Kuala Lumpur – 5 zile în capitala Malaeziei
Toamna anului 2019 ne-a prins în sud estul Asiei. Aveam să descoperim aici o lume mult diferită față de ce mai întâlnisem până în acel moment. Și fascinantă în același timp. În 12 noiembrie am luat avionul spre Kuala Lumpur, via Istanbul. Planul era să stăm în acest oraș 5 nopți și apoi să o luăm din loc spre alte destinații faine. Așa că asta am făcut – am stat 5 zile în capitala Malaeziei și a fost un start bun! Ca de obicei, excursia am organizat-o pe cont propriu și las mai jos informații despre ea.
Ce găsești în articol?
Să începem cu bugetul
Atunci când organizezi o excursie pe cont propriu, bugetul e un factor important. Mai ales atunci când mergi la capătul lumii. Sau mă rog, aproape la capătul lumii, ținând cont că eram la ~9000 km de casă.
- Preț bilete avion/persoană 🠖 519e, pe ruta Cluj-Napoca – Istanbul – Kuala Lumpur și retur. Perioada 12 – 27 noiembrie. De menționat e că zborul lung durează 11 ore și se primesc două mese în timpul acestuia.
- Transport aeroport – Kuala Lumpur – aeroport: trenul Klia Express 🠖 21e
- Preț hotel (Ibis Kuala Lumpur Centre): 266e/5 nopți/2 persoane 🠖 133e (de menționat e că aveam mic dejun: bufet suedez, cu bucătărie europeană și chinezească. În plus, hotelul avea infinity pool la etajul 33, de unde se vedeau turnurile Petronas).
- O masă decentă costă ~10e/2 persoane, dar găsești o mulțime de locuri unde se mănâncă mult mai ieftin.
- Transportul în comun (am folosit exclusiv metroul pentru a ne deplasa) era de ~0.5e cenți, în funcție de distanța dintre stații prețul poate să difere.
- Un calcul grosso modo ne dă ~800e/persoană pentru cele 5 zile petrecute în Kuala Lumpur.
Continuăm cu ce-i de văzut în Kuala Lumpur
Am ajuns de la aeroport în oraș. Am luat camera în primire. Ce-i de făcut? Să luăm la pas orașul și să-l explorăm. Las mai jos un top al locurilor vizitate, cu mențiunea că acesta e total subiectiv. Sunt sigură că dacă vei ajunge aici, topul tău va arăta diferit, în funcție de experiențele proprii.
8. Low yat plaza
Cel mai mare centru IT din Malaezia. Pe scurt, un mall doar cu dispozitive și componente IT, așa că orice iubitor de tehnologie e în rai aici. Acesta se află în cartierul Bukit Bintang, unul dintre cele mai cunoscute, îngrijite și luxoase zone din Kuala Lumpur.
7. Chinatown
Unul dintre cele mai colorate locuri pe care le-am văzut. Multe articole de tot felul contrafăcute, comercianți care încercau să le vândă, street food (pentru pasionați) și turiști atrași de zgomot și vibe.
Ne-am plimbat prin zonă până ne-a prins ploaia, când ne-am adăpostit într-un mic restaurant ca să luăm prânzul. După care am luat-o la pas prin cartier – plin de mici magazine, lăcașuri de cult de diferite confesiuni ascunse prin ele și oameni cât vedeai cu ochii. Ce să mai – o aglomerație urbană contrastantă.
Tot în această zonă e și piața centrală. Din nou, o mulțime de produse din te miri ce colțuri ale lumii și comercianți bucuroși să vadă turiști. Nouă ne plac mult piețe publice – credem că reprezintă o parte importantă a unui oraș. Dar recunosc, am plecat de acolo cu mâna goală și cu buzunarele pline.
6. Pavilion KL
Paradisul shoppingului și cu asta am zis tot. E unul dintre cele mai mari mall-uri pe care le-am văzut în toată viața mea, plin de magazine high end și de branduri luxuriante. Mi-a plăcut enorm să mă plimb prin el datorită bunului gust cu care era totul amenajat. În plus, aveau un întreg culoar destinat mâncării japoneze. Aici am mâncat unul dintre cele mai bune sushi din lume – și mult mai ieftin decât în România, cam la jumătate de preț. De data aceasta am cumpărat ceva: un smart watch (și da, diferența de preț era cu 400RON mai mic decât în România).
5. Turnurile Petronas
Într-o perioadă acestea erau cea mai înaltă clădire din lume – între timp s-au construit altele, însă rămân în continuare printre cele mai înalte turnuri din lume. Hotelul la care am stat era la 10 minute de mers pe jos de stația Petronas, așa că le-am admirat în fiecare zi (și-n lumina soarelui și luminate de mii de becuri). Și recunosc, a fost năucitor să ieși de la metrou și să le vezi. 🙂 Ca idee, acestea au 88 de etaje – se pot și vizita, însă noi ne-am trezit târziu să ne luăm bilete, așa că n-am mai reușit să urcăm în ele și să vedem orașul de sus.
În schimb ne-am plimbat prin parcul din jur – este foarte frumos și îngrijit, plin de vegetație (ca întregul oraș de altfel). În plus, este o fântână în care se răcoreau rezidenții (în special copiii) în zilele toride.
În plus, în fața mall-ului de la parterul turnurilor, se află un lac, cu o fântână frumos amenajată. Jocul de muzică și lumini mi-a adus aminte de cea din Dubai, însă e la o scală mai mică.
4. Gradina botanica
Perdana, grădina lor botanică este imensă și spectaculoasă prin numărul mare de specii de arbori pe care-l găzduiește. E un loc superb în care te poți bucura de vegetația luxuriantă a orașului, fără să-i simți zgomotul sau vibrația. Noi ne-am bucurat de o plimbare relaxantă, până ce ne-a prins o ploaie care ne-a făcut să ne adăpostim într-o stație de metrou din zonă.
3. Parcul păsărilor
Cel mai mare parc de păsări din lume. Prețul biletului pentru un adult este 13e (aproape 65RON), însă merită din plin. Practic te plimbi printre păsări, le urmărești în timp ce mănâncă sau când se dau în spectacol pentru a capta atenția viitoarei partenere. De cum intri te întâmpină păuni și lista e de câteva zeci de specii diferite. Un loc surprinzător, pe care l-am descoperit din întâmplare și în care am petrecut câteva ore bune.
2. Thean Hou
Un complex de temple Budiste, aflat pe unul dintre dealurile orașului. Pentru mine a fost pentru prima dată când am fost într-un astfel de templu și m-a surprins particularitatea arhitecturii și atenția la detalii.
Aici am ajuns tot pe jos, de la cea mai apropiată stație de metrou și până la templu am făcut jumătate de oră. Am să menționez însă că peisajul s-a schimbat rapid – de la zgârie nori am ajuns să traversăm o zonă dubioasă, ca o mahala din mijlocul orașului. N-am avut nicio problemă, însă nu era un peisaj cu care să fiu obișnuită sau un loc care-ți oferea siguranță.
Templul în sine însă este fermecător. Iar de acolo se vede extrem de frumos orașul și cele mai înalte clădiri ale acestuia.
1. Batu Caves
Peșterile Batu se află la 11 kilometri de oraș, distanță pe care am parcurs-o tot cu un tren luat din stația centrală. Este un complex de temple budiste, construite în niște peșteri spectaculoase din calcar, formate de-a lungul a milioane de ani. Ca să ajungi la o parte din temple, e nevoie să urci 272 de trepte, printre zeci de maimuțe și sute de turiști și pelerini.
Zona e extrem de aglomerată; se deschide șa 6:00 și e de preferat să ajungi acolo cât mai devreme – nu-i chiar plăcut să urcă treptele respective în arșița soarelui. În plus, de cum apar mulțimile, maimuțele sunt din ce în ce mai multe – personal nu le tolerez, pentru că tind să înhațe ori ai la mână și transportă gunoaie de ici colo (așa că-i de preferat să nu duci mâncare cu tine în zonă). Acuma dacă vrei tu să-ți faci o poză cu ele, asta-i altă poveste. Mergi la risc, pentru că pot fi agresive, mai ales femelele ce au pui.
Tot aici se află cea mai înaltă statuie a zeului Murugan – are 42m, care da – e poleită cu aur. E destul de greu de ratat. 🙂 Prin culoare și particularitatea locului (chiar îl consider emblematic pentru Malaezia) – aceasta e zona care mi-a plăcut cel mai mult din Kuala Lumpur.
Ce e diferit în capitala Malaeziei?
Până în acest moment, n-am mai fost în sud estul Asiei. Așa că uite ce m-a surprins la acest loc (sau ce mi s-a părut diferit față de alte zone pe care le-am vizitat).
Jungla din oraș
Kuala Lumpur e împânzit de vegetație. Datorită climatului și ploilor dese, e un mediu propice pentru copaci luxurianți și plante cățărătoare. Vezi frecvent zgârie nori acoperiți de pereți verticali. Adică oriunde poate crește o plantă, va crește cu siguranță. Jungla e la propriu aici!
Jetoane la transportul în comun
Vă spuneam că am folosit exclusiv transportul în comun pentru a ne deplasa în Kuala Lumpur. Cel mai surprinsă am fost când am văzut că biletul e un jeton din plastic pe care-l cumperi de la automate și îl returnezi ”sistemului” când îți închei cursa. practic se reciclează biletele încontinuu.
Intersecție de culturi
Chiar dacă Malaezia e o țară preponderent musulmană (la fel cum e și capitala), adevăru-i că am văzut aici un mix de religii și culturi extrem de diferite. Mă simțeam ca într-o intersecție din acest punct de vedere. Fete care purtau hijab de la grădiniță. Pelerini care mergeau în sariuri la templele budiste. Hinduși care mâncau cu mâna direct de pe o frunză de banană. Creștini. Budiști.
Discrepanța dintre zonele prospere și cele sărace
Dacă în mintea mea era că zonele sărace se află la marginea marilor orașe, Kuala Lumpur mi-a arătat contrariul. Nu știai când ieși dintr-o stație de metru și intri într-un loc ce seamănă cu o mahala sau când dintr-o altă stație de metrou te trezești într-un mall uriaș.
FAQ – Întrebări primite frecvent
Ce vaccinuri v-ați făcut înainte de a merge în Malaezia?
Niciunul. Însă ne-am asigurat că mâncăm întotdeauna alimente gătite, air fructele proaspete le spălam bine înainte să le consumăm. În plus, am evitat mâncarea de tip street food și am consumat mereu apă îmbuteliată.
Ce ați mâncat interesant?
Găsești mâncare din toate colțurile lumii. Însă cel mai mult ne-au plăcut fructele proaspete, locale. Mango, fructul dragonului.
E nevoie de viză pentru a vizita Malaezia?
Nu. 🙂
În ce monedă erau banii pe care i-ați avut la voi?
Euro. Însă am folosit cardul cât de des am putut și am recurs la cash în ultimă instanță. Iar Revolut ne-a fost de un real ajutor.
V-ați mai întoarce în Malaezia?
Da, însă am vrea să vizităm o insulă data viitoare.
Spre noi orizonturi
Gata, călătoria în Malaezia se încheie aici. Noi am plecat după cinci zile pline spre noi orizonturi. Următoarea destinație a fost Singapore și e cu siguranță un loc impresionant. Însă cu acest subiect ne vom întâlni într-o altă poveste.
Ce loc din Kuala Lumpur te atrage cel mai tare? (Sau ți-a plăcut cel mai mult, în cazul în care ai vizitat locul).
Leave a Comment