Niksen – arta olandeză de a nu face nimic – recenzie

Anul acesta mi-am propus să scriu câte o recenzie pe blog pentru fiecare carte pe care o citesc. Probabil ai văzut deja lista de titluri pe care-mi propun să le parcurg în acest an, iar dacă nu, te invit să faci asta. Numărul 46 din listă era cartea Niksen, care cred că a ajuns la mine într-un moment în care aveam mare nevoie de ea. Simțeam nevoia să citesc ceva practic, cu aplicabilitate imediată, ușor de parcurs. O carte cinstită cu alte cuvinte și chiar mi-a fost îndeplinită dorința. Așa că hai să aflăm mai multe despre acest Niksen și ce oferă lectura.  

niksen arta olandeza de a nu face nimic

Niksen – specificații

Editura: Publica (Colecția Publica Extra)
Autor: Olga Mecking, jurnalistă și scriitoare poloneză, stabilită în Olanda
An apariție: 2020
Număr capitole: 6
Număr pagini: 222
Cuvinte cheie: non-ficțiune, self-management, recreație
Stil: O carte simplă, despre un lucru care poate părea simți comun și totuși a ajuns să nu mai fie: statul sau arta de a nu face nimic. Scrisă într-un format foarte accesibil, cu exemple cu care poate relaționa oricine o citește, cartea nu doar că ne vorbește despre niksen, ci ne și înseamnă, la finalul fiecărui capitol, să ne oprim, să stăm puțin și să facem pași concreți în această direcție. În plus, cartea are Ilustrații frumoase, textul este  bine definit și structurat cu titluri și subtitluri, care-l fac ușor de urmărit. Multe informații sunt înrădăcinate în studii recente, iar întreaga bibliografie e trecută la finalul lucrării.
Rating: 4.5/5 ★

Ce este niksen și de ce avem nevoie de el?

Aici las cartea să explice succint despre ce vorbim: ”În olandeză, niks înseamnă nimic și e doar un pas mic de la niks (care e substantiv) până la niksen (care este verb).” Cultural vorbind, Olanda nu e singura țară cu o afinitate pentru asta. Dacă sunteți familiari cu oricare dintre culturile mediteraneene, știți la ce mă refer. De la ora de siesta până la conceptul ”Dolce far niente”.

Perspectiva olandeză legată de a ne purta normal este una destul de simplă: ”Nu trebuie să fim mereu fericiți. Nu este politicos față de ceilalți. Pentru noi, este important să arătăm și un pic de smerenie.” Cu alte cuvinte, chiar dacă s-a format un nou trend când vine vorba de a ne afișa viețile noastre ocupate, eficiente și perfecte, cred că cu toții tânjim după simț comun și normalitate. Fără a o da în extreme, cred că e nevoie să ne asumăm o sănătate fizică și emoțională, care este fapt la distanță egală de perfecțiune și prăpastie.

De ce avem nevoie de niks în viața noastră?

 ”Așteptăm de la noi înșine, așa cum zic germanii, să fim eierlegende Wollmilchsau. Adică un porc care dă lapte, ouă și lână, plus carne. Așteptăm de la noi înșine să fim totul, pentru toată lumea. Tot timpul. Să fii un om al zilelor noastre este epuizant.”

Tânjim după perfecțiune într-un mod paranoic, o căutăm constant și credem că a face în permanență ceva e soluția. Iar dacă suntem femei în toată această poveste, situația nu devine mai roz. ”S-a dovedit că bărbaților le e mult mai ușor să nu facă nimic decât femeilor.”

Cum ajungem să nu facem nimic?

În primul rând, să separăm conceptele niksen și procrastinare. Sunt diferite și cred că-i momentul să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. ”Când e vorba de procrastinare, evităm o anumită activitate pentru că vrem să evităm sentimentul care apare odată ce ne apucăm de ea.”

Niksen înseamnă să-mi asum că nu fac nimic. Și să-mi las mintea să contemple în voie aici și acum-ul, fără a face ceva ad literam. Și să aci asta cu atât mai mult cu cât sorpul tău s-ar putea să-ți transmită semnale că ai nevoie de asta. ”Stresul este o reacție pozitivă și importantă. Este ca durerea care ne spune că ceva nu e în regulă. Stresul este calea prin care natura ne spune că avem nevoie de timp ca să ne deconectăm. ”

Da, ești o persoană valoroasă, chiar dacă practici niksen din când în când!

Am vrut să scriu mesajul de mai sus cu litere de-o șchioapă, să mă asigur că ideea rămâne întipărită pe retină și că de acolo, e transmisă mai departe spre creier. ”Rămâneți persoane valoroase chiar dacă vă luați o mică pauză.”[…] ”Chiar și marii vânători, precum leii, și cei mai rapizi alergători, precum gheparzii, tot își iau timp să stea tolăniți și să nu facă nimic. Cum ne-am pierdut capacitatea de a sta liniștiți?”

În loc de încheiere, mai las aici o mică parte din această carte. Sper să fie ca un imbold pentru voi când vine vorba de a lua o pauză și a nu face nimic.

”Dacă nu faceți nimic, asumați-vă. Când vă întreabă cineva ce faceți, în timp ce sunteți în momentul vostru niksen, răspundeți simplu: nimic. Nu vă cereți scuze fiindcă faceți pauze sau vă luați concediu, și dacă începeți să vă simțiți vinovațică veți fi văzuți drept leneși, gândiți-vă la niksen nu ca la un semn de lenevie, ci ca la o abilitate importantă în viață, care v-ar putea ajuta să vă regăsiți calmul, liniștea și să preveniți sindromul burnout.”

Când a fost ultima dată în care ai stat, fără să faci nimic?

Share: