Falafel ca-n orient – rețetă simplă și gustoasă

Revenim în zona gastronomiei pentru o nouă rețetă. De data aceasta vă propun să gătim falafel, tocmai ca-n orient. Însă înainte de a începe, aș vrea să poposim puțin în Palestina, unde am gustat pentru prima dată acest preparat. Eram în Israel cu familia (pe cont propriu, ca de obicei), iar într-una din zile am hotărât să trecem granița pe teritoriul Palestinian.
Dă play la piesă pentru a intra în atmosferă!

Plimbându-ne și pierzându-ne pe străduțe, am dat de o zonă cu multă mâncare (erau preponderent localnici, pentru că așa cum aveam să aflăm, conflictele au îndepărtat turiștii). Printre restaurante și street food, am găsit un loc unde se gătea ceva similar cu niște chiftele. Falafel. Le-am gustat și tare ne-au plăcut. În imaginea de mai jos vedeți și cum se prepară acolo (nu, n-am intrat în restaurant, le găteau în plină stradă).

Ingrediente pentru falafel

Principalul ingredient al acestor chiftele vegetariene/ vegane/ de post este năutul. Am folosit năut uscat, pe care l-am lăsat peste noapte la hidratat. Lista completă de ingrediente pentru falafel o aveți mai jos:

  • 250g năut uscat (hidratat în apă peste noapte)
  • 2 legături de pătrunjel
  • 2 cepe (am folosit ceapă roșie)
  • 2 linguri făină
  • 400 ml ulei pentru prăjit
  • zeamă de la jumătate de lime
  • sare/piper
  • jumătate de lingurpță de chimen și jumătate de linguriță de coriandru, amestecate în mojar până se fac pudră

Mod de preparare falafel

Aceste chiftele din năut se prepară extrem de ușor. Ajută mult dacă aveți un robot de bucătărie, dar în caz contrar vă descurcați și cu un blender vertical (doar că ia mai mult timp).

  1. Năutul, ceapa și pătrunjelul se mărunțesc și se amestecă (aici intră în poveste robotul de bucătărie sau blenderul)
  2. Compoziția se pune apoi într-un bol și se amestecă cu restul ingredientelor: făina, zeama de lămâie și condimentele.
  3. Din aceasta se formează chiftelele din năut și se pun la prăjit în ulei încins până se rumentesc și capătă o culoare maronie. Le scoatem apoi pe un șervețel și le servim calde cu sos, salată sau altă garnitură.

Note: dacă iese prea moale compoziția, se mai poate adăuga făină. Dacă din contră, e prea tare, se mai poate adăuga puțină zeamă de lămâine în plus sau chiar puțină apă.

falafel

Vă doresc poftă bună, iar dacă vreți extra inspirație când vine vorba de gastronomie, puteți să vedeți ce alte rețete am mai gătit!
Ce preparate din depărtări gătiți și voi acasă?

Share: