Jurnal de vremuri încercate, gânduri pentru posterioritate

Dragă jurnal,
Au trecut mai mult de două săptămâni de când stăm în auto izolare. Lucrurile s-au mai așezat, iar în locul neliniștii și-au făcut apariția speranța și curajul. Da, poate că încă mai e mult până să revenim la viețile noastre de dinainte de pandemie, însă un lucru e cert – mindset-ul meu e diferit. Din momentul în care am îndrăznit să accept nesiguranța și frica, s-a așezat și liniștea alături de ele și acum, cea din urmă pare să domine situația.

Dragă jurnal, statul în casă nu e infernal

Viața ne stă în alegeri pe care le facem zi de zi. Și da, libertatea ne e acum mai îngrădită decât de obicei. Azi nu mai putem ieși din casă fără un motiv întemeiat. De călătorit, ce să mai vorbim? Dar suntem niște norocoși! Avem toată libertatea din lume ca să petrecem timp în propriul nostru regat și-n locul pe care-l numim acasă. Putem să ne îngrijim, să facem inspecții, să identificăm unde-i nevoie de revizii și chiar să ne apucăm de lucru. Și putem să ne îngrijim și de exterior (casă), dar mai ales de interior (mintea noastră), căci avem șansa să petrecem timp cu noi.

Așa că aleg să văd oportunitatea în toată această poveste. Îți las aici o listă cu idei de activități pe care le poți face în casă. Sper să-ți vină în ajutor.

  • Citește
  • Fă mișcare! (Eu am ales yoga, dar poți face orice ți se potrivește)
  • Fă un curs online
  • Apucă-te de acel proiect do it yourself pe care-l tot amânai
  • Pictează sau desenează
  • Fă-ți ordine în dulap, pe desktop și în gânduri
  • Gătește ceva nou
  • Sună-ți prin videoconferință familia și prietenii (tehnologia ne aduce împreună și de aceastsă dată!)
  • Fă un curs online (sau mai multe!) – multe universități și-au deschis porțile virtual și ne oferă acces gratuit la cunoștințe
  • Învață o nouă limbă străină sau o nouă aptitudine
  • Uită-te la filmele de pe lista ta
  • Fă-ți liste cu locurile în care vrei să călătorești
  • Construiește un plan de afaceri
  • Dormi!

Dragă jurnal, cărțile fac universul mai puțin banal

Recunosc, citesc mult în această perioadă. Și au ajuns niște cărți superbe prin mâinile mele zilele acestea. Ele mă ajută să călătoresc, chiar dacă fizic sunt în apartamentul din Cluj. Așa că citesc cu atât mai mult și descopăr nenumărate minunății. Una dintre aceste cărți e Fata de la Savoy – îți spun acum ce lecții am extras din ea în aceste vremuri încercate

Alegerea – specificații carte

EdituraAct și Politon
Autor: Hazel Gaynor
An apariție: 2019 (2016 versiunea în limba engleză)
Număr capitole: 46
Număr pagini: 423
Cuvinte cheie: ficțiune
Stil: Puternic fundamentat din punct de vedere istoric, Fata de la Savoy ne aduce în față mai multe personaje principale: Dolly, Loretta și Teddy. Facem cunoștință cu viața lor dinainte de Primul Război Mondial, și îi vedem mai apoi transformându-se în timpul acestuia și încercând să-și construiască viața (cât a mai rămas din ea), după el.
Așa că ne aflăm într-o Anglie a anilor ’20 și pornim la pas cu Dolly, urmându-i aventurile ce încep la hotelul Savoy ca și cameristă și până ajunge pe marile scene ale lumii. Marele star Loretta și iubitul ei Teddy îi vor fi alături în acest parcurs, dar nu așa nu ne-am aștepta.

fata de la savoy - jurnal de vremuri incercate - lifestyle de poveste

Ce învățăm din Fata de la Savoy, raportat la aceste vremuri încercate?

1. Primul Război Mondial a fost dur. Sângeros. A despărțit familii și a luat cu el vieți și vise.
Pandemia cu care ne confruntăm ne cere să stăm în izolare. Medicii și asistentele sunt în linia I și luptă cu această situație, iar noi tot ce trebuie să facem e să stăm în case. Cât despre cei dragi, cu siguranță nu mai suntem în situația de a le scrie o scrisoare și a ne întreba dacă mai trăiesc timp de 6 luni, până primim răspuns. Familia și prietenii sunt la un telefon distanță, să fim deci recunoscători.

2. Femeile trăiau într-o lume în care erau nevoie să demonstreze că merită drepturi și că trebuie tratate cu același respect ca și bărbații.
Azi nu ne mai împiedică nimeni să visăm și să facem tot ce e necesar pentru a ne îndeplini visele. Avem acces la educație, avem exemple înaintea noastră că se poate, așa că tot ce e nevoie e să ne facem un plan și să ne punem pe treabă. Da, chiar și din casă! Sau poate ar fi mai bine să spunem: cu atât mai mult cu cât stăm în casă.

A fost o discuție incomodă, în urma căreia mi-am pierdut entuziasmul pe care credeam că îl voi dobândi, dar, după cum încep să înțeleg, visurile nu vin întotdeauna împachetate frumos. Uneori sunt ciudate și diforme și dificil de urmat. Trebuie să profit de orice ocazie care mi se ivește.” – Dolly

3. Nu e prima dată când ne confruntăm cu vremuri tulburi. Noi, ca omenire. Așa că noi, ca generație, putem să ne inspirăm din toate acele lucruri care le-au dat putere predecesorilor noștri. Ei au ales speranța viitorului, în pofida unui prezent sumbru. Și noi putem lua decizii să facem lucruri mici, care să facă diferența!

Nu ai cum să știi. Nimeni nu știe sigur. Ne asumăm riscuri. Închidem ochii și sărim. Nimeni nu are greși vreodată dacă nu ar încerca. Singurele lucruri pe care punem preț vreodată în viață ne conduc în mod inevitabil către eșec. Părinții greșesc. Actrițele greșesc. Spectacolele nu au succes. De unde știu că prestația mea a fost buna? Fiindcă prestația altcuiva a fost groaznică. Așa știu.” – Loretta, ca răspuns la întrebarea lui Dolly: Cum știu că am luat decizia corectă?

Epilog

Dragă jurnal,
Îmi doresc să rodească în noi răbdarea. Să găsim noi moduri de a ne cultiva creativitatea și să păstrăm în noi omenia.
Hai să construim în continuare: vise, planuri, omenirea – chiar dacă facem asta de acasă. Asta ca să scriem mai apoi un jurnal de vremuri minunate!

P.S. Recenzia mea pentru această lectură: ★★★☆☆.

Share: