Creativitatea și lumea fascinantă din jurul ei
Am promis o scurtă incursiune în lumea creativității. Spuneam zilele trecute că mai ales în această perioadă e cu atât mai important să fim creativi. Ce să facem într-un spațiu limitat, cu un timp dilatat? Ce să mai gătim? Cum rămânem productivi în timp ce muncim de acasă? Ce activități le dăm de făcut copiilor cât timp noi muncim? Cum rămânem întregi la cap în această situație? Hai să explorăm creativitatea și lumea fascinantă din jurul acesteia!
Ce găsești în articol?
Creativitatea începe cu experimentarea
Expunerea la fel și fel de experiențe e vitală. Așa că hai să începem să facem ceea ce știm deja și să construim pe aceste fundamente. A face devine fundamental!
Creativitatea se învață
Dacă ne gândim la persoanele creative ca fiind foarte diferite de noi, înlăturăm creativitatea fără să ne dăm seama. Sunt multe arii în care demonstrăm această forță, fără să o conștientizăm. De fiecare dată când gătim cu ce mai avem prin frigider. Sau atunci când rezolvăm o problemă (chiar și prin scriere de cod). Sau când ducem o negociere sau o vânzare la bun sfârșit. Și lista poate continua.
Creativitatea apare atunci când stăpânim mediul în care operăm
Dacă vrem să fim creativi la pictură și noi n-am ținut o pensulă în mână, this is not the way. Așa cum dacă vrem să inventăm o nouă rețetă și n-am mai gătit până în prezent, nu va fi posibil (sau comestibil). Deci începem cu pași mărunți, în orice direcție am vrea să o luăm – important e să fim perseverenți. Începem repetând și copiind pe alocuri – iar repetiția e de dorit, căci așa ajungem să punem activități pe pilot automat și să reducem din anxietate.
Creativitatea se construiește în timp, nu se învață la un curs de 20min, oricât de mult ne-am dori asta.
Oamenii creativi sunt măcinați de actul creației
Hell no! A se citi: bineînțeles că nu! În cartea 50 de clasici din Psihologie, capitolul Creativitatea, ne scoate în față un studiu făcut de un psiholog maghiar – Mihaly Csikszentmihalyi, pe 91 de persoane ce au avut un impact notabil în aria lor de expertiză (printre aceștia și 14 câștigători ai premiului Nobel). Majoritatea susțineau că sunt fericiți și mulțumiți cu propriile realizări și vieți, la modul general.
Ce au în comun oamenii creativi?
Curiozitate în primul rând și motivație în al doilea! Și chiar dacă avem în jur persoane cu realizări mai notabile, oamenii creativi sunt atât de fascinați de domeniul propriu de interes, încât continuă să-l aprofundeze și într-un final să inoveze la rândul lor. (Deși scopul nu e inovația).
P.S. Intuiția e luată foarte în serios.
Tips & tricks pentru a spori creativitatea
- Folosește lucrurile în moduri neobișnuite (începând de la direcția în care scrii într-o agendă de exemplu – portrait vs landscape).
- Fii prezent, observă ce ai în jur și cum te simți – creativitatea vine la pachet cu prezența.
Suntem creativi când facem lucrurile diferit? Spontaneitatea e o formă de creativitate?
Am ales să tratez cele două întrebări împreună, pentru că sunt interconectate. Iată cum: spontaneitatea e un catalizator pentru creativitate. Un studiu făcut pe muzicieni de jazz, a scos la iveală ca atunci când improvizăm (orice, nu doar muzică), scade activitatea dintr-o zonă a creierului (cortexul prefrontal dorsolateral). Zona aceasta e asociată cu planificarea acțiunilor și auto-cenzurarea. Odată cu scăderea în intensitate a activității cerebrale din această zonă, scade nivelul de inhibiție și crește creativitatea.
Așa că atunci când suntem spontani, când improvizăm și când facem lucrurile diferit, forțăm creierul să devină creativ.
Un articol excelent!
Mă bucur că l-ai găsit util!