Marrakech – un loc suspendat între vechi și nou

Când vine vorba de #călătoriideneuitat, am câteva pe listă și totuși mă opresc asupra unui loc unde am început să aștern cu creionul pe niște bilețele portocalii acest articol: Marrakech, Maroc. E atât de recentă experiența și s-au întâmplat chestii faine pe care nu aș vrea să le uit, așa că hai să vedem despre ce e vorba.

MPB - Madalina scrie

Africa era de mult pe lista noastră de locuri unde vrem să ajungem (nu intru în detalii despre această listă pentru că este – extrem de cuprinzătoare 🙂 ) iar în decembrie 2017 am găsit o ofertă greu de refuzat pe momondo – un motor de căutare pe care-l folosesc des când caut bilete de avion. N-am stat pe gânduri, am dat sfoară în țară (logodnicului meu) și le-am luat. Folosind același portal am ales și cazarea: un riad tradițional.

Martie a venit pe nesimțite și în 3 am ajuns în Marrakech. Era seară și bineînțeles că încă din aeroport am început cu negocierile (da, se negociază inclusiv cursa cu taxiul până la hotel). Pentru că stăteam într-un riad  din medina – vechiul oraș – am fost duși relativ aproape de cazare, iar de acolo a urmat un slalom pe jos, prin mulțime și printre străduțe înguste, pentru a ajunge la destinație. Ne-am dumirit noi a doua zi că stăteam în buricul târgului, la două minute de faimoasa piață Jamaa El Fna.

Jamaa El Fna

Cred că farmecul vechiului Marrakech stă în acest loc. La întrebarea ce poți să găsești în piață, lista e lungă:

  • cobre cât se poate de reale, împreună cu îmblânzitorii lor care în timpul zilei cântă încontinuu la diverse instrumente (tobe, un fel de trompete, etc) pentru a le face să danseze. Bineînțeles, pozele/filmările cu acestea sunt contracost.
  • maimuțe. Nu, nu se plimbă libere și de capul lor prin piață, ci sunt niște animale ținute în cuști și lanțuri de câtre stăpânii lor. Rolul lor e să atragă turiștii și bineînțeles, pozele/filmările cu acestea sunt contracost.
  • cai înhămați la calești verzi – din piață și până la moscheea Koutoubia găsești câteva zeci. Te poți plimba cu ele atât în medina, cât și în zona nouă a orașului. Din păcate caii nu sunt cele mai impresionante exemplare – sunt slabi și triști.
  • henna – dacă te tentează un tatuaj semipermanent, henna e soluția și fiecare femeie din piață care se ocupă cu asta va striga după tine ca să îți arate ce modele știe să facă (are album foto de prezentare).
  • fructe (uscate) și fresh-uri – se aplică aceeași metodă ca pentru henna când vine vorba de marketing.
  • muzicanți, dansatori și fel și fel de trubaduri – în special în timpul serii vei găsi oameni dispuși să facă spectacol, adunați de obicei în jurul unui pâlc de lumină.
  • restaurante – unde poți mânca preparate tradiționale geniale (recomand tajinul).
Viața în bazar

În Maroc există multe meșteșuguri cu tradiție: de la extragerea uleiului de argan la covoare, de la prelucrarea pieilor la negoțul cu condimente, de la mozaicuri la sculpturi  în piatră. Peisajul e extrem de vibrant și colorat și dacă te aventurezi suficient de mult în adâncimea bazarului ai ocazia să vezi cum încă se mai produc diverse dintre cele menționate mai sus. E un amalgam de tot ce îți poți închipui într-un peisaj cu străzi strămte și pavate, supraaglomerate de turiști și localnici (pe aceștia îi recunoști pentru că circulă prin acest haos cu bicicleta, motoretele, tricicletele, măgarii, etc).

Toată lumea ar vrea să îți vândă ceva și e drept că găsești lucruri frumoase, dar nu tot ce zboară se mănâncă așa că fii cu băgare de seamă (și cu un buget pe care vrei să îl cheltui, pentru că altfel vei pleca de acolo cu lucruri de care nu ai nevoie luate la supra preț). Ca regulă de bază, în funcție de ce încerc să cumpăr, mereu negociez și am ajuns să cumpăr obiecte la 25% din prețul cerut inițial – nu e o regulă, dar se întâmplă și asta.

Marocul e deosebit, diferit și genul de loc care mă face să îmi doresc să mă reîntorc acolo pentru că știu că mai sunt multe locuri faine ce merită descoperite. Chiar dacă Africa era pe lista noastră de locuri în care vrem să ajungem, această experiență nu a făcut altceva decât să ne deschidă apetitul pentru a descoperi mai mult; suntem departe de a bifa acest continent, așa că pe data viitoare!

Articol scris pentru Spring Superblog 2018.

Share: