Tot spuneam de ceva vreme că-mi doresc să recitesc istoria. Dar nu oricum, ci cu mintea de acum și informațiile de atunci. M-am întrebat pe rând: oare unde aș putea găsi informații ca în manualele școlare? Pe cine cunosc la gimnaziu? Dar la liceu? (Acesta-i un motiv în plus să-ți păstrezi cercul de prieteni mereu tânăr; cât mai tânăr.) Am fost apoi într-o delegație în Sofia și am aplicat regula nescrisă. Cum care? Că nu mă întorc dintr-un loc fără cel puțin o carte.

Raftul cu cărți în limba engleză din aeroport era singura mea șansă. La capitolul chirilice stau foarte prost, trebuie să recunosc. Am tot zăbovit pe acolo; titluri interesante erau, însă parcă lipsea ceva. Și apoi am văzut-o.

The Complete Middle Schol Study Guide. Everything you need to ace WORLD HISTORY in one big fat notebook. Plus că mai avea și următoarea notă de subsol: Notes borrowed from the smartest kid in class. Double checked by award winning teacher.

Și acum hai să facem un review al cărții puțin diferit față de cum am procedat până acum. O serie de întrebări și răspunsuri e propunerea de azi.

Istoria lumii – Q&A

Chiar arată ca un caiet? Da, chiar arată ca un caiet! Cu linii, zone evidențiate, desene și cam tot ce mai face un copil în drumul său spre cunoaștere.

Câte capitole are? 9 (nouă)

Cum e împărțită informația pe capitole?

  1. Primii omeni: preisotrie – 3500 BCE (Before the Common Era)
  2. Primele civizilații: 3500 BCE – 300 CE (Common Era)
  3. Evul mediu: 400 – 1500
  4. Renașterea: 1350 – 1650
  5. Marile explorări: 1400 – 1800
  6. Revoluție și iluminism: 1500 – 1865
  7. Imperialismul: 1800 -1914
  8. Conficte mondiale din prima jumătate a secolului XXȘ 1914 – 1945
  9. După al doilea Război Mondial; viața din 1945 până azi

Cartea e și pentru adulți? E pentru cine-o folosește! Cunoașterea sau reamintirea informațiilor nu știe de granițe impuse de om (ex. vârstă).

E o listă cu informații exhaustive pentru toate perioadele istoriei? Nu. Cuprinde doar esențialul.

Ce are diferit față de altă cărți de istorie? Acum că ne-am înțeles că partea de grafică e spectaculoasă, aș mai menționa câteva aspecte. Rezumat sub formă de xă a timpului după fiecare capitol. Sunt capturate evenimentele majore. Teste de evaluare a cunoștințelor la finalul fiecărui capitol. (Întrebări care să te ajute să-ți dai seama dacă ai înțeles într-adevăr). Și da, există și pagini cu răspunsuri.

Când și unde a fost tipărită prima dată cartea? August 2016, Malaezia

De ce această carte și nu oricare alta ce prezintă faptele istorice? Datorită modului în care sunt prezentate. Succint, organizat, organizat, organizat, ușor de înțeles și parcurs.

În loc de concluzii

Indiferent de format, limba în care este scrisă istoria sau alte detalii asemenea, cred că-i important să înțelegem cum am evoluat. Așa avem șansa să fim, dacă nu mai obiectivi, măcar mai blânzi când judecăm lumea de azi.

P.S. În cazul în care ai ți alte întrebări legate de carte, le aștept cu drag!

 

 

 

 

 

 

 

Share: