.

  • Am renunțat la băuturile carbogazoase. Nu pot spune că eram fan, dar am devenit foarte bună prietenă cu apa plată.
  • Am renunțat la prăjeli. Și la carne în mare parte. Nu mă declar vegetariană, dar dacă am de ales între legume și carne, cel mai probabil voi alege legumele. Sau pe acestea le mănânc pe toate, înaintea preparatului din carne.
  • Am diversificat gama de legume pe care o consum. Am introdus în alimentație broccoli, zucchini, păstârnac sau fel și fel de leguminoase cu care nu mă înțelegeam în mod deosebit. Plus că m-am reprofilat pe ciuperci și hribi.
  • M-am împăcat cu ceaiul. Pe bune! Nu-l mai asociez cu spitalul, am învățat să-l beau neîndulcit și să mă bucur de el.
  • Am învățat să mănânc supe și să consum lichide.
Sursă foto: Smart Diet

Spuneam că acest capitol al dietelor e o provocare pentru mine. Mai ales că sunt emoțional legată de acel episod despre care am povestit la începutul articolului. Indiferent de motiv, dacă e nevoie să ții o dietă, fă-o în mod susținut, e tot ce pot spune. Și încearcă să integrezi din obiceiurile sănătoase în viața ta de zi cu zi. Dar fă-o în așa fel încât alegerea meselor să fie ceva natural, nu o corvoadă (cum era pentru Mădălina de 14 ani refuzarea prăjiturilor).

Articol scris pentru proba cu numărul 11 din competiția SuperBlog, susținută de Smart Diet.
P.S. Povestea-i pe bune!

Share: