O scurtă istorie ilustrată a românilor – Neagu Djuvara – Recenzie

De mult am tot vrut să vă spun despre cartea O scurtă istorie ilustrată. Mereu mi-a plăcut istoria, doar că în liceu s-a produs o ruptură forțată între noi. Știți voi cum e la profilele reale – nu tot timpul studiezi și materiile umaniste în profunzime (și reversul medaliei se aplică). De facultate ce să mai spun? Calculatoare …

Totuși, uitându-mă la ce se întâmplă din ce în ce mai des în jurul meu, am spus că trebuie să fac ceva. Aveam nevoie să fac ceva. De fapt aveam nevoie să înțeleg. Și ca să înțeleg contextul actual, am început cu … începutul. Mi-am luat cartea lui Djuvara unde vorbește despre cum ne-am format noi ca popor.

Cartea prezintă instoria noastră din perioada tracilor, continuând cu geto-dacii și romanii, marile migrații, domnitorii români, regimul fanariot și influențele poapoarelor învecinate, monarhia și cele două războaie mondiale, până la instalarea comunismului.

Până la istoria relativ recentă, înainte de instalarea monarhiei, Djuvara prezintă întâmplărie istorice obiectiv, fiind un fin povestitor care folosește un limbaj accesibil ,pentru a-i face pe cititori părtași la firul epic. În ceea ce privește relatarea faptelor istorice recente, sunt momente când intervine în mod subiectiv pentru a-și exprima punctul de vedere. Personal nu m-a deranjat această abordare – am convingerea că la fel s-a întâmplat și cu istoria timpurie; cronicarii și-au adus subiectiv aportul până când au ajuns la un numitor comun, adică ceea ce numim noi acum simplu: istorie.

Lectura nu e una grea, dar recunosc că mi-a luat mult timp să o citesc pentru că aici nu-mi permiteam să sar peste vre-un amănunt sau să încerc să înțeleg din context. Conține multe detalii (doar e o carte de istorie 🙂 ), precum și o serie de ilustrații care susțin firul epic și ajută cititorul să își imagineze stilul de viață al strămoșilor nștri, precum și figuri emplematice care ne-au marcat istoria.
Spor la citit, o recomand cu drag!

Share: