Conceptul de soft skills a luat avânt în ultimii ani. Angajatorii caută persoane cu un anumit set de soft skills. Companiile investesc în sesiuni de training conexe activității lor de bază. Se fac statistici despre ce se caută pe piață și care e trendul în anul curent. Cu alte cuvinte, suntem înconjurați de acest concept, prin urmare este esențial să îl înțelegem și știm cum să ne folosim de acesta.

Soft skills – ce înseamnă?

Să începem cu începutul. Pentru a putea maximiza orice concept, este nevoie să îl înțelegem. Intrat în vocabularul limbii române ca un neologism ce provie din engleză, soft skills se referă la o suită de aptitudini. Acestea descriu modul în care interacționăm cu alte persoane, precum și modul în care ne abordăm activitățile de la locul de muncă și din viață. Cu alte cuvinte, aceste aptitudini sunt cele despre care puțini îți spun că ai nevoie, nu se predau aproape deloc în mod formal și pe care totuși trebuie să le folosim în fiecare activitate profesională sau personală.

Soft skills – de ce sunt importante?

Adevărul este că trăim într-o lume paradoxală:

  • Avem nenumărate mijloace de comunicare la îndemână și totuși ne este dificil sau chiar nu știm să comunicăm.
  • Suntem bombardați cu informație și/sau nu știm unde găsim informațiile relevante, prin urmare ne este mai tot timpul dificil să luăm decizii.
  • Înconjurați fiind de oameni (suntem aproape 7,5 miliarde de persoane pe glob), e dificil să lucrăm în echipe (mai ales în cele multiculturale).

Exemplele pot continua, dar ideea e simplă: toată lumea apreciază aceste soft skills, indiferent că ne referim la angajatori, la colegi de muncă sau la prieteni.  În plus, din ce în ce mai puțini angajatori te întreabă câte diplome ai în portofoliu; în schimb vor dori să știe ce experiențe ai avut, cum ai reacționat în anumite situații sau cum ai soluționat diverse probleme.

Soft skills – ce se urmărește în prezent?

Numeroase instituții sau organizații private (naționale și mai ales internaționale) realizează studii și statistici despre cele mai importante aptitudini.  Datorită schimbării. inoării și evoluției din toate domeniile, e nevoie să ne adaptăm setul de abilități pentru a rămâne relevanți și a fi de succes. Iar pentru asta, avem nevoie de soft skills. În prezent, top 6 cele mai căutate și apreciate aptitudini sunt:

  • Comunicarea
  • Gândirea creativă
  • Munca în echipă și adaptabilitate
  • Rezolvarea problemelor
  • Leadership
  • Vulnerabilitate & empatie

Tu ce părere ai despre aceste aptitudini? Ți-ar plăcea să participi la un training prin intermediul căria să dezvolți una sau mai multe soft skills?

Share: