Sergiu Mărcuș – despre bucuria de a trăi prin ochii unui project manager

Momentul de inspirație de azi vine de la cu Sergiu Mărcuș, un tânăr din Cluj care ne demonstrează că prin planificare, consecvență și dorința de a reuși, poți să faci o mulțime de activități, să-ți găsești un job pe care să-l iubești și să te bucuri de viață în tot acest timp. În plus, aflăm de la el informații despre rolul de manager de proiect și cum și-a dat seama că aceasta este cariera pe care vrea să o urmeze. Haideți să-i aflăm povestea!

Sergiu, fă-ne o scurtă introducere despre tine.

Bună , numele meu este Sergiu Mărcuș, sunt un tânăr ambițios din Zalău, stabilit în Cluj de aproximativ 6 ani. Am 25 de ani, iar până acum am reușit să am experimentez 10 locuri de muncă, să finalizez Facultatea de Științe Economice, specializarea Informatică Economică și un masterat la Facultatea de Matematică și Informatica, specializarea Inginerie Soft, din Cluj-Napoca. Fiind pasionat de antreprenoriat, sunt co-fondator în două SRL-uri, dar m-am implicat și în activități de voluntariat, considerând că e bine să și oferi societății din care faci parte nu doar să aștepți să ți se ofere. În plus, lucrez full time ca și project manager.

Iar din punct de vedere personal, sunt un om care este în căutare de experiențe noi în permanență, pasionat de călătorii, sport și nutriție sănătoasă. Iar când timpul nu ne permite să ieșim din casă îmi place să petrec timp cu soția mea și prietenii noștri jucând board games.

Cum reușești să-ți împarți timpul între activitățile pe care le desfășori?

Am învățat asta în timp, iar cel mai important lucru pe care l-am învățat este să prioritizez,  renunțând la tot ce îmi irosește timpul și fiind concentrat foarte mult pe ceea ce îmi doresc. Un alt truc al meu a fost să renunț la rețelele de socializare, adică nu le am instalate pe telefon, folosesc doar Facebook Messenger și WhatsApp, iar telefonul îl folosesc doar pentru apeluri și mesaje.

Dar cred că cel mai important lucru este să îți fie foarte bine definit ceea ce îți dorești și să îți îndrepți toate activitățile în direcția respectivă, fără excepție.

Care e cel mai frumos moment al zilei pentru tine?

Fără doar și poate momentul meu preferat este dimineața. Am așa de multă energie încât aș putea să mut munții din loc, dar este și momentul meu de calm și liniște interioară. Mă trezesc în fiecare dimineața la 6:00 și îmi dedic tot acel timp mie. Nici o zi nu începe fără să citesc sau să fac sport.

Povestea activității profesionale – Project Manager

Ce face un Project manager?

Un Project manager este cel care are grijă ca o idee să se transforme într-un serviciu sau produs. Noi urmărim fiecare etapă și organizăm oameni, bugete și unelte în așa fel încât într-un timp foarte bine stabilit să putem să livrăm produsul final clientului. Printre atribuțiile standard aș putea enumera: planificare, leadership, delegare de sarcini, time managment, conflict managment, și altele, care pot să apară sau nu în funcție de proiect.

Cea mai importantă parte în activitatea mea este aceea de a rămâne conectat cu toată echipa, totodată să poți să te adaptezi schimbărilor și să găsești foarte rapid soluții.

Cum arată parcursul tău ca Project manager până acum?

Totul a început ca o joacă, îmbrățișând titulatura asta într-un proiect de voluntariat, unde ne doream să ajutăm comunitatea clujeană să învețe lucruri foarte practice într-un mediu foarte relaxant, la workshop-uri de câteva ore și să facem un bine comunității, pentru că fiecare eveniment în parte avea în spate un scop caritabil. Fericirea pe care o simțeam la fiecare final de eveniment mi-a arătat că acesta este drumul meu.

După am aplicat pentru un internship de project manager în compania în care activez și în prezent și așa am ajuns aici 3 ani mai târziu, timp în care am învățat fiecare părticică a acestei meserii. Mai am multe lucruri de învățat și multe experiențe de trăit, dar cel puțin acum știu că asta vreau să fac toată viața.

Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți? Cum reușești să le depășești?

Cred că cea mai mare provocare, si deja este un clișeu dar munca cu oamenii aduce cea mai mare provocare. Suntem în secolul vitezei și ne-am adaptat foarte bine la asta, dar de cele mai multe ori vrem foarte multe lucruri în același timp si dacă se poate să fi rezolvat problema respectivă încă de ieri. Eu ca lider, trebuie să am grijă că toate problemele echipei sunt ascultate și rezolvare în cel mai scurt timp, și asta chiar dacă sunt probleme reale care afectează mersul proiectului sau sunt probleme apărute pe fondul unei zile proaste sau a unor probleme conflictuale la nivel de echipă.

În momentul în care intervin lucruri de acest gen încep să cântăresc dacă problema apărută este urgentă sau importantă, fac o delimitare foarte clară din punctul acesta de vedere, asta mă ajută să știu ce e mai important să fac în perioada care urmează. Iar dacă simt că sunt lucruri asupra cărora nu sunt foarte stăpân cer ajutor colegilor cu mai multă experiență.

Care-s cele mai importante aptitudini de care are nevoie un Project manager?  Cum le poate dobândi cineva?  

Eu cred că cel mai important pentru un Project manager este să știe să asculte și să înțeleagă lucrurile în profunzime, adică mult mai mult decât lăsăm noi oamenii să se vadă. Pe lângă aceste lucruri trebuie sa fie foarte ferm în decizii, discuții și mai ales în situații în care lucrurile nu mai merg tocmai conform planului. Așa mai adăuga faptul că este foarte important să știe să pună întrebările potrivite, să pună accentul pe eficiență față de viteză și să își respecte foarte mult echipa cu care lucrează.

Pot spune că experiența voluntariatului m-a format pe mine și m-a educat, asta într-o variantă non-formală și am învățat foarte multe lucruri prin experiențe și situațiile pe care le traversam. Cu timpul am înțeles cât de multe lucruri poți învăța din cărți, dar și participând la cursuri/conferințe/workshop-uri pe domeniul de interes.

Care-i cel mai fain moment al zilei, privit prin prisma acestei profesii?

Cea mai bună parte în activitatea mea în general e atunci când ai întâlniri cu echipa, lucrurile merg conform planului, iar toți suntem cu zâmbetul pe buze, concret, atunci când le citesc celorlalți mulțumirea pe fețe.

Dincolo de Project management

Ce alte activități mai desfășori?

Lăsând de tot viața profesională la o parte, am o viață socială destul de activă, îmi face mare plăcere să petrece timp cu prietenii, soția, frații, părinții, socrii, nașii, bunicii, etc. De asemenea particip la tot felul de conferințe interesante unde din vorba în vorbă îmi fac mereu câte un prieten. În plus, sportul este o altă mare pasiune a mea, aproape zilnic sunt în sala de sport și mă antrenez, iar cât vremea de afară este prielnică, mă bucur atât de sporturile de iarnă cât și de cele de vară.

sergiu Mărcuș

Ce-ți place să citești? Care-i cea mai faină carte pe care ai citit-o și de ce?

Îmi place să citesc cam orice, am văzut cât de important este să ai informații, așa că orice prind la mână o să citesc, dar dacă ar fi să aleg ce îmi place cel mai mult să citesc este îndreptat spre partea de dezvoltare personală, business si finanțe. Recunosc că mă prinde puțin mai greu partea de beletristică, probabil că nu sunt tocmai omul poveștilor, dar îmi propun să încep să citesc o carte de acest tip în schimbul unui film.

Care crezi că-i cea mai mare provocare cu care se confruntă azi tinerii care vor să se angajeze într-o multinațională? Ce recomandare le-ai face?

Din punctul meu de vedere, tineri se confruntă cu o problemă ce nu ține neapărat de compania la care își doresc să aplice, și anume încrederea în sine. Probabil că nu este o problemă doar a lor, sunt și adulți care se confruntă cu asta. Și atunci ce le recomand este să lucreze la asta, să se dezvolte și să devină cea mai bună versiune a lor, iar mai apoi job-ul în sine sau compania nu o să le mai creeze probleme. Eu ce am făcut ca să evoluez și ca să obțin job-ul pe care mi-l doream a fost să încep să învăț despre cum să mă vând cel mai bine în fața unul angajator și am participat la foarte multe interviuri chiar și numai pentru experiență.

Iar despre munca într-o multinațională aici este puțin mai delicat subiectul, cred că depinde de la persoană la persoană, dar mie îmi place cel mai mult faptul că suntem foarte mulți colegi, dar asta aduce și un dezavantaj faptul că nu se creează relații foarte solide între ei.

Ce gânduri ai pentru cei ce ne-au citit?

Ceea ce aș vrea să vă spun și să vă îndemn să faceți este să găsiți activitatea sau meseria care vă place, care vă face să simțiți împliniți și fericiți. Poate că o să dureze la unii mai mult la alții mai puțin să o găsească, dar satisfacția este foarte mare în momentul în care reușești. Iar după ce ai găsit-o investește cât mai mult timp în direcția respectivă, asta bineînțeles fără să îți neglijezi familia și prietenii.

Găsește activitățile care te fac fericit și nu lăsa o zi să treacă fără să faci acel ceva, orice ar fi și nu în ultimul rând învață să crezi în tine și apoi o să vezi că toate obstacolele dispar.

Iar în încheiere aș vrea să vă răspund la întrebarea: „Cum se pot realiza cât mai multe lucruri în viață?” Pe rând!

Share: