Deschidem seria lecturilor din 2022 cu cartea Noi contra voastră scrisă de Fredrik Backman. După ce am primit numeroase recomandări de-a lungul anilor pentru a citi acest autor, iată că am ajuns și la una din cărțile scrise de el. Am descoperit o ficțiune dureros de reală, povestită ferm în fiecare capitol, fără invitație la visare. Cartea vorbește despre viață și despre moarte, despre curaj și lașitate, iubire și ură și bineînțeles despre bine și rău, fără a înclina balanța în favoarea unei categorii. În mod cert, e o carte despre umanitate așa cum e ea.

Noi contra voastră – specificații

Editura: Art, colecția musai 
Autor: Fredrik Backman, scriitor suedez care și-a făcut debutul cu cartea Un bărbat pe nume Ove. Ecranizarea primului său roman a fost nominalizată la Oscar.
An apariție: 2017 ediția originală, respectiv 2021 pentru ediția în limba română
Număr capitole: 49
Număr pagini: 560
Cuvinte cheie: ficțiune, bine contra rău
Stil: Spusă din perspectiva noastră, cartea radiografiază viețile din două comunități mici, una din care face parte și naratorul și cealaltă, comunitatea voastră. Viețile din cele două orășele nordice sunt prezentate în detaliu, astfel că surprind lupta dintre bine și rău în varii locuri: familie, școală, activitate profesională, politică, pubul în care ne bem berea și ne spunem poveștile, terenul de hochei (mai ales terenul de hochei!). În plus, lectura e francă și nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume. Așadar, vom mai întâlni subiecte precum femei lider, homosexualitate sau overworking (munca prea multă și poate fără un scop clar definit), toate ieșind în evidență și mai mult atunci când sunt puse sub lupa formată din ochii cetățenilor unui oraș mic.
Rating: 4/5 ★

Umanitatea noastră. Voi e inclus în prima parte a ecuației.

Cartea are multe pasaje frumoase, ce se împletesc într-o narațiune firească. Dintre toate, am ales să evidențiez trei în mod special. Cred cu tărie că aceste idei, chiar și scoase din context, pot fi niște călăuze clare la început de an.

Omul pe un interval

Orice om e o sută de lucruri, dar, în ochii celorlalți, de cele mai multe ori n-avem șansa să fim decât unul singur.

P.S. Clarifică unde ești tu pe intervalul [1,100], povestea e a ta, nu a celor din jur.

Clasicul carpe diem!

Esența e trăiește clipa! Modul în care e pusă informația în carte e reflexiv, nostalgic și cât se poate de real. Iar perspectiva zbuciumătoare e dată de personajul care are aceste gânduri: un tată care-și privește copiii dormind.

Fiii vor atenția taților exact până în clipa în care tații încep să vrea atenția fiilor. După aceea suntem cu toții condamnați să ne dorim să fi adormit lângă ei mai des, când capul lor încă mai avea loc pe pieptul nostru. Să fi stat mai mult cu ei pe podea, când încă se jucau. Să-i fi îmbrățișat mai des, când încă ne lăsau.

Întrebări fundamentale din noi contra voastră

Începutul punctului culminant coincide cu aceste paragraf. În el se găsesc niște întrebări fundamente, nu doar pentru cartea Noi contra voastră, cât și pentru fiecare persoană, mai ales la început de an.

E doar un meci de hochei. Un patinoar ticsit de lume. Două vestiare pline de jucători. Două echipe, una contra celeilalte. Doi bărbați într-un subsol. De ce ne pasă de toate astea?
Poate pentru că se clarifică cele mai grele întrebări: Ce ne face să urlăm de bucurie? Ce ne face să plângem? Care sunt cele mai fericite amintiri ale noastre, cele mai rele zile, cele mai adânci amintiri? Pe cine susținem? Ce este o familie? Ce este o echipă? De câte ori în viață suntem cu adevărat fericiți?

Voi cu ce carte ați început anul 2022?

Share: