Prima călătorie în Europa – o retrospectivă

Prima mea călătorie în afara granițelor a fost la finalul clasei a IX-a. În trecere, am mai menționat despre asta prin postările mele despre călătorii. Însă azi vreau să fac o scurtă retrospectivă și să vă povestesc ce a însemnat pentru mine această călătorie.

Călătorie în jurul Europei

De câțiva ani, una dintre profesoarele de la liceul unde studiam, organiza în fiecare vară o tabără de două săptămâni în afara țării. Destinația era Taize, Franța, însă adevăru-i că poposeam în fiecare zi într-o altă țară (pentru că mergeam cu autocarul), până să ajungem la destinație.

Iar la finalul Clasei a IX-a, toată familia a contribuit ca eu să pot pleca în această aventură. Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia – le-am bifat pe toate în două săptămâni (cu tot cu Parisul, pe care-mi doream atât de mult să-l văd).

călătorie

Și totuși, ce impact poate să aibă o astfel de experiență pentru un adolescent de 15 ani? Nu pot generaliza, dar știu ce impact a avut asupra mea și pe asta am să pun accentul în continuare.

Ce am învățat în prima mea călătorie în afara granițelor?

Câte limbi ști, atâtea feluri de om ești. E o vorbă pe care o are bunicul și pe care mi-am confirmat-o. Deja știam engleza și puteam să mă descurc în orice conversație. Așa că mi-a fost tare utilă să-mi pot face prieteni în tabăra internațională din Taize (unde erau aproape 3000 de tineri). Însă tot acolo am primit imboldul să investesc și mai mult timp în limbile străine și să învăț și altele (cel puțin la nivel conversațional).

Apoi, am învățat să renunț la complexe. Chiar înainte să plec în tabără îmi pusesem aparat dentar (era destul de puțin întâlnit în România) și în perioada respectivă erau mari șansele să fiu complexată. Totuși, în tabără am întâlnit tineri de toate vârstele care aveau brakets, așa că am plecat de acolo cu gândul că-i o normalitate. 🙂

Tot aici m-am întâlnit pentru prima dată cu diversitatea. Am văzut ce obiceiuri culturale diverse sunt prin Europa și mi-a plăcut asta. Nu știu să fi fost o ideea imediată cea de a descoperi mai mult, dar uitându-mă înapoi, asta cred că a fost sămânța pentru dragostea ce o port azi călătoriilor.

Tu ce lecții prețioase ai din călătoriile tale?
Dacă vrei să aduni amintiri faine în continuare, poți să arunci o privire pe @momondo și să-ți plănuiești următoarea escapadă.

 #owtravelers #admomondo

Share: