Cum e în afara granițelor pe timp de pandemie?
Concediul din vară l-am planificat puțin după instaurarea stării de urgență. Știam că la un moment dat, după sesiunea de vară, corpul și mintea va avea nevoie să iasă din rutină și de sub presiune. Așa că am planificat un concediu de două săptămâni la finalul lunii iulie. Ca niciodată, nu aveam planuri. Și totuși, am ajuns să plecăm în afara granițelor. Cum a fost vacanța noastră pe timp de pandemie și ce am învățat această perioadă, împreună cu răspunsuri la întrebările puse de voi pe pagina Lifestyle de poveste, regăsiți în detaliu în acest articol.
Ce găsești în articol?
Cum am ajuns să plecăm în afara granițelor?
Era vineri înainte de concediu și când colegii de birou ne întrebau ce planuri avem, le răspundeam că nu știm și că probabil vom merge undeva în România, cu cortul. Acesta era planul inițial pentru cele două săptămâni ce se arătau la orizont. Însă perspectiva în România în privința numărului de cazuri de COVID-19 nu era promițătoare. Așa că după cină am început să explorăm și alte posibilități. Dar dacă am pleca în afara granițelor? era întrebarea ce apăruse brusc la orizont.
Așa că ne-am pus să ne uităm ce țări din Europa au un număr mic de îmbolnăviri pe zi și ce restricții sunt pentru cetățenii români. Făcând socotelile, la momentul respectiv Italia era cea mai bună alegere. Așa că am căutat bilete de avion, iar vineri noaptea am luat un zborurile (plecarea era duminică) și cazarea pentru prima noapte. Atât am avut, plus riscul (mai mic ce-i drept peste weekend) că s-ar putea schimba legislația în Italia și să nu mai accepte turiști Români. (Ceea ce s-a și întâmplat la 5 zile după ce am ajuns acolo).

Cum e să călătorești pe timp de pandemie?
Una din întrebările primite des a fost dacă am avut curaj. Adevăru-i că punând în balanță argumentele, toată călătoria s-a redus la o decizie firească și mai puțin la un act de curaj. Am luat în calcul numărul de cazuri active raportate în ultima săptămână în România și în țara destinație (Italia în acest caz), totul raportat la număr de locuitori. Și am luat o decizie înțeleaptă, pentru că am avut parte de un concediu în care ne-am simțit în siguranță.
Cum arată aeroporturile acum?
Vă spuneam că am călătorit cu avionul. Încă de cum am intrat în aeroport, am dat de termo scannere care monitorizau temperatura persoanelor ce intrau în terminal. Merită menționat că doar persoanele care călătoreau aveau voie să intre în terminal. Aparținătorii rămâneau afară.
În terminalul de plecare, în avion și în terminalul de sosire, purtarea măștii e obligatorie. Nici aeroportul și nici avioanele nu funcționează la capacitate maximă, așa că este loc suficient pentru distanțare socială. Peste tot în aeroport este marcat locul unde se poate sta, respectând distanța (control de securitate, control pașapoarte, sală de așteptare, spațiu de îmbarcare). În autobuzele ce duc pasagerii spre avion se urcă puțini, așa că sunt mai multe transporturi.
Se respectă regulile în afara granițelor?
Da! Bineînțeles, ca-n orice zonă, sunt și excepții, însă puține. În spațiile închise toată lumea poartă mască, inclusiv în unele zone din exterior. Găsești gel dezinfectant la intrarea în fiecare loc frecventat de mai multe persoane: restaurant, hotel, magazin, supermarket si uneori mănușile de unică folosință sunt obligatorii (sunt puse la dispoziție de fiecare unitate în parte). Inclusiv pe plajele publice era indicat locul în care puteai să te așezi.
În unele locații din Cinque Terre am văzut câteva terase ce aveau mesele destul de îngrămădite. Însă le-am evitat, iar alte situații similare n-am întâlnit. Așa că da, aș sumariza că în Italia se respectă regulile.
Cum reacționează localnicii la turiști?
Localnicii sunt ospitalieri și bucuroși să deschidă porțile turiștilor, chiar și a celor din afara granițelor. Sunt conștienți de virus, așa că respectă normele de siguranță cum știu ei mai bine, înțelegând că se protejează atât pe ei, cât și turiștii.
Cum e Italia în această perioadă?
Am văzut Italia în toate anotimpurile, era mereu aglomerată. Nu și acum. Se simte că nu s-au reluat zborurile intercontinentale. Lipsesc grupurile de asiatici și americanii, ce reprezentau o mare parte a turiștilor din Italia. În plus, încă există o oarecare reticență când vine vorba de călătorit chiar și în Europa. Ca să nu mai vorbim de restricțiile impuse de anumite țări pentru turiștii ce vin din anumite zone ce au un număr mare de infectări cu virusul.

Ce am învățat din această călătorie în afara granițelor?
La capitolul învățăminte ar fi multe de spus. Las mai jos un sumar al acestora, sperând să vă fie de folos.
- Călătoritul merge acum mână în mână cu incertitudinea și flexibilitatea. Adică facem planuri pe termen foarte scurt (luăm bilete de avion last minute, cazări pe 2-3 zile în avans).
- Regulile nu sunt doar pentru ceilalți, sunt și pentru noi. Așa că dacă vrem să fim bine primiți, e nevoie să ne conformăm regulilor locului în care ajungem (indiferent de credințele pe care le avem legate de virus, nu e locul să încep o epopee despre asta)
- Călătoriile sunt diferite, însă ține de noi să ne relaxăm și să învățăm să trăim cu această nouă realitate. În fond, tot ce avem e acum!
Unde visezi să pleci în următoarea ta vacanță?
P.S. Dacă ai și alte întrebări la care nu am răspuns, le aștept cu drag în secțiunea de comentarii.
Leave a Comment