Sărățele rapide – rețeta copilăriei

Tot mai mulți lucrăm de acasă în această perioadă. Și parcă merge uneori o gustare între mese. Dar ce să mai și mâncăm? Cel puțin această întrebare stă tot mai des pe buzele noastre și ne trezim că pierdem timp prețios căutând răspunsuri sofisticate când răspunsul e simplu și-l găsim în caietul de rețete al mamei sau al bunicii. Sărățele de casă, așa cum mâncam și în copilărie. Am redescoperit rețeta și când am văzut cât de ușor se prepară, nu ne-am mai dezlipit de această gustare.

Hai să vedem de ce ingrediente e nevoie pentru ele și cum le preparăm. De mâncat nu-mi fac probleme, sunt sigură că se vor termina înainte să ne dăm seama! 🙂 Noi așa am pățit. 🙂

Ingrediente sărățele de casă

De obicei cam avem prin casă ingredientele necesare, asta-mi place cel mai mult la această rețetă de sărățele.

  • 400g făină
  • 100g untură
  • 100g unt
  • jumătate de linguriță de sare
  • un praf de zahăr (e opțional)
  • jumătate plic de praf de copt
  • 100g iaurt

Pentru decorul sărățelelor avem nevoie de:

  • un ou
  • cașcaval, susan, chimen (acestea sunt opționale, după preferințe)

Mod de preparare

Cum se prepară sărățelele copilăriei? Simplu! Pregătim ingredientele în cantitățile necesare și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei (în special untul și untura).

Apoi, tot ce este praf (făină, praf de copt, sare și zahărul opțional) se amestecă cu untul și untura într-un castron. Amestecați cu mâna până la obținerea unei texturi uniforme, ca nisipul.

Apoi adăugăm treptat iaurt, cât ia compoziția. Nu punem tot iaurtul o dată, ci îl punem treptat, cu o lingură. Amestecăm până la obținerea unui aluat consistent. (Cantitatea de iaurt absorbită depinde mult de tipul făinii, de aceea nu am scris un gramaj fix pe care să-l folosim).

Lăsăm aluatul la temperatura camerei pentru 20-30 min. În acest timp pregătesc 2 tăvi pe care pun hârtie de copt. Apoi împart aluatul în două părți și îl întind – grosimea dorită e de aproximativ jumătate de centimetru. Tai sărățelele în forma dorită (dreptunghiuri le-am făcut de fiecare dată pentru că e mai rapid), le ung cu oul bătut și presar peste ingrediente după preferințe. Sărățelele stau în cuptorul încins la 180C 18 minute (sau până se rumenesc și au vatră).

sărățele de casă rețetă

Poftă de ceva sărat

La final ies două tăvi cu sărățele care-s cam așa: cu cașcaval, cu susan, cu cașcaval și chimen și cu susan și chimen. Tot ce înseamnă plus chimen îmi place mie 🙂 Nu e și cazul lui Johnny, așa că facem sărățele pentru toate gusturile.

În timpul în care am scris articolul sigur aș fi făcut cel puțin o tavă de sărățele. E tare simplu să avem lângă noi o gustare sărată, cu iz de copilărie. Aștept să-mi spui dacă ai încercat și tu.

Sarățele de casă ❤️

Publicată de Madalina Marincas – Pintea pe Vineri, 17 aprilie 2020
Share: