Florența – dincolo de arhitectura frumoasă
Că Florența e un oraș cultural, se știe demult. Mai ales dacă ne gândim că de aici a pornit renascentismul. Însă izul culturii și al artei e prezent și azi aici – parcă mai mult ca-n alte locuri. Dacă plănuiști o vizită în Florența, îți sugerez să îți aloci puțin timp și pentru muzee, palate, biblioteci, biserici sau dom. Hai să le descoperim împreună – ordinea e aleatoare.
Ce găsești în articol?
Palazzo Pitti
Preț bilet: 18 euro cumulat cu Galeria Uffizi și Grădinile Boboli (valabilitate 3 zile).
Îl găsești aproape de Ponte Vecchio (cel mai vechi pod din Florența – destul de greu de ratat) și este fosta reședință a familiei Medici. E un palat în adevăratul sens al cuvântului (după cum se poate vedea și din fotografiile de mai jos) și a evoluat de-a lungul timpului. N-am putut să nu observ asemănările cu Versailles (Franța) care sunt prezente aici (se simte influența lui Napoelon în modul în care sunt decorate câteva încăperi).
Galeriile Uffizi
Dacă pornești de la Palazzo Pitti și urmărești Coridorul Vassarian, traversând Ponte Vecchio, ajungi la Uffizi. Situat aproape de Palazzo Vecchio, galeria e una dintre cele mai cunoscute și recunoscute din întreaga lume. Acesta apare incusiv în top 10 muzee și galerii realizat de National Geographic. De ce e atât de specială? Găzduiește lucrări de artă celebre (sau mai puțin) ale marilor maeștri (și nu numai). Michelangelo, Da Vinci sau Botticelli sunt doar câțiva din artiștii ce au picturi expuse aici. Ca sugestie, rezervați-vă cel puțin 4h pentru acest loc.

Palazzo Medici Riccardi
Preț bilet: 10 euro.
Și uite acesta-i motivul pentru care locul, reședința inițială a familiei Medici, e atât de controversat. Unii spun că oferă prea puțin pentru această sumă; alții din contră. Mie mi-a plăcut extrem de mult acest Palat. În mare parte pentru că nu știam nimic despre acest loc înainte să îl vizitez. Apoi are o Capelă folosită de Medici, care a fost pictată de Benozzo Gozzoli. Sunt imense și foarte viu colorate frescele din ea. Și bineînțeles că are fel și fel de săli, care aveau atribuții specializate la final de sec XV (când a fost finalizată construcția). Dar, mai bine să lăsăm fotografiile să spună mai multe.
Muzeul Galileo Galilei
Preț bilet: 15 euro.
Pentru iubitorii de știință, locul acesta are caracter de musai. Dar și dacă nu ești fan știință, cred că merită vizitat. Iată de ce:
- Îți faci o idee legată de cât de mult am evoluat. Lucrurile pe care le luăm ”de bune” azi, sunt rezultatul muncii multor oameni dinaintea noastră. De la ustensile folosite pentru navigarea pe apă, la telescoape imense pentru a putea citi cerul sau începuturile microscopiei, vei găsi aici de toate.
- Înțelegi mai ușor câteva legi ale fizicii. Muzeul e interactiv, iar la parter se află incusiv o secțiune de instrumente cu care poți experimenta existența diverselor legi. Ar fi genial să existe asemenea instrumente în laboaratoarele de fizică din școli.
- Îți dai seama cât de puțin știi. Multe din cunoștințele de azi au fost dobândite prin trial & error (încercare și eroare). Noi azi știm de exemplu că Pământul se învârte în jurul Soarelui, însă în urmă cu câteva sute de ani, se considera că totul se învârte în jurul nostru și că suntem centrul universului. Dacă spuneai altfel (ca Galileo de exemplu), riscai să fii condamnat pentru erezie.

Galleria dell’Accademia
Preț bilet adult: 16 euro.
David, od David! Pe faimosul David poți să îl vezi și în fața Palatului Vechi (Palazzo Vecchio). În fine, e o replică acolo acum. După ce a stat câteva sute de ani în locul replicii, originalul a fost pus în Galeria Academiei de Artă din Florența, din motive de conservare. Ce mi s-a părut interesant e că sculptura e realizată dintr-un singur bloc de marmură (care înainte a fost refuzat de alți mari sculptori ai vremii pentru că era prea dur) și detaliile pe care le-a surprins Michelangelo (ex. vasele de sânge de pe mâini).

Muzeul cuprinde o mulțime de alte lucrări – picturi și sculpturi. Cel mai mult m-a atras faptul că erau zone multimedia care îți explicau vechile procese de realizare a lucrărilor de artă. De exemplu, cum pregăteai lemnul pentru a picta pe el (în absența pânzelor), cum îți creai pigmeții (se amestecau cu albuș de ou) și cum aplicai foiță de aur pe tablouri (icoane de cele mai multe ori).
Capella Medicee
Preț bilet: 9 euro.
Despre locul acesta am spus că-i cel mai fain mormânt în care am fost vreodată. Oricât de ciudat ar suna, ăsta-i adevărul! Sala principală (a prinților), este imensă, are un tavan bogat ornamentat și este toată intarsiată cu marmură, granit, alabastru, etc.

În plus, mai există o capelă dedicată lui Cosimo și Giuliano de Medici, care sunt ornamentate cu scupturi realizate de Michelangelo. Acestea nu sunt în forma lor finală (după cum era prevăzut în proiect) pentru că Michelangelo a fost chemat la Roma.
Biblioteca Laurenziana
Preț bilet: 8.5 euro.
Include vizitarea bisericii San Lorenzo, Bilioteca Laurenziana și muzeul din cripta acestora. Pe lângă colecția impresionantă de cărți vechi (majoritatea scrise și desenate manual), aici se află o sală de lectură imensă.
Care dintre muzeele prezentare ți-a atras atenția cel mai mult? Pe care l-ai adăuga pe lista de obiective musai de vizitat sau în care ai fost deja?
Dacă vrei să aflii și alte detalii despre Forența, poți citi articolul despre Orașul Renașterii. iar dacă ți-a plăcut acest material, lasă un comentariu sau spune-le și prietenilor tăi despre el.
Leave a Comment