Tort de morcovi fără zahăr – rețetă

Fie că sărbătoriți ceva special sau vreți să faceți o surpriză dulce celor dragi, vin cu o propunere inedită: tort de morcovi. Promit că e extrem de gustos și mai are un secret – e fără zahăr!

Da, știu, nu e tocmai obișnuit să flosim morcovii pentru a prepara ceva dulce. Când am auzit pentru prima dată de acest tip de tort, recunosc că am refuzat ideea cu vehemență. Și nici nu mi-am închipuit că îl voi prepara vreodată. Dar apoi a apărut schimbarea fără zahăr în alimentația mea și am început să văd ce pot prepara. Una dintre opțiunile descoperite în timpul researchului meu a fost: tort de morcovi. Și hey, dacă oricum îmi place să mănânc morcovii cruzi, ce rău pot face unui desert?

Tort de morcovi – ingrediente

Pentru blat ai nevoie de:
– 200g faina
– 300g morcovi dați pe răzătoare
– 100g miere sau 100ml sirop de agave – eu miere am folosit si am pus 2 linguri mari
– 2 ouă
– 1 iaurt grecesc/ piure dintr-o jumătate de măr și o felie de ananas (100g)
– 80g nuca (sau alte fructe oleaginoase nesărate)
– scortisoara (eu am razuit – cam un varf de lingurita a fost in total)
– vanilie burbon sau pastaie de vanilie (jumatate)
– un praf de sare
– un praf de ghimbir maruntit
– un praf de nucșoară și/sau cuișoare

Pt cremă ai nevoie de:
– 250g branza (eu am folosit mascarpone)
– 50g/ml miere/sirop de agave (eu am pus o lingură de miere)
– jumatate de vanilie

Tort de morcovi – preparare

De preparat e foarte simplu. Pentru blat, se amestecă toate ingredientele (fară a avea o anumita ordine) – aici recunosc că am facut spumă din albusuri si apoi am tot adaugat restul ingredientelor pe rand. Optional se pot adauga si stafide sau cocos în blat. Iar daca iese prea tare compozotia, mai poti adauga chiar puțin lapte.

Apoi se pune compoziția in două tavi rotunde se pun la cuptor 35-40 minute (era încălzit la 180C). Iar pentru cremă, se mixează toate ingredientele și voilla!

Pune un strat de cremă între cele două blaturi și păstrează puțină cremă/nuci pentru ornat. Lasă tortul la rece câteva ore înainte de a fi servit.

Ai încercat sau preparat până acum tort de morcovi? Era cu sau fără zahăr?

Dacă vrei să vezi ce-am mai gătit, poți descoperi și alte rețete aici.

Share: