Jocul ”Craig și Dumbrava” alungă plictiseala din parc
Am aproape 7 ani și pe vremea mea toată lumea învăța engleză de la Cartoon. Da, așa-i ziceam postului de televiziune Cartoon Network și da din nou, am douăzeci de ani peste vârsta menționată deja. Era a thing să vezi desene animate în engleză și erau super (a se citi în engleză). Pe noi desenele astea ne-au impulsionat să învățăm o limbă cu care poate nu ne prea înțelegeam prin grădinițe sau școli (adică nu ne plăcea) și pe care ai noștri o vorbeau prea puțin – sau deloc.
Curioasă din fire, nu pot să mă întreb uneori oare ce învățată cei care se uită azi la Cartoon? Și n-am rămas doar al capitolul întrebări. Google. Da, mai fac parte și din generația ce caută cum să diverse pe google. ”Program Cartoon Network”. Enter! Search results – o groază. Am dat peste (un serial e primul cuvânt ce-mi vine în minte) o serie animată la care-i zicea Craig și Dumbrava. Am zis că-i un nume haios. Așa că m-am uitat la câteva episoade 🙂 Am fost surprinsă! Ideea-i că am descoperit niște desene animate ancorate în realitate, cu super e̶r̶o̶i̶ copii care tratează fiecare zi ca fiind cea mai faină din viața lor – ”evăr”! A fost un moment de aha! și mi-am dat seama că așa cum Craig și prietenii lui sunt curioși să descopere dumbrava în care-și petrec timpul (până sună clopoțelul ce anunță cina!) și se trudesc să construiească fel și fel de nebunii în ea și să o îngrijească cum se pricep, la fel am putea face și noi.
Zic să ne luăm mai puțin în serios, să ne distrăm un pic mai mult și să vedem ce putem face pentru parcul de lângă casa sau blocul nostru! Fii antenă ce idei mi-au dat personajele din Craig și Dumbrava. Spoiler – activitățile pot fi făcute de întreaga familie!
Jocul ”Craig și Dumbrava”
Pentru acest joc e nevoie de dorința de a te distra cu cei dragi (familie, prieteni, copii, neamuri, copiii neamurilor, etc). Hai, citește repede că vă așteaptă parcul!
Personaje și activități caracteristice
Craig – coordonatorul trupei de șoc din parc. El adună gașca în parc, le oferă harta locului unde are loc aventura și îi ajută cu recuzita pe toți prietenii lui. Propune ca întreaga operațiune să se desfășoare sub motto-ul ”Să nu lăsăm pe nimeni și nimic în urmă!”. Vrea ca la finalul acesteia să existe o mulțiume de activități de explorat parcul și de relaxare (mai ales după orele plictisitoare sau în vacanță). Locuri de stat în hamac cu protecție la arbori. Locuri de luat picnic cu familia – așa poate ora cinei se prelungește și masa se ia cu gașca. Locuri de inventat … chestii. Și câte și mai câte!
Kelsey – pune la cale un proiect de teatru de club ce va fi jucat în aer liber. În cadrul acestuia se va juca și primul capitol din cartea ei, dar vor fi prezentate și momente ale altor invitați surpriză (probabil copii din parc). Vrea să constuiească o scenă adevărată din materiale reciclabile și își va pune tot arsenalul la dispoziție pentru a strânge materialele din parc și a le transforma în ceva util. O va ajuta inclusiv șoimul Mortimer și speră să inspire cât mai mulți copii să vină cu animelele lor de companie în parc. Cu condiția să strângă după ele – știți voi ce.
J.P. – El e mână dreaptă a lui Craig. Sau a lui Kelsey. Sau a amândurora. Asta până își dă seama că ar putea organiza un workshop de confecționare de boluri ecologice din tărâțe din care ar putea să mănânce toți cei din parc. Sau pe care ar putea să le mănânce .. ? Nu contează dacă uită care a fost ideea inițială, îl ajută prietenii lui!
Jessica – oranizează o expediție în parc pentru a observa viețuitoarele și plantele de acolo. Vrea să documenteze totul și să organizeze informația pe panouri care pot fi citite de vizitatori. Să știe cu toții că jeleurile nu fac bine nici oamenilor, ce să mai zicem de păsări?
Planul B ar fi amplasarea unei table imense pe care să se poată desena cu cretă (atât de multe grafice ar încăpea!).
Bernard – El documentează toată povestea parcului. Cum arată înainte de strângerea gunoaielor și cum arată după. Ce activități a coordonat fiecare și ce rezultate au avut. Scrie povestea cât mai detaliat și o împărtășește în online. Scopul lui secret e să ia un 10* la un proiect de ecologie!
Planul B e o acțiune de plantat copaci, arbuști și flori – poate pentru un 10**?!
Toți participanții
- În cazul în care vin cu bicicletele în parc, claxonează discret sau salută politicos pietonii care sunt pe trotuar (în cazul în care nu există pistă pentru biciclete).
- Muzica pe care se petrece toată lumea se ascultă la modul: silent party – mai ales că poate sunt persoane care citesc în jur.
- Câinii se aduc în lesă în parc și se țin astfel. Excepție sunt locurile special amenajate pentru ei. (Dacă nu sunt, uite încă o activitate pe care o poți demara)
Cum te joci?
Alege-ți un personaj dintre cele de mai sus sau alege să fii tu! Mergi în parc, bucură-te de natură și lasă un loc mai frumos acolo. Orice gest mărunt contează. Și asta-i o chestie ce poate fi învățată inclusiv de la Cartoon.
Și dacă vrei extra inspirație, seria Craig și Dumbrava au revenit pe Cartoon Network din 8 iulie și episoadele sunt difuzate de luni până vineri începând cu 12:40.
P.S.Generațiile de azi le creăm noi, ăștia de avem cu vreo douăzeci de ani peste cei ce au până în 10. Așa că hai să ne implicăm activ în povești și în jocuri nobile!
Craig si Dumbrava – uite un serial pentru copii pe care il voi urmari cu nepotica mea.
Mi se pare inedit sa pui in practica un astfel de joc! Cu siguranta, nu doar ca e doar interesant, ci si educativ.
Chiar nu stiam de acest joc, chiar imi place!
M-am uitat și eu la aceste desene împreuna cu nepoțica mea și pot spune ca mi-au plăcut, sunt educative dar și distractive.
Cred ca cei mici vor fi tare incantati! Craig din Dumbrava este un serial pe placul celor mici.
Serialul preferat al printesei mele!
Desenele animate de genul Craig și Dumbrava reprezintă sursa de inspirație, așa cum ai subliniat. Piticul nostru a adorat desenele și îi plac experiențele din dumbrava din pădure. A învățat multe lucruri, pune întrebări ia noi suntem încântați să-l ajutăm.
Nu am mai auzit de acest joc, foarte dragut.
Hai ca m-ai facut curioasa cu serialul Craig si Dumbrava. Daca ii intreb pe picii mei, sigur stiu si ei de el.
Craig este un personaj extrem de creativ si chiar le da multe idei creative copiilor
Îmi plac propunerile acestui personaj și cred ca îndeamnă copiii sa fie mai atenți și mai politicosi
Pare un desen animat tare frumos si inspirational. Frumos si jocul!! Cei mici au nevoie de exemple educative.
Pare foarte interesant si da, ai dreptate, eram cool pe vremea noastra cand ne uitam la CN si invatam engleza. Acum “la moda” este Nick Junior, insa ma voi uita cu cea mica la Craig