A face pâine în casă e mai mult decât un proces pentru mine – e un ritual. De când am fost mică am crescut cu pâine de casă. Făcea bunica în fiecare săptămână. Dacă eram de vineri la țară, asistam la cernutul făinii, care apoi era lăsată să se odihnească până dimineața. Sâmbăta, bunica se trezea cu noaptea în cap, frământa o covată mare, mare, plină cu ingrediente secrete (să ajungă o săptămână întreagă pentru toată familia) și o lăsa la dospit la căldură cât ea mergea să se îngrijească de animale. Înainte de zece dimineața, focul era făcut, pâinea asogată și pusă în tăpșii (tăvi) și de cele mai multe ori pusă în cuptor. Mie îmi făcea tot timpul un cocuț mai mic, pe care-l scotea prima dată (după aproximativ o oră). Îl mâncam în 2 timpi și trei mișcări (gol, cu smântână sau untură – după pofta inimii). Era cea mai bună masă a zilei!

Tot ritualul e ținut acum în viață de mama. Și ea face pâine la fel ca bunica, după aceeași rețetă. Tot în cuptor cu lemne! Și tot pentru întreaga familie.

Și iată că mi-a venit apoi mie rândul să fac pâine de casă. Doar că am adaptat puțin regulile jocului la bucătăria de la Cluj. Un robot de bucătărie care să mă ajute cu amestecatul ingredientelor. Un cuptor electric în loc de cel cu lemne. Și cam atât – dragostea pentru pâine cred/sper că e aceeași! Hai să vedeți ce am făcut!

Rețetă pâine de casă – baghetă franțuzească

Ingredientele secrete pentru pâine
– 500g fâină
– 300 ml apă călduță
– 10g drojdie uscată
– sare
– drag de a face pâine!

eteta bagheta fantuzeasca - robot de bucatarie kenwood

De făcut e simplu: se amestecă toate ingredientele până se obține o cocă moale (aici am avut ajutor de nădejde!), se lasă la dospit cel puțin o oră, se modelează, se mai lasă la odihnit câteva minute și apoi se pune în cuptorul încins pentru 30 de minute.
Se privește cu entuziasm cum crește, iar apoi se servește cu familia, cu prietenii sau cu cine ți-e mai drag!

Robotul de bucătărie Kenwood

Ziceam că am avut ajutor de nădejde în tot acest proces – uite despre ce vorba. Am descoperit robotul de bucătărie de la Kenwood – un brand extrem de bine cotat în Marea Britanie și aș vrea să vă dau câteva detalii despre el.

  • Versatil – robotul poate fi folosit de la frământarea aluatului pentru pâine sua biscuiți, la realizarea torturilor, a cremelor sau a smoothie-urilor. În plus i se pot adâuga numeroase accesorii adiționale (ex: realizare tăieței, feliat legume, tocare carne, etc). Toate cu un singur aparat!
  • Putere mare de procesare – Kenwood este extrem de ușor de folosit și reușește să amestece diverse compoziții, indiferent de viteza cu care rulează. În plus, comparativ cu un mixer de exemplu, este silențios.
  • Materiale de calitate – e greu de trecut cu vederea calitatea materialelor din care e confecționat robotul. De la bolul încăpător din inox (3l) până la recipientul din sticlă termorezistentă sau accesoriile din inox – totul e la superlativ.

Tu ai făcut până acum pâine acasă? Ce spui de un astfel de aparat, crezi că te-ar ajuta în bucătărie? Lasă-mi impresia ta într-un comentariu.

Share: