Bucuria vieții presărată cu călătorii – interviu Eliza & Dani
Cumva, ne e dat în viață să ne întâlnim cu fel și fel de oameni. Și cu cât călătorim mai mult, cu atât ajungem să cunoaștem mai multe povești și implicit mai multe persoane. Și printre aceștia, sunt câțiva care ți se înrădăcinează bine în suflet și în amintiri, chiar dacă nu sunt zi de zi alături de tine – fizic. Azi vreau să descoperim împreună povestea Elizei și a lui Dani, o adevărată sursă de energie ca oameni și de inspirație când vine vorba de călătorii.
Cu Eliza am fost colege de facultate și pot spune că e aceea prietenă pe care o găsești și cu care împarți nopți albe de învățat prin sălile de lectură, frustrări când vine vorba de proiecte și momente epice adunate la petreceri studențești. Genul acela de om care-i pe aceeași frecvență cu tine. We had each other’s back și chiar dacă ne vedem mai rar acum pentru că locuim în țări diferite, reluăm poveștile ca și cum ne-am fi văzut ultima dată ieri la prânz.
Dar hai mai bine să descoperim povestea lor și să-i lăsăm să ne inspire cu pofta de viață și cu veselia pe care o au!
Ce găsești în articol?
Să-i cunoaștem pe Eliza și Dani
Spuneți-ne câteva informații despre voi?
Salut! Noi suntem Eliza și Dani, doi maramureșeni plecați la Cluj pentru o viață mai bună și ajunși între timp în Veneto, Italia. Muncim în domeniul IT si suntem mereu în căutare de noi aventuri, iar de fiecare dată când ni se arată oportunitatea de a vizita un loc nou sau de a face lucruri noi, ne facem bagajul, îl luăm pe Yogi, cățelușul nostru, si duși suntem! 🙂
Ce pasiuni aveți și ce activități desfășurați în timpul liber?
Cea mai mare pasiune a noastră este călătoritul – din acest motiv încercăm să ne umplem weekendurile cu city-breaks. Însă de curând (mulțumim COVID-19!), am descoperit și hikingul și din fericire Patrimoniul Unesco Munții Dolomiti sunt la o aruncătură de băț de casa noastră, deci avem o listă lunga de aventuri pregătite pentru următoarele luni.
În restul timpului liber ne place să gătim – Dani devine expert în bucătăria japoneză, iar eu nici nu aș putea fi mai bucuroasă. În plus, încercăm noi handcrafts precum crearea săpunului acasă și pictura, și facem mișcare ori de câte ori avem ocazie: ciclism, alergat sau înot.
Cum arată săptămâna voastră?
De luni pana vineri destul de plictisitor – work, work, work, plimbări lungi in care planificam activitățile din weekend și din când în când câte o rețetă mai îndrăzneață seara.
Cât despre weekenduri, acestea sunt de doua feluri pentru noi. Fie ne trezim cu noaptea-n cap, urcăm în mașină/tren/avion și mergem într-o destinație nouă. Sau mai este varianta în care decidem sa avem un weekend tipic italian, în care mergem într-o piazzetta, savurăm un cappuccino (și de ce nu – un Aperol Spritz) și apoi facem o plimbare lungă pe malul mării.
Wanderlusting through the world
Una din marile voastre pasiuni este călătoritul – de ce? Cum și când ați început să călătoriți?
(Eliza): Credem că pasinunea noastră pentru călătorit s-a declanșat în prima călătorie împreuna, pe care am făcut-o cu aproximativ 10 ani în urmă. Am decis să le facem o vizită părinților mei în Italia. În acea vară am vizitat atât Italia, cat și Croația, folosind toate mijloacele de transport: avion, tren, vapor, mașină. De atunci am avut o dorință continuă de a vizita cât mai multe destinații și de a învăța lucruri noi de la cat mai multe culturi ale lumii.
Care-i cel mai frumos loc pe care l-ați vizitat și de ce?
Destinația noastră preferata e Italia, cu siguranță. Are tot ce îți poți dori, de la o mare superbă până la cei mai frumoși munți, toate încununate de o istorie atât de bogată. Si să nu uitam de mâncarea delicioasă! De aceea cand ni s-a ivit ocazia să ne mutăm aici, nici nu am stat pe gânduri.
Care-i cea mai mare provocare cu care v-ați întâlnit în timpul unei călătorii?
Am întâlnit multe provocări în călătoriile noastre. Dar cu siguranță una pe care nu o vom uita toată viața s-a întâmplat in Tailanda. Long story short: am ratat toate legăturile de transport înapoi spre cazare și am fost nevoiți să ne încredem în cineva de pe stradă care ne-a urcat pe un scuter de o persoana (nu uitați ca Dani are 1.90m si 90 kg) și ne-a dus până la ieșirea din oraș unde ne aștepta un taxi. Au fost 30 de minute intense și fără nici o reguă de circulație
Multă lume consideră că e nevoie de un buget mare pentru a călătorii – așa este?
Da de unde! Depinde foarte mult de ce fel de persoana ești, ce pretenții ai și ce urmărești de la o călătorie.
Cum vă planificați călătoriile și ce tips & tricks aveți?
Ca să rămânem cât mai low cost alegem destinațiile în funcție de ce bilete de avion găsim. De cele mai multe ori ajungem în destinații pe care nu le-am alege în alte condiții și ne dăm seama că au mult mai multe de oferit decât credeam. Așa am vizitat și Stuttgart cu 20 de euro de persoana dus/întors.
În schimb călătoriile cu mașina îl includ tot timpul si pe Yogi. Atunci încercăm sa facem un traseu cu maxim 6 ore de condus pe zi, iar cazările le căutam în funcție de 3 lucruri: să fie pet friendly, să aibă parcare privată și recenzii bune. De multe ori descoperim hidden gems datorită plimbărilor de dimineață cu Yogi 🙂
Cum a început proiectul Cărților poștale digitale – Wanderlust postcards? Ce vă propuneți să realizați prin intermediul lui?
Proiectul Wanderlust postcards a început din dorința de a împărtăși destinații mai puțin cunoscute cu alții. Toata lumea știe atracțiile turistice cunoscute, așa că noi am vrut sa vorbim si despre cele mai puțin cunoscute sau ciudate. Asta nu înseamnă că evităm atracțiile turistice cunoscute.
Care cuvânt românesc se potrivește cel mai bine pentru a exprima conceptul de wanderlust?
“No, unde merem??”
Aveți ceva proiecte la care lucrați când vine vorba de Wanderlust postcards?
Deocamdată nu avem nimic în plan. Momentan ne bucurăm de comunitatea noastră și de faptul că reușim să interacționăm cu atât de multe persoane cu aceleași principii ca și noi
Ați reușit să călătoriți și în 2020? Unde și ce a fost diferit?
2020 a fost anul perfect pentru a vizita Italia din cauza numărului redus de turiști. Am vizitat: Bari, Roma, Toscana, Cinque Terre și o parte din nordul Italiei.
Una dintre cele mai impresionante excursii a fost în Veneția – chiar dacă locuim la 30 de minute distanță – deoarece am avut tot orașul pentru noi
Cu ce gânduri ați început 2021 când vine vorba de călătorit?
În 1 ianuarie am cumpărat primele bilete de avion. 😊 Dacă vom reuși să le folosim rămâne de văzut. Sperăm ca totul să revină la normal cât de repede pentru a putea să călătorim măcar in Europa și pentru a recupera tot ce era planificat pentru anul trecut
La dolce vita
Sunteți niște world citizens – cum s-a schimbat viața voastră de când v-ați mutat în afara granițelor României?
În bine! Nu vom insista pe discrepanța dintre Romania și alte țări europene, ne vom rezumam doar la schimbările pe care le-am văzut în lucrurile mărunte, ce alcătuiesc până la urmă viața de zi cu zi – “It’s all those little things”
Ce înseamnă acest la dolce vita pentru italieni? Poate fi preluat și de către noi, românii?
La dolce vita înseamnă sa ajungi la 80 de ani sa mergi sâmbătă dimineața la ora 10 la piață cu bicicleta și să bei un Aperol Spritz mai apoi cu cei mai buni prieteni ai tăi.
Lăsând gluma la o parte, e evident că și oamenii din Italia au greutățile lor, dar reușesc să filtreze pentru ce merită cu adevărat să te stresezi și prioritizează sănătatea și fericirea lor și a familiei lor, în detrimentul lucrurile materiale.
Eliza, Dani – ce gând aveți să transmiteți celor ce ne-au citit?
La vita è bella! Să ne bucurăm din plin de ea. Fie că alegem să mergem într-o destinație nouă sau că facem pe turistul în propriul nostru oraș, există ceva de vizitat și explorat în fiecare colț al lumii.
Pentru tine ce înseamnă la dolce vita și ce planuri de călătorie ai pentru acest an?
Leave a Comment