Frica – emoția ancestrală ce poate fi un dar

Am început pe instagram stories o serie de scurte videouri în care dezbat teme din psihologie. La cererea voastră și în urma răspunsurilor pozitive primite, ne concentrăm în cele ce urmează asupra fricii. Așa că, hai să începem cu o întrebare: ce înseamnă pentru tine frica? Ia-ți un moment să te gândești înainte de a continua.

frica - lifestyle de poveste - minutul de psihologie

Ce este frica?

Frica este o emoție primitivă ce are două tipuri de răspunsuri: biochimice și emoționale. Răspunsul biochimic este universal (ne transpiră palmele – acele transpirații reci pe care le simțim, se înmulțesc bătăile inimii, crește nivelul de adrenalină și se activează starea de luptă sau fugă). Răspunsul emoțional pe de altă parte, e extrem de personal și se va reduce la aplicarea propriilor filtre și experiențe prin care am trecut.

De ce apare frica?

Emoția fricii este extrem de complexă și nu este o singură cauză care o face să apară. Totuși, printre cele mai întâlnite sunt:

  • Traume din trecut
  • Activități necunoscute (ex: pierderea controlului)
  • Simptome fizice (ex: amețesc când privesc în jos de la înălțime)

De ce este frica un dar?

În cartea 50 de clasici din psihologie, ne e prezentată o carte scrisă de Gavin de Becker intitulată Darul Fricii. Sună paradoxal cele două cuvinte alăturate? Hai să vedem la ce se referea de Becker.

Frica ne-a asigurat conservarea ca specie, pentru că ne făcea să reacționăm când instinctual simțeam un pericol (la cum fac și animalele în prezent). ”Frica adevărată nu te paralizează, ci te energizează, permițându-ți să faci lucruri pe care nu le puteai face in mod obișnuit.” Așa că e vital să ne ascultăm intuiția.

Frică, anxietate, fobie

Frica ne poate salva viața și face asta de multe ori. Anxietatea pe de altă parte e un răspuns la amenințări incerte sau inexistente chiar; un set de îngrijorări nefondate, iraționale. Fobia e un tip de anxietate și e dirijată: frică de înălțime – acrofobie, frică de întuneric – nictofobie, frică de bacterii – bacteriofobie, și așa mai departe.

Epilog

Am fost învățați că frica e ceva rău. Cred că ce merită reținut de fapt e că frica ne-a ajutat să ajungem până aici și că ne poate ajuta în continuare. Cum ar fi dacă am începe să o vedem ca pe un aliat?

Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, le aștept cu mare drag.

Share: