Povestea cu călătoritul e ca un drog; încerci, vezi că-ți place și apoi ai mai tot vrea iar și iar și iar. M-am plimbat puțin până acum, recunosc, însă mi se pare puțin comparativ cu toate locurile pe care vreau să le văd. Dar vorba aceea the best is yet to come – ce-i mai bun de acum urmează, așa că hai să vă spun și vouă ce am învățat până acum din călătoriile în care am fost și cum poți călători și tu cum bani puțin.

În primul rând, cel mai costisitor lucru din toate povestea asta cu călătoritul îl reprezintă timpul – dacă ai timp, crede-mă că poți călători în sute de locui pe bani puțini.

So you just submitted your study applications, and you have already hit the bars to party it out, but now what?

Ai vizitat România?

Da, visăm cu toții la destinații exotice, dar România ai văzut-o? Dacă îți place să călătorești cu rucsacul și nu te sperie nopțile petrecute în cort, atunci îți recomand să iei la pas țara noastră – e foarte faină! Și încă un pont, poți folosi ca transport mașinile partajate sau chiar .. stopul (neoficial încă se practică, iar distanțele aparent mari pot fi sparte în curse mai mici – am și aici câteva povești de genul Bran – Cluj sau Râmnicu Vâlcea – Cluj).

Vacanțe DIY (do it yourself)

Este convenabil când altcineva se ocupă de toate detaliile unei vacanțe, însă dacă vrei să mai reduci din costuri, fă-ți singur vacanța. Programează-ți zborurile, cazarea și activitățile din timpul vacanței (inclusiv vizitele la muzee – vei fi scutit de ore pierdute stând la cozi și probabil vei avea și o reducere).

Site-uri care te ajută cu idei și ponturi de călătorit puțin

Urmăresc frecvent câteva site-uri care mă ajută cu idei de vacanță ieftine: skyscanner.com, trvelator.roaventurescu.ro și Colecționarul de orașe. Când vine vorba de opțiuni de cazare, posibilitățile sunt fie de a sta la cineva gratuit (couchsurfing.com) fie de a închiria o cameră/apartament în funcție de buget (airbnb.com).

 

Zboruri low cost

Sunt o mulțime de companii aeriene low cost, care oferă zboruri începând de la 5e dus întors. O parte din ele operează și în România, așa că scanează în mod regulat ofertele lor și prețurile zborurilor.

Călătorii cu trenul

Trenul poate fi o opțiune relativ ieftină pentru a vizita Europa, în cazul în care ai la dispoziție mai mult pe care să-l petreci călătorind. Există bilete de la 50e + care îți permit să călătorești timp de câteva zile cu trenul în mai multe țări. Personal am folosit Balkan Flexipass pentru a ajunge în Serbia, Muntenegru și Grecia – toate cele 3 experiențe au fost foarte faine, așa că le recomand cu drag!

Povești și tips despre cum poți călători ieftin ar mai fi; spune-mi dacă acestea te-au ajutat și dacă ți-ar plăcea să afli și altele.

Share: