Stil de viață sănătos – interviu cu Gyongyi Lenart

Azi povestim despre un stil de viață sănătos cu o campioană în bodybuilding – pe scurt, cineva care știe ce spune când vorbește despre mâncare (cu atât mai mult cu cât este și tehnician nutriționist). Ai să spui că tocmai acum ne-am găsit să deschidem acest subiect, dar cred că-i momentul propice să luăm în considerare câteva sfaturi despre cum să facem față sărbătorilor și meselor îmbelșugate. În plus, la final avem o rețetă rapidă și cu calorii puține propuse de Gyongyi. Deci, ce mai așteptăm? Hai să-i descoperim povestea!

Spune-ne cine ești și cu ce te ocupi?
Numele meu este Lenart Gyongyi și sunt din Cluj-Napoca. Practic fitness de performanță, sunt antrenor personal și tehnician nutriționist. Anul acesta am luat locul 3 la Campionatele Naționale de Culturism și Fitness (FRCF) și locul 4 la Campionatele Europene a federației INBA (International Natural Bodybuilding Association).

Tot ce putem spune până în acest punct e jos pălăria, ne faci mândri!
Cum te-ar descrie prietenii tăi? Dar clienții tai?

Cercul meu de prieteni este unul destul de restrâns. Cei ce mă cunosc personal pot spune despre mine că sunt o persoană carismatică, cu simțul umorului bine dezvoltat și loială.
În ceea ce privește clienții, relațiile cu aceștia diferă de la om la om. Ca principiu de bază voi pune mereu pe primul plan o relație profesionala față de fiecare. În plus, contează mult și latura emoționala a fiecărei persoane și aici mă refer la a identifica ce anume îl motivează pe fiecare. Așa că, stilul meu poate fi descris de către clienți ca fiind unul profesionist, considerându-mi în același timp amica lor.

De unde a apărut pasiunea pentru un stil de viață sănătos?
De cand eram mica mi-a plăcut sportul. Am început cu Taekwondo și am continuat cu fotbal, tenis de masă și volei, în cele din urmă ajungând la fitness. Am început să practic fitnessul pentru a mă deconecta de stresul de la locul de muncă (la sala eram doar eu cu mine).
Ulterior, am fost diagnosticata cu hernie de disc în zona lombară și mi s-a recomandat întărirea musculaturii spatelui și a zonei abdominale. Treptat, acest sport a început să devină o pasiune, iar eu am fost tot mai interesată despre cum funcționează corpul uman.
Așa că m-am înscris la școala de fitness ”Fitness Scandinavia” unde am urmat cursuri de personal trainer level 1, level 2, SFT (Surface Free Training) și în cele din urmă am absolvit și cursul de tehnician nutriționist. În tot acest timp am realizat cât de important este să avem un stil de viață sănătos.

De ce ai început să te concentrezi pe bodybuilding? De când faci asta și de ce resurse e nevoie pentru a practica acest sport?
Mereu am fost o fire competitivă și am vrut să mă autodepășesc. Pe de alta parte, am ales sa concurez în bodybuilding pentru a înțelege și mai bine importanța alimentației în obținerea rezultatelor dorite.
Ceea ce trebuie să înțeleagă mulți practicanți al acestui sport este că un plan de antrenament și un antrenor personal bun nu sunt suficiente dacă nu sunt coroborate cu un plan alimentar pe măsura. Un alt lucru pe care l-am înțeles este că rezultatele nu apar atât de simplu cum s-ar crede.
Pentru rezultate care durează și pentru îmbunătățirea condiției fizice este nevoie de timp și de perseverență. Personal nu agreez și nu susțin ”programele minune” care slăbesc clientul într-o lună zeci de kilograme.

Pentru a practica bodybuilding de performanță, cea mai importantă resursa este timpul. Ai nevoie de timp pentru antrenament, timp pentru odihnă, timp pentru prepararea și calcularea hranei, timp pentru pozare (de scenă). Toate acestea se desfășoară pe parcursul a 6-12 luni premergător competiției și niciuna nu poate fi neglijată.

gyingyi

S-a schimbat în vreun fel viața ta profesionala odată cu participarea la concursuri?
Odată cu participarea la concursuri, menținerea aceluiași nivel ridicat din punct de vedere profesional față de clienți a fost puțin mai dificilă, dar am reușit să găsesc un echilibru între viața competițională și cea profesională.
Unul dintre motivele din spatele reușitei poate fi si faptul că îmi place mult ceea ce fac și vorba aia: Fă ceea ce-ți place și nu vei munci o zi în viața ta.

Stil de viață sănătos în perioada sărbătorilor – sfaturile lui Gyongyi

Cum explicăm nutriția în termini simpli?
Din punct de vedere științific, nutriția este totalitatea proceselor fiziologice prin care un organism viu își procura substanțele necesare creșterii, dezvoltării, obținerii energiei pentru dezvoltarea proceselor vitale și refacerii țesuturilor. Într-un cuvânt nutriție = hrănire. Mai mult, putem înțelege prin nutriție un stil de hrănire echilibrat.

Putem să avem un  stil alimentar sănătos cu bani puțini?
Dacă facem o comparație între cei care mănâncă zilnic în oraș sau cei care își comandă mâncare și cei care își prepară mâncarea acasă, putem spune că este posibil un stil de viață sănătos cu bani mai puțini. Spun asta deoarece categoria a doua de oameni, adică cei care își gătesc mâncarea acasă, mănâncă și mai ieftin și mai sănătos, deoarece pot să aleagă singuri, pe lângă ingredientele folosite, și metodele de preparare. De fapt, pentru un stil alimentar sănătos avem nevoie de mai mult timp, nu de mai mulți bani.

Cum facem față Crăciunului și tuturor preparatelor tradiționale?
După cum știm cu toții, sărbătorile sunt câteva zile pe an. Un om care mănâncă echilibrat tot anul nu va avea probleme cu greutatea, dacă doar de sărbători mănâncă ce-i poftește inima, atâta timp cat nu face excese. Mai există o categorie de oameni care mănâncă haotic tot timpul anului și își fac probleme că s-ar putea îngrășa de sărbători. Părerea mea este că dacă nu suntem sportivi de performanță, putem mânca liniștiți mâncare tradițională, atâta timp cât o facem cu bun simț.
Pe scurt, dacă ai avut un stil de viață sănătos tot anul și îți petreci Crăciunul în familie, nu vei păți nimic dacă te bucuri de produsele tradiționale.

Un îndemn pentru un stil de viață sănătos pentru sărbători.
Așa cum am spus mai sus, îndemnul meu este să va bucurați de Crăciun alături de cei dragi, să mâncați preparatele preferate făcute de mama sau de bunica, fie ele și prăjituri, carnați sau sarmale, cu condiția să nu exagerați. Bineînțeles, după trecerea Crăciunului să reveniți la obiceiurile alimentare sănătoase și în sala de sport.

Unde poți fi găsită pentru mai multe detalii sau pentru un program de nutriție și sport?
Mă puteți găsi pe paginile mele de Facebook și Instagram @gyongyifit sau la adresa de email gyongyifit@gmail.com.
Vă aștept la mișcare!

În loc de încheiere, Gyongyi ne-a lăsat o rețetă delicioasă de turtă dulce sănptoasă și cu calorii extrem de puține. Așa că dacă încă nu ai pregătit nimic pentru masa de Crăciun, nu intra în panică! Într-o oră toată lumea va fi fericită!

Prăjitura Turtă Dulce – porpunerea lui Gyongyi

turta dulce Gyongyi

Timp de preparare: 15 min
Timp de coacere: 25 min
Timp de odihna: 20 min
Timp total: 60 min

Ingrediente:
4 oua
100 ml lapte
2 linguri unt topit (sau ulei de cocos)
3 linguri green sugar
1 lingură scorțișoară
1 lingură cacao pudră bio neîndulcită
1 lingură ghimbir praf
1/2 lingură cuișoare
180 gr faină de ovăz (sau de speltă)
1/2 linguriță praf de copt

Preparare
Încălzim cuptorul la 180 grade.
Într-un bol mediu se amestecă ouăle, laptele, untul topit, green sugar, scorțișoară, cuișoare, cacao, ghimbir și un praf de sare.
Se adaugă faina și praful de copt.
Se toarnă aluatul în formă și se coace timp de 25 min.

Pentru decor se bate un albuș cu green sugar pudră și se decorează după preferință.

Nu uitați să o împărțiți și cu cei dragi!
Vă doresc poftă bună și Sărbători fericite!

P.S. Dacă v-a plăcut interviul, să știți că la acest link găsiți mai multe povești similare ce abia așteaptă să fie descoperite!

Share: